CHP’den 1 Mayıs hamleleri: Özel’den Yerlikaya’ya telefon, il başkanından Taksim’e çağrı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bugün 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanmayacağını duyurdu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Yerlikaya'yı arayarak kararın gözden geçirilmesi talebinde bulundu. İşte Taksim diplomasisi.

Siyaset 29 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanmayacağını duyurdu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Yerlikaya’yı telefonla arayarak 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim Meydanı’nda kutlanmamasına ilişkin kararın gözden geçirilmesini talep etti.

Özgür Özel Taksim’in ve 1 Mayıs’ın sembolik önemi olduğunu vurgulayarak 1 Mayıs kutlamalarının Taksim’de sorunsuz yapılması konusunda ana muhalefet partisi genel başkanı olarak kefil olduğunu, gerekirse CHP üyelerinin de 1 Mayıs günü görev yapabileceğini bildirdi.

Özel Taksim kararının değerlendirilmesi talebini yineledi.

AYM’nin 1 Mayıs kararı hatırlatıldı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu da (DİSK) Bakan Yerlikaya’nın 1 Mayıs açıklamasının ardından Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını hatırlattı. DİSK’in paylaşımında “Her kişinin orada bulunma hakkı vardır” dendi.

Şu paylaşım yapıldı: “Kendisini o kültürün parçası olarak gören HER KİŞİNİN #1Mayıs günlerinde Taksim Meydanı’nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyu aktarmak için ORADA BULUNMA HAKKI VARDIR!”

AYM’nin 1 Mayıs kararı şöyleydi: “…idarenin yasaklama ve dolayısıyla müdahale gerekçelerinden biri, İstanbul’da yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşleri alanları içinde Taksim Meydanı’nın yer almamasıdır. Ancak toplantı ve gösteri yürüyüşünün düzenlenmesindeki hedeflenen amaçlara ulaşabilmesi için mekânın önemi gözetildiğinde mekân seçme serbestîsinin kategorik olarak yasaklanması Anayasa bakımından kabul edilemez bulunmuştur.”

CHP Sözcüsü: Taksim’den vazgeçmiyoruz

Öte yandan CHP Sözcüsü Deniz Yücel de 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması konusunda ısrarcı olduklarının altını çizdi. “Taksim’den vazgeçmiyoruz” diyen Yücel, “Taksim Meydanı, AKP iktidarı için bir travma…Ne zaman Taksim Meydanı’nda bir topluluk, toplantı ve gösteri hakkını kullansa, bunu kendi bütünlüklerine bir saldırı olarak görüyorlar. Taksim Meydanı’nda toplanan herkes, sanırsınız ki AKP iktidarını devirmeye yeminli…Oysa Taksim Meydanı, hak arayan herkesin istediğinde çıkıp hakkını aradığı bir yer ve AKP de; hak arayanların can güvenliğini sağlamak zorunda olan iktidardır. Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs’a açmaktan korkmayın” diye konuştu.

Taksim için çağrı

CHP, 1 Mayıs’ta yurttaşları Saraçhane’ye çağırdı. İl Başkanı Özgür Çelik, X (Twitter) hesabında açıklama yaptı.

Çelik, “1 Mayıs’ta Taksim’e! Emeği, adaleti, sömürüden arınmış düzeni savunmak için hep birlikte Taksim’e yürüyoruz. 1 Mayıs Çarşamba. Toplanma alanı: Saraçhane. Saat: 10.00” mesajını paylaştı.

İşçi sendikaları: 1 Mayıs'ta bir elimizde karanfil, bir elimizde AYM kararıyla Taksim'e yürüyeceğizİşçi sendikaları: 1 Mayıs’ta bir elimizde karanfil, bir elimizde AYM kararıyla Taksim’e yürüyeceğiz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.