Markette alenen uyuşturucu alışverişi: Kaybedecekleri bir şey yok da ondan

Bir markette yapılan uyuşturucu alışverişi kameralara yansıdı. Satıcıların rahat tavırlarını eski emniyet müdürü Erdin 10Haber'e değerlendirdi. Erdin bunların muhtemelen çete üyesi olduğunu ve kaybedecek bir şeyleri olmadığını söyledi.

Gündem 21 Mart 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Marketteki uyuşturucu ticareti kameralara yansıdı.

İstanbul’un Esenler ilçesinde uyuşturucu ticaretinin neden bu kadar yaygın olduğunu, yoksulluğun bütün bir semti nasıl kuşattığını, bütün yoksul semtlerde gençleri uyuşturucuya, ‘torbacılık’ denen bir işin parçası olup uyuşturucu ticaretine mahkum ettiğini ortaya koyan polisiye bir olay yaşandı.

Esenler Nine Hatun Mahallesi’ndeki bir markette iki kişi etraftaki insanlara ve kameralara aldırmadan reyonların arasında uyuşturucu alışverişi yapıyordu. DHA’nın haberine göre polisler de o sırada denetimdeydi ve bu iki kişiyi markete girmeden önce fark etmişlerdi. Takibe başladılar ve markete girip hiçbir ürün almadan çıkan şüphelileri durdurdular. Market kameraları izlendi ve bu iki gencin uyuşturucu alışverişi ortaya çıktı.

Ardından mahallede bir eve baskın düzenlendi ve M.T. ve M.S. gözaltına alındı, evde çok miktarda uyuşturucu madde ele geçirildi. Emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edilen dört şüpheliden M.S. ve E.Y. tutuklanarak cezaevine gönderildi, gözaltına alınan diğer iki kişi ise serbest bırakıldı.

Herkesin içinde ulu orta uyuşturucu alışverişi yapılmasını, halk arasında ‘torbacı’ olarak adlandırılan bu uyuşturucu satıcılarının bu kadar rahat olmasının sebeplerini eski emniyet müdürü Feramuz Erdin 10Haber’e anlattı. Uyuşturucu başta olmak üzere organize suçların dünyada ve Türkiye’de artışta olduğunu söyleyen Feramuz Erdin “Kolay para kazanmanın yolu olarak görülüyor. Genellikle gençler çalışmadan para kazanmanın, bir şekilde rahata ermenin yolunu bu şekilde uyuşturucu satmakta veya yasadışı organize suç örgütünde yer almakta buluyor. Bu olay bu örneklerden biri” dedi.

Esenler’de yaşanan olayda çetede 50 kişi varsa içlerinden sadece birinin yakalanacağını, onun da bir süre sonra serbest kalacağını zaten bildiklerini söyleyen Feramuz Erdin “Talep oldukça arz olacaktır. Arzın kolay olması talebi de artırır tabii ki ama Türkiye’nin talebi azaltmaya yönelik bir çalışma başlatması gerekir. Toplumsal bilinç artırılmalı” dedi. Feramuz Erdin tutuklananlar hapishaneden çok hızlı çıkmadığı halde satıcıların bu cesareti nereden aldıklarını da şöyle açıkladı:

“Sonuçta satıcılık bir suç, kolay çıkamaz, ama o kadar çok kişi var ki, birkaçının ticaretten içeri düşmesi çetenin işlerini bozmayacağı, tutuklananlar da muhtemelen çete üyesi olduğu yani ailelerine bakılacağını için kendini feda etmekte zarar görmüyor. O yüzden rahatlar, kaybedecek bir şeyleri yok. Bu sorun hem toplumu bilinçlendirme hem de ceza ve infazların artırılmasıyla bu sorun çözülebilir.”

Bursa'da bir okul çok dertli: Akşamları uyuşturucu tacirleri, gündüzleri tarikatçılar geliyorBursa’da bir okul çok dertli: Akşamları uyuşturucu tacirleri, gündüzleri tarikatçılar geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.