Mavi Balina kâbusu hortladı: İntihar eden gencin telefonundan çıktı

Uzun aradan sonra Mavi Balina Pendik'te yaşanan bir intiharla yeniden gündemde. Oyun bir dönem peş peşe gelen çocuk intiharları nedeniyle çok konuşuluyordu çünkü ölüm talimatı veriyordu. Son intiharın da nedeninin bu olduğu düşünülüyor.

Bilim Teknoloji 12 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Mavi Balina oyunu ilk olarak Rusya’da ortaya çıktı. Oyunun orijinal adı Siniy Kit ve dünya genelinde yaklaşık 300 çocuğun bu oyun yüzünden intihar ettiği hesaplanıyor. Oyuna katılan kişilerden genellikle şiddet içerikli talimatlara uyması bekleniyor ve 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor. 50 günün sonunda 50’nci talimat geliyor ve oyuncudan ya yüksekten atlaması ya da kendini asması isteniyor.

Basitten zora doğru giden bu talimatların yer aldığı oyuna yöneticisi tarafından gönderilen gizli bir linkle ulaşılabiliyor. Yani web ortamında kolaylıkla bulunamıyor.

Tüm dünyada ses getiren oyun 2019 yılında asıl çıkışını yaptı ve aileler uzmanlar tarafından uyarılınca oyuna erişim de azaldı.

Ancak ilk çıkış yılı 2015’ti ve Rina Palenkova’nın paylaştığı özçekim tehlikeyi ortaya koydu. Çünkü o fotoğrafta Rinan’nın ağzı ve burnu siyah bir şalla sarılmıştı. Orta parmağını kameraya doğrultmuştu ve sanki parmağında kurumuş kan lekesi vardı. Fotoğrafın altında “Nya bye” yazıyordu. Ertesi gün Rina intihar etti.

Mavi Balina yüzünden yaklaşık 300 çocuğun öldüğü iddia edilse de net bir veri yok. Türkiye’de de 150 çocuğun bu yüzden intihar ettiği ileri sürüldü ancak dünyadaki yaygınlığına bakıldığında Türkiye’deki oran intiharların yüzde 50’sini oluşturduğu için verilerin sağlıksız olduğu düşünülüyor.

Uzun zamandır gündeme gelmeyen oyun Pendik’te yaşanan bir intiharla yeniden konuşuluyor. Çünkü 22 yaşındaki Fatih Çakmak 10 katlı apartmanın dokuzuncu katından atlayarak intihar etti. Olayı çevredekiler gördü ve 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verdi. Sağlık ekipleri olay yerine geldiğinde genç için artık çok geçti. Fatih Çakmak’ın cesedi adli tıp morguna kaldırıldı. Telefonu incelendiğindeyse Mavi Balina adlı oyunun yüklü olduğu görüldü. Psikolojik tedavi amaçlı ilaçlar kullandığı da öğrenilen gencin intihar nedeninin bu oyun olduğu düşünülüyor.

Çocukların oyun tartışmasına aileler karıştı: Bir ölü dört yaralıÇocukların oyun tartışmasına aileler karıştı: Bir ölü dört yaralı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.