Rusya: Moskova saldırganının telefonunda Ukrayna izine rastladık

22 Mart'ta Moskova'da meydana gelen ve en az 145 kişinin öldüğü terör saldırısının yankıları sürüyor. Rusya saldırganlardan birinin telefonunda Ukrayna izine rastlandığını duyurdu, hakim karşısına çıkarılan şüphelilerden biri daha tutuklandı.

Dünya 6 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Rusya Soruşturma Komitesi

Rusya’nın başkenti Moskova’da Crocus City Hall isimli eğlence merkezinde 22 Mart Cuma akşamı yaşanan ve en az 145 kişinin hayatını kaybettiği, 180 kişinin de yaralandığı terör saldırısına ilişkin soruşturma devam ediyor. Rus müfettişler Kiev’in saldırıya karıştığına dair, saldırganlardan birinin telefonunda bulunan Ukrayna bayraklı fotoğraflar da dahil olmak üzere daha fazla kanıt bulduklarını söyledi.

Saldırının ardından, İslamcı militanların katliamı üstlenmesine rağmen Rus yetkililer suçu Ukrayna ve Batılı ortaklarına atmıştı. Kiev ve Batı ise olayla herhangi bir ilgileri olduğunu reddediyor ve Moskova’yı bu trajediyi propaganda amacıyla kullanmakla suçluyor.

Rusya’nın büyük suçları incelemesiyle bilinen Soruşturma Komitesi, saldırının şüpheli suç ortaklarından birinin “azmettiricisine” Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ikinci yıldönümü olan 24 Şubat’ta Crocus binasına girişlerinin ekran görüntülerini gönderdiğini bildirdi.

Rusya Soruşturma Komitesi, aynı telefondaki diğer fotoğraflarda kamuflaj giymiş kişilerin yıkılmış binaların önünde Ukrayna bayrağı tutarken görüldüğünü söyledi. Güvenlik güçleri “Veriler terör saldırısı ile Ukrayna’daki özel askeri operasyon arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor olabilir” dedi.

Açıklamada “Ukrayna özel servislerinin ve İslamcı terör örgütlerinin terör eyleminin organizasyonu ve finansmanına katılımını teyit etmeyi amaçlayan bir dizi soruşturma prosedürü ve operasyonel adımı içeren soruşturma devam ediyor” dendi.

“Sanık ifadesinde tüm bunları doğruladı” diyen kolluk kuvvetleri şahsın ismini vermedi. Rus yetkililer konser salonu saldırısına karıştığına inanılan ve aralarında dört şüpheli tetikçinin de bulunduğu en az 14 kişiyi yakaladı.

Şüpheli silahlı kişilerin mahkemede gözle görülür darp izleriyle kamuoyuna gösterilmesinin ardından polis sorguları sırasında elde edilen bilgilerin güvenilirliği sorgulanırken, internette dolaşan görseller şüphelilerin işkence gördüklerini gösteriyor.

Geçen hafta Soruşturma Komitesi, şüphelilerin telefonlarında Ukrayna’dan “önemli miktarda para ve kripto varlık” aldıklarına dair “doğrulanabilir” kanıtlar elde ettiğini iddia etmişti.

Bir kişi daha tutuklandı

Basmanniy Bölge Mahkemesi’nde 22 Mart akşamı düzenlenen terör saldırısıyla ilgili gözaltına alınan şüphelilerden biri daha hakim karşısına çıkarıldı.

Moskova'daki terör saldırısına ilişkin 1 şüpheli daha tutuklandı - 24 Saat Gazetesi

Moskova katliamında “Organize bir grubun üyesi olarak ölümle sonuçlanan terör saldırısı gerçekleştirmek”le suçlanan şüpheli Tacikistan vatandaşı Muhammed Zoir. / Fotoğraf: AA

“Organize bir grubun üyesi olarak ölümle sonuçlanan terör saldırısı gerçekleştirmek”le suçlanan şüpheli Tacikistan vatandaşı Muhammed Zoir’in 22 Mayıs’a kadar cezaevinde tutuklu kalmasına karar verildi.

22 Mart akşamı Rusya’nın başkenti Moskova’da Crocus City Hall eğlence merkezinde bir müzik grubunun konseri sırasında silahlı kişilerce terör saldırısı düzenlenmişti. Sosyal medyadaki dehşet verici paylaşımlarda saldırganların otomatik silahlarla salonda rastgele ateş açtıkları görüntüler yer almıştı. En az 145 kişinin hayatını kaybettiği katliamda yaralı sayısı ise 180’den fazla olarak açıklanmıştı.

Moskova katliamında liste kabarıyor: Üç kişi daha gözaltındaMoskova katliamında liste kabarıyor: Üç kişi daha gözaltında

Washington Post: ABD Moskova katliamından önce Rusya'yı adresi bile vererek uyardıWashington Post: ABD Moskova katliamından önce Rusya’yı adresi bile vererek uyardı

Tataristan ilk kez ateş altında: Kiev Moskova'nın açığını buldu, yapay zeka destekli dronlarla vuruyorTataristan ilk kez ateş altında: Kiev Moskova’nın açığını buldu, yapay zeka destekli dronlarla vuruyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.