Motokurye cinayetinde tahliyeye isyan: Bari başkaları ölmesin

Trafikte öldürülen Samet Özgül davasında istinaf kararı bozdu. Bu nedenle 12'şer yıl hapis cezası alan iki sanık hakkında tahliye kararı verildi. Samet Özgül'ün kardeşi Berna Özgül sanıkların cinayetten sonra da suç işlediğini söyledi.

Gündem 23 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
28 yaşındaki Samet Özgül'ün kaskına karanfiller bırakılmıştı.

Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde yaşayan 28 yaşındaki Samet Özgül Gazi Üniversitesi’nde öğrenciydi. Geçimini sağlamak için de motokuryelik yapıyordu. 5 Kasım 2022’de yine Yenimahalle ilçesinde motoruyla trafikte seyir halindeyken bir hafif ticari aracın sürücüsünü kırmızı ışıkta geçtiği için uyardı iddiaya göre. Otomobilin sürücüsü Mustafa Demirci ise tepki olarak motokuryeyi yolda sıkıştırdı ve önüne kırdı. Ardından araçtan inip Samet Özgül’ün üzerine koştu; peşinden de yan koltukta oturan Halil İbrahim Demirci ve arka koltukta oturan Bülent Açıkgöz geldi: Bu üçünün tüm gece içki içtiği daha sonra ortaya çıkacaktı…

Samet Özgül’ün yanına gelen üç kişiden Mustafa Demirci’nin oğlu 21 yaşındaki Halil İbrahim Demirci motokuryeyi boğazından bıçakladı. Kendi imkanlarıyla yaralı halde hastaneye giden Samet Özgül daha kapıdan içeri giremeden bayıldı. Hastanede iki gün yaşam mücadelesi veren genç 7 Kasım 2022’de öldü.

Samet Özgül hastaneye ulaşmaya çalışırken otomobilin içindekiler çoktan kaçmıştı. Ertesi günü geç saatlerde Mustafa Demirci ve Halil İbrahim Demirci, o günün sabahında da Bülent Açıkgöz yakalandı ve gözaltına alındılar.

Mustafa Demirci (solda), Halil İbrahim Demirci (ortada) ve Bülent Açıkgöz (sağda).

Mustafa Demirci savcılık ifadesinde Samet Özgül’ün kendilerine sataştığını ileri sürdü ve oğlunun motokuryenin elinde bir cisim gördüğü için saldırmış olabileceğini söyledi. Halil İbrahim Demirci’yse “Ben o an şoktaydım aşırı derecede de alkollüydüm, kendimi kaybetmişim. En son hatırladığım hastanede polisler nezaretinde benden kan alınıyordu” dedi ve bıçağı da bir gün önce arkadaşına hediye etmek için aldığını söyledi. Savcılık sorgusunda da emniyetteki ifadesini tekrar eden Halil İbrahim Demirci suçlamaları reddederek amacının bıçaklamak olmadığını iddia etti. “Babamla maktulü ayırmak amacı ile araçtan indim. Ayırmak için elimle hamle yaptığım sırada bıçak maktule denk gelmiş. Böyle bir niyetim yoktu. Bıçak kazara denk geldi. Bülent Açıkgöz aracın arkasında oturuyor, bizi ayırmaya çalışıyordu. Olaylara herhangi bir dahli olmadı. Babam karşı taraf küfür ettiği için araçtan indi. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum” dedi. Bülent Açıkgöz ise emniyette Samet Özgül’ü tanımadığını, bıçaklama olayını da görmediğini söyledi. Motokuryenin nasıl yaralandığını bilmediğini ama olaydan sonra eve gidince vicdanının rahatsız olduğunu söyledi. Açıkgöz savcılık ifadesinde de tekrarladı bu ifadeyi ve “amacım kavgayı ayırmaktı” dedi.

5 Haziran 2023’te hazırlanan iddianameyle Halil İbrahim Demirci tutuklu, Mustafa Demirci ile Bülent Açıkgöz ise tutuksuz yargılandı. Mahkeme Halil İbrahim Demirci’yi kasten öldürmekten müebbet hapis cezasına çarptırdı. Diğer iki sanığaysa kasten öldürmeye yardım suçundan 12’şer yıl hapis cezası verildi.

Karar İstinaf Mahkemesi’ne götürüldü ve istinaf çeşitli hususlarda eksiklikler tespit etti, 5 Aralık 2023’te verdiği kararda Halil İbrahim Demirci ve diğer sanıkların ayrı ayrı müdafi ile temsil edilmesi gerektiği belirtti. Ayrıca denetime elverişli biçimde ve yeterli şekilde gerekçelendirmediği gerekçesiyle ilk mahkemenin kararını bozdu, Mustafa Demirci ile Bülent Açıkgöz’ün de tahliyesine karar verdi.

Ancak sanıklar tahliye olamadı, çünkü Samet Özgül cinayetinden sonra başka suçlar da işlemişlerdi ve çıkamazlardı.

Şimdi dava 5 Mart 2024 günü saat 11:10’da Ankara Sıhhiye Adliyesi’nde yeniden görülecek.

‘Başkalarına zarar verebilirler’

Samet Özgül’ün kardeşi Berna Özgül karara tepki gösterdi. 10Haber’e konuşan Berna Özgül tutuksuz sanıkların kardeşinin öldürülmesinden sonra da suç işlemeye devam ettiğini vurgulayarak bu durumun herkes için tehlikeli olduğunu belirtti. “Bu iki kişi zaten hiç serbest kalmamış Samet’ten sonra işledikleri suçlar yüzünden” diyen Berna Özgül “Ben ve ailem bu üç kişinin en ağır şekilde yargılanmasını istiyoruz. Bunların 22 suç kaydı var ve başka insanlara zarar vermeyeceklerinin garantisi yok. Samet’in ardından işledikleri olaylar da bunu kanıtlıyor. Suça eğilimli kişiler ve biz başka Sametler ölmesin istiyoruz. 12 yıl cezayı da zaten az buluyoruz” dedi.

Motokuryenin kırkı çıkmadan karar çıktı: Parayı verdi kurtulduMotokuryenin kırkı çıkmadan karar çıktı: Parayı verdi kurtuldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.