Mücella Yapıcı’nın çıplak arama davasında polislerin iki yıla kadar hapsi istendi

Mücella Yapıcı ile kızı Cansu'nun,Gezi Parkı eylemlerinde gözaltına alındıklarında çıplak aramaya maruz kalmasıyl ilgili üç polisin yargılandığı davada mütalaa açıklandı. Savcı iki polisin iki yıla kadar hapsini, bir polisin beraatını istedi.

Gündem 11 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Mütalaanın ardından duruşma 17 Ekim'e ertelendi.

Gezi Parkı eylemleri sırasında aralarında Taksim Dayanışması sözcülerinden mimar Mücella Yapıcı ve kızı Cansu Yapıcı’nın da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı ve dört gün nezarethanede tutulmuşlardı. Aramayı yapan iki polis ve bir nezarethane amirine çıplak arama yapıldığı iddiasıyla olaydan sekiz yıl sonra ‘işkence’ suçundan dava açılmıştı.

Hazırlanan iddianamenin ardından kadın polisler S.E.K ve C.P ile dönemin nezarethane amiri L.M.’nin ‘işkence ve eziyet’ suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapisle yargılandığı davanın dokuzuncu duruşmasına İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Başka suçtan tutuklu eski polis memuru L.M. duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Duruşmada tarafların avukatları da hazır bulundu.

Çıplak arama tartışmasına Selda Bağcan da katıldı: 3 kez hapse girdim, her girişte çıplak arandım!Çıplak arama tartışmasına Selda Bağcan da katıldı: 3 kez hapse girdim, her girişte çıplak arandım!

 

Esasa ilişkin mütalaasını açıklayan savcı iki kadın polisin üst aramasının gereklerine aykırı eylemlerde bulunduklarının anlaşıldığını kaydederek her iki polisin ayrı ayrı ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan 6’şar aydan 2’şer yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Savcı o dönemki nezarethane amiri sanık Levent Mustafaoğlu’nun beraatını istedi.

Mahkeme müşteki ve sanık avukatlarının mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı 17 Ekim’e erteledi.

Mücella Yapıcı davayla ilgili sosyal medya hesabından “Çıplak arama işkencedir” paylaşımı yaptı.

Özlem Zengin ‘çıplak arama yok’ demişti

Önceki yıllarda kadınların emniyette çıplak aranmasının gündeme gelmesi için AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin “Türkiye’de çıplak arama olduğuna asla inanmıyorum, yok böyle bir şey. Zaten içişleri bakanımız genel kurulda cevap verdi. Bunu çok net söyleyeceğim, bu ‘FETÖ’ yöntemidir. Ne münasebet, hem de bahsettiği kadınlar mütedeyyin kadınlar. Bütün hayatı kadın mücadelesi ile geçmiş bir insanım, böyle bir şeye müsaade edebilir miyiz biz? Bir kadının böyle aranmasına biz tahammül edebilir miyiz? Akıl var, mantık var” demişti.

 

Soylu ve CHP çıplak arama polemiğindeSoylu ve CHP çıplak arama polemiğinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.