Müslüme’nin faili meçhul ama gelinine tecavüz edip öz kızını istismar eden dedenin cezası arttı

Türkiye’nin konuştuğu Müslüme davasında istinaf mahkemesi gelinine tecavüz edip öz kızını istismar eden Hasan Yağal’ın 33 yıl 7 ay 15 günlük cezasını 45 yıl 12 aya yükseltti. Müslüme’yle ilgili suçlamalardan verilen beraat ise onandı.

Gündem 11 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Karaman’dan kış mevsimini geçirmek için 10 Kasım 2021’de Gülnar ilçesinin 175 metre rakımlı Yanışlı Mahallesi’ne gelen yedi çocuklu Yağal ailesinin altıncı çocuğu Müslüme saat 17.00 sıralarında kayboldu. Akşam saatlerinde kaybolduğu fark edilen üç yaşındaki çocuğu bulamayan ailesi yetkililere haber verdi. Sonradan yaşananlar unutulamayacak bir olayın duyulmasını sağladı.

Jandarma itfaiye, AFAD, AKUT ve sağlık ekipleri arama çalışmalarının onuncu gününde küçük çocuğun cansız bedenini ailesinin çadır kurduğu yerden yedi kilometre uzakta, Karaağaç mevkisinde çalılıkların arasında buldu. Otopsi yapıldı, ancak Müslüme’nin ölüm sebebi tespit edilemedi ve çocuğun cenazesi Karaman’da toprağa verildi.

Bunlar olurken soruşturmayı derinleştiren jandarma ekipleri anne Selvi, baba Mehmet, dede Hasan Yağal, anneanne, babaanne, kardeşler ve hala dahil Müslüme’nin dokuz yakınını gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında oklar dede Hasan Yağal’ı işaret ediyordu. Nitekim mahkeme de Hasan Yağal’ın tutuklu yargılanmasına karar verdi ve 72 yaşındaki Hasan Yağal cezaevine gönderildi, diğerleri serbest bırakıldı.

İki yaşındaki Müslüme cinsel saldırı sonrasında öldürülmüşİki yaşındaki Müslüme cinsel saldırı sonrasında öldürülmüş

Müslüme’nin cansız bedenini bulan Ayşe Bacak “cesedini bulduğumda üstünde kıyafeti yoktu. Montu, ayakkabısı ve şalvarı farklı yerdeydi” dedi.

Dede Hasan Yağal tutuklama kararından önce “Ben sürüye gitmiştim, çocuk arabayı çok severdi, arabaya bineceğim diye babasının arkasından kaçmış, anası tutmuş, alıkoymuş, ağlarmış. Ondan sonra da yıkılası çadırı düzenleyeyim diye onunla uğraşırken geç mi haberi oldu, erken mi haberi oldu, bilmiyorum, bir bakmış çocuk yok. Çocuk çok hareketliydi, çok akıllıydı. Zayıf bir çocuktu ama hareketliydi” demişti.

Ama daha sonra Müslüme’nin boynunda Hasan Yağal’a ait DNA dokusu bulunmuştu.

Torunu aslında kızıydı

Yargılama sürecinde Hasan Yağal’ın Müslüme’nin annesi Selvi Yağal’a tecavüz ettiği ortaya çıktı. Hatta Selvi Yağal’ın kızı A.Y. de Hasan Yağal’ın kızıydı. Selvi Yağal DNA raporları doğrulasa da “Kayınpederimin suçu yok. Bana tecavüz etmedi. Bir şey yapmadı. DNA raporunu kabul etmiyorum” dedi. Ama daha sonra Hasan Yağal’ın kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu söyledi.

Yargılama sonucunda mahkeme dede Hasan Yağal için Müslüme’yle ilgili tüm suçlardan delil yetersizliği nedeniyle beraat karar verdi. Ama dede Yağal’a, Müslüme Yağal’ın annesi olan gelini S. Y.’ye ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçundan 28 yıl,  bu ilişkiden dünyaya gelen ve torunu bilinirken yargılama sırasında biyolojik kızı olduğu ortaya çıkan A.Y.’ye ‘sarkıntılık’ suçundan 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Cezada indirim uygulanmadı. Toplam 33 yıl 7 ay 15 gün hapse çarptırılan Hasan Yağal’ın tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

Adil Tıp Kurumu raporlarını değerlendirip Müslüme’nin kesin ölüm nedeninin belirlenemediğini açıklayan heyet o bölgeye tek başına çıkamayacağını göz önünde bulundurarak küçük kızın doğal biçimde ölmediğine getirdikleri gerekçesiyle faili meçhul sanık hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

İstinaf cezasını artırdı

Bugün görülen duruşmada istinaf mahkemesi dede Hasan Yağal’ın 33 yıl hapis cezasını 45 yıla çıkardı. Adana Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi’ndeki duruşmaya Müslüme Yağal’ın 19 Kasım 2021’de ölü bulunmasından ötürü tutuklanan büyükbaba Hasan Yağal cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Duruşma salonunda tutuksuz sanıklar anne S. Yağal, büyükanne A. Yağal ve ağabey O. Yağal ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekili ve taraf avukatları hazır bulundu.

Mahkeme heyeti Hasan Yağal’ın Müslüme’ye karşı işlediği suçlardan verilen beraat kararlarını hukuka uygun buldu, istinaf başvurularının esastan reddine karar verdi.

Hasan Yağal hakkında gelini S. Yağal’a “nitelikli cinsel saldırı” suçundan verilen 28 yıl mahkumiyet kararı ile “suçluyu kayırmak” suçlamasıyla yargılanan büyükanne A. Yağal, anne S. Yağal ve ağabey O. Yağal için verilen beraat kararları da hukuka uygun bulundu.

Heyet Hasan Yağal hakkında gelini S. Yağal’a “nitelikli cinsel saldırı” suçundan doğan kız çocuğu A. Yağal’a “sarkıntılık suretiyle çocuğun cinsel istismarı” suçundan verilen 5 yıl 7 ay 15 gün cezasını kaldırdı. Eylemin işlendiği zaman yer ve biçim ile meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığının göz önünde bulundurulduğunu açıklayan heyet sanığı “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan dokuz yıl hapis cezasına çarptırdı.

Ceza suçun “alt soya karşı gerçeklemiş olması” ve “birden fazla kez zincirleme suretiyle işlendiği” gerekçeleriyle 17 yıl 12 aya çıkarıldı. Böylece Hasan Yağal’ın toplam hapis cezası 45 yıl 12 aya yükseldi.

3 yaşındaki Müslüme'nin davasına ailesi katılmadı3 yaşındaki Müslüme’nin davasına ailesi katılmadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.