14 gün oldu, Narin’den hala haber yok… Amcası ‘kasten cinayet’ suçlamasıyla tutuklandı

Diyarbakır'da kaybolan ve 14 gündür aranan sekiz yaşındaki Narin Güran'ın amcası, Tavşantepe Mahallesi muhtarı Salim Güran tutuklandı. Tutuklanan amcanın avukatı "Tutuklanma nedeni kamuoyundaki yoğun baskıdır" dedi.

Gündem 2 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Narin 21 Ağustos'tan beri kayıp.

Sekiz yaşındaki Narin Güran bundan 14 gün önce Diyarbakır’ın kırsal mahallelerinden Tavşantepe’deki Kuran kursundan çıktıktan sonra evine doğru yürüyordu. Birlikte yürüdüğü arkadaşlarından bir noktada ayrılıp kestirme toprak patikaya giren Narin’den o günden beri haber alınamıyor.

Bütün Diyarbakır seferber olmuş Narin’i ararken savcılık da Narin’le ilgili ciddi bir suç soruşturması yürütüyor. Soruşturma kapsamında iki gün önce çapraz sorgudan sonra gözaltına alınan Narin’in amcası ve Tavşantepe’nin muhtarı Salim Güran dün çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

Jandarmanın yürüttüğü soruşturmada şimdilik şüphelerin Salim Güran’a dönmesine neden olan üç temel bulgu olduğu öne sürülüyor.

Birincisi Güran’ın Narin’in kaybolduğu gün telefonunu bir saat boyunca kapatmış olması.

İkinci ve anlaşıldığı kadarıyla tutuklanmaya esas sebep olan bulgu Salim Güran’ın otomobilinde Narin’e ait DNA izleri çıkması.

Ve son olarak Salim Güran’ın telefonunda bazı arama kayıtlarıyla WhatsApp mesajlarını sildiğinin ortaya çıkması.

İki gün boyunca jandarma sorgusunda kalan Salim Güran dün büyük güvenlik önlemleri eşliğinde Diyarbakır Adliyesine götürüldü ve bir kez de savcı tarafından sorgulandı, ardından da sevk edildiği mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Avukat konuştu: Amcasının arabasına binmesi olağan bir durum

Salim Güran’ın tutuklanmasının ardından avukatı Seda Toğrul yazılı açıklama yaptı. Avukat Toğrul Narin’in cesedi bulunmadığı halde müvekkilinin ‘kasten öldürme’ suçundan mahkemeye sevkinin ‘hukuka aykırı olduğunu’ savunarak şöyle dedi:

“Müvekkilim Salim Güran’ın tutuklanmasına dayanak delil olarak araçtaki DNA örneği ile WhatsApp yazışmalarını silmesi gerekçe gösterilmiştir. Bu tutuklanma için yeterli somut delil değildir. Yeğenin amcasının arabasına binmesi olağan bir durumdur. DNA örneği materyalin cinsi ve bulunduğu yere göre 1 ay ile 6 ay kalabilmektedir. Kaldı ki Yargıtay 1. Ceza Dairesinin bu konuda emsal teşkil eden yerleşik içtihatları vardır. Ortada Narin’e ait bir ceset bulunmadığı halde kasten adam öldürmeden sevki hukuka aykırıdır. Müvekkilim masumdur. Bu maddi gerçek gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamasında muhakkak açığa çıkacaktır. Müvekkilim sosyal medya başta olmak üzere kamuoyundaki yoğun baskı nedeniyle tutuklanmıştır. Tutuklama kararına adli kontrol şartıyla serbest kalması yönünde itirazda bulunacağız. Masumiyet karinesi ve lekelenmeme hakkı kapsamında bu açıklama zorunluluğu doğmuştur. Gizlilik kararı olması nedeni ile şimdilik bunu söyleyebiliriz.”

Bakan Tunç: Dağ taş aranıyor ama maalesef bulamadılar

2024 – 2025 Adli yıl açılış resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç kayıp Narin’e ilişkin soruları da cevaplandırdı. Tunç Narin soruşturması için şöyle dedi:

“Dağ taş aranıyor ama maalesef bulamadılar. Soruşturma ile ilgili yayın yasağı yapıldı. Soruşturmanın selameti açısından da orada çekim yapmak doğru değil. İfadeler alındı. Şüpheli görülen kişilerle ilgili birtakım ifadelerle ilgili tespitler yapıldı. Abisi incelendi, adli tıp inceledi. O izlerin kime ait olduğunun belli olmadığına dair bir karar verildi. Amcası alındı. Soruşturma devam ediyor bizim bir şey söylememiz doğru değil. Anne ve babadan alınan kan örneği amcanın arabasındaki örnekle uyuştu. O neticede de tutuklama oldu. Asıl temenni canlı bulunması.”

Ne olmuştu?

Sekiz yaşındaki Narin Güran 21 Ağustos günü kaybolduktan sonra ailesi ve mahalleli kendi imkanlarıyla bölgede arama yaptı. Sonuç alınamaması üzerine Narin’in babası Arif Güran aynı gün jandarmaya kayıp ihbarı yaptı.

İlk etapta 18 yaşındaki ağabey E.G. kolundaki ısırık izleri nedeniyle gözaltına alındı ancak delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakıldı. Soruşturma ilerledikçe amca S.G.’nin şüpheli durumu netleşti ve adliyeye sevk edilmesi kararlaştırıldı.

Narin soruşturmasında gözler aileye döndüNarin soruşturmasında gözler aileye döndü

Narin için büyük seferberlik: Ağabeyi gözaltında, Jandarma'nın 8 şüphelisi varNarin için büyük seferberlik: Ağabeyi gözaltında, Jandarma’nın 8 şüphelisi var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.