Normalleşme sinyaline gerilim darbesi: Suriye’nin kuzeyinde Türk bayrağı indirildi

Erdoğan ve Esad'ın normalleşme yolunda verdikleri olumlu mesajların ve Kayseri'de yaşananların ardından Suriye'nin kuzeyinde tansiyon yükseldi. Fırat Kalkanı operasyonuyla kontrol altına alınan bölgede çatışmalar oldu, Türk bayrağı indirildi.

Dünya 2 Temmuz 2024

Kayseri’de Suriye göçmeni bir kişinin yedi yaşındaki çocuğu istismar ettiğinin ortaya çıkmasının ardından başlayan ve kentteki Suriyelilerin araçlarına ve dükkanlarına saldırılarla süren olaylar kısa sürede Suriye’nin Kuzeyinde Türkiye’nin kontrolundaki bölgelere de yansıdı. Türk askerinin Fırat Kalkanı operasyonuyla kontrol ettiği bölgeye Türkiye’den giden TIR’lar ve Afrin’deki PTT binasının halk tarafından taşlandığı ve yoldan döndürülmeye çalışıldığı haberleri geldi önce. Sonra da harekât bölgelerine elektrik sağlayan dağıtım şirketinde ve El-Bab’taki Şamrak mülteci kampında Türk bayrakları indirildi. Bölgede çıkan çatışmalarda dört kişinin öldüğü, 20 kişinin yaralandığı öğrenildi.

Gerginlik bununla da sınırlı kalmadı. Afrin’de valiliği korumaktan sorumlu güvenlik güçlerinin özel harekât noktasına ilerlemek isteyenleri durdurmak için karşılık verdiği ve yaralananlar olduğu bildirildi.

Bu ani kalkışmanın ardında ne yattığı çok geçmeden anlaşıldı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerden birinde Esad’a karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) olduğu söylenen bir kişi güvenlik güçlerine “Bizi Esad’a mi satmak istiyorsunuz? Bizim sizi PKK’ya satmamızı ister misiniz?” diyordu.

Dış Haberler Şef Editörü Berrak Güngör Suriyeli gazeteci Sarkis Kassargian ile konuşarak Suriye’deki tansiyonun sebebinin Erdoğan ve Esad’ın olumlu mesajları olma ihtimalini tartıştı. O haberi de buradan okuyabilirsiniz. 

Dışişleri saatlerce sessiz kaldı, konuştuğunda da tepki topladı

Dışişleri Bakanlığı hem Kayseri’de yaşananlar hem de Suriye’nin kuzeyinde olanlarla ilgili saatlerce sessizliğini korudu. Dün saat 10 sularında sosyal medyadan yapılan açıklama ise tepki çekti. “Zanlısı hakkında devletimizin adli süreçleri işlettiği bir suçun ardından Kayseri’de yaşanan üzücü hadiselerin, sınırlarımızın ötesinde de birtakım provokasyonlara malzeme edilmesi yanlıştır” denen açıklamanın devamında “Türkiye’nin Suriye halkının esenliği için gösterdiği çabalar ve ilkeli duruşu, her türlü provokasyonun üzerindedir” ifadeleri yer aldı. Açıklamaya gelen tepkiler özellikle “Suriye halkının esenliği” lafınaydı.

Öte yandan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medyada yayınlanan görüntülerde Türk bayrağına zarar verilmesiyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Devletin Egemenlik Alametlerini Aşağılamak” suçundan resen soruşturma başlatıldığını bildirdi ve “Bayrağımıza yapılan saygısızlık ve çirkin saldırılar asla kabul edilemez” dedi.

Esad yönetimini tanımayan ve kendisini geçici hükümet olarak tanıtan yapı yayınladığı açıklamada “Suriye Geçici Hükümeti, özgürleştirilmiş bölgelerde yaşayan halkımızı, Türk ve Suriye halkları arasındaki mevcut ittifakı baltalayarak Türk ordusu ile Suriye Milli Ordusu’nun fedakarlıklarıyla inşa edilmiş mal ve kurumlara saldırmaya kışkırtan çağrılara uymamaya çağırmaktadır” dedi ve Suriyelileri itidalli davranmaya çağırdı.

Suriye Geçici Hükümeti, PKK’yı sorumlu tuttu

Suriye Geçici Hükümeti’nin Başkanı Abdurrahman Mustafa CNN Türk’e telefonla bağlanarak ” Terör örgütleri oldukça Türkiye ile işbirliğine devam edeceğiz. Ferdi olaylarının hesabını biz sormaya kalktığımızda provoke ediliyor. Suriye tarafındaki asayişi sağlamakla yükümlüyüm” diyerek Suriyelilerin Türkiye’de misafir olduğunu ve güvenlik tam olarak sağlandığında “misafirlerin Suriye’ye döneceğini” söyledi. Mustafa “Olayları provake ederek olayları Suriye’ye taşımak istiyorlar. Suriye’nin kuzeyinde biz istikrarı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Mustafa ayrıca Türkiye ve Suriye’de patlak veren olaylardan “Suriye ve Türkiye düşmanlarını” sorumlu tutarak bunların “DEAŞ terör örgütü, PKK terör örgütü, El Kaide, İran milisleri, Rusya ve rejim” olduğunu iddia etti. “Bunun hesabını soracağız” diyen Mustafa “Türkiye gibi bir dost ülkenin bayrağına yapılanları şiddetle kınıyorum. Türk halkından da özür diliyorum. Benim halkımın yapmadığını bildiğim halde özür diliyorum” diye ekledi.

Ancak Halep ve İdlib’de tansiyon yükselmeye devam etti. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bölgeye takviye güç gönderdiği belirtilirken Suriye İnsan Hakları Gözlemevi çıkan çatışmalarda dört kişinin öldüğünü, 20’den fazla kişinin yaralandığını iddia etti. 

Tehlikeli tırmanma: Sanki bir düğmeye basıldı, Türkiye'de Suriyelilere linç ateşi yakıldı, Suriye'de Türk bayraklarına saldırı varTehlikeli tırmanma: Sanki bir düğmeye basıldı, Türkiye’de Suriyelilere linç ateşi yakıldı, Suriye’de Türk bayraklarına saldırı var

Sebep yakınlaşma mı? Türkiye'den giden TIR'lar Suriye'de taşlandı, bayraklar indirildiSebep yakınlaşma mı? Türkiye’den giden TIR’lar Suriye’de taşlandı, bayraklar indirildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.