Onlarca kediye asit ve kezzapla işkence yaptı, 8,5 yıl hapis cezası aldı

Eyüpsultan'da çok sayıda kediye kezzap ve asit dökerek işkence ettiği ve öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Murat Özdemir 8 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Gündem 2 Ekim 2024
Murat Özdemir

Türkiye’de cezasızlık yalnızca insana ve devlete karşı değil hayvana karşı işlenen suçlarda da çok tartışılıyor. Çok yakın bir zamana kadar hayvanlar hukuken “mal” olarak tanımlandığı için hayvan öldürmeye hapis cezası bile verilmiyordu. Geçen yıllarda yapılan değişiklikle artık hayvan öldürenler hapis cezasına çarptırılabiliyor. Ancak hayvanseverler bu karara henüz sevinemeden yapılan yeni bir değişiklik sokak köpeklerinin toplanarak bir süre sonra öldürülmesinin önünü açtı. Hayvanseverlere göre bu karar hayvana karşı suç işleyenleri cesaretlendirdi. İstanbul’dan gelen bir yargı kararı ise bu suçların cezasız kalmamasına dair ufak da olsa umut oldu.

Önce olayı hatırlayalım…

İstanbul Eyüpsultan’da 7 Ağustos 2023’te 44 yaşındaki Murat Özdemir kediye asit ve kezzap dökerek 20 kadar kediye işkence etti, bazı kediler öldü. Vatandaşların haber vermesi üzerine İlçe Emniyet Müdürlüğü Mobil Park ekipleri Murat Özdemir’i Eyüp Sultan Camisi çevresinde hayvanların üstüne döktüğü asitle birlikte yakaladı. Daha önceden altı suç kaydı olduğu belirlenen Özdemir’e kedilere zarar verdiği gerekçesiyle 91 bin 80 lira idari para cezası kesildi.

Bu fabrikada çalışanların iş arkadaşları 36 köpek ve yedi kediBu fabrikada çalışanların iş arkadaşları 36 köpek ve yedi kedi

İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Murat Özdemir çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede sanık Özdemir’in “evcil hayvana işkence veya acımasız ve zalimce muamelede bulunma” suçundan 11 aydan 7 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında suçlamaları kabul etmediğini söyleyen sanık “büyük bir kedi grubunun başka bir kediye zarar verdiğini görünce saldıran kedileri engellemek amacıyla elimde bulunan asidi üstlerine döktüm. Amacım öldürmek değildi” dedi.

Özdemir savcılık ifadesinde “Karton bardağa asit dökerek 5-6 kediye zarar verdim ve bu eylemi iki kez tekrarladım” demişti. Duruşmada bu ifadeyi kabul etmediğini söyledi. Tutuklu sanık Özdemir ilk duruşma sonunda 7 Eylül 2023’te tahliye edildi.

Davanın karar duruşması bugün İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeydi. Duruşmaya Murat Özdemir ile avukatı gelmedi. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi avukatlarının da katıldığı duruşmada bazı hayvanseverler izleyici olarak yer aldı.

Duruşmada avukatlar sanık Murat Özdemir’in cezalandırılmasını talep etti.

Davayı karara bağlayan mahkeme sanık Özdemir’i “birden fazla hayvana karşı, bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme” suçundan 4 yıl 6 ay, “bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence etmek veya acımazsız ve zalimce muamelede bulunmak” suçundan ise 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı.

Kalamış'taki kedi-köpek zehirlemelerine tepki: 'Dört ayaklı dostlarımızı katleden sorumlular hızla tespit edilmeli'Kalamış’taki kedi-köpek zehirlemelerine tepki: ‘Dört ayaklı dostlarımızı katleden sorumlular hızla tespit edilmeli’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.