Para cezası şirketlerin çevreyi kirletmesini engellemiyor

Bolu ve Bilecik’teki iki firmadan birine atıklarını dereye, diğerine de ormana boşalttığı için para cezası verildi. Bolu’da dereyi kirleten beyaz et üretim tesisine daha önce verilen iki ceza atıklarını dereye boşaltmasının önüne geçemedi.

Çevre 5 Eylül 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Bilecik(solda), Bolu (sağda)

Çevre kirliliği tüm dünyanın sorunu. Çevrenin, doğal kaynakların kirletilmesi geri dönülemez sonuçlar doğuruyor. Türkiye’de bunun önüne geçmek için yürürlükte olan Çevre Kanunu ise atıklarını ormana, dereye bırakanlara para cezası verilmesini emrediyor ama bu cezalar şirketler için caydırıcı değil. Bolu ve Bilecik’teki iki ayrı örnek şirketlerin atıklarını yönetmeliğe uygun şekilde boşaltmak yerine ceza ödemeyi tercih ettiğini gösteriyor.

Bolu’da daha önce zehirli atıklarını arıtma yapmadan Büyüksu Deresi’ne boşalttığı gerekçesiyle iki kez para cezası kesilen ve hakkında suç duyurusu bulunulan beyaz et üretimi yapan firmaya çevreyi kirletmeye devam ettiği gerekçesiyle 3 milyon 480 bin lira daha para cezası kesildi.

Gölcük'te yapılaşma: Bolu Belediye Başkanı'nı eşi de protesto ettiGölcük’te yapılaşma: Bolu Belediye Başkanı’nı eşi de protesto etti

Türkiye’nin önde gelen beyaz et üretim tesislerinden biri olan firmaya geçen ay zehirli atıklarını arıtmadan Büyüksu Deresi’ne boşalttığı ve çevreyi kirlettiği gerekçesiyle Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 1 milyon 160 bin lira ve 2 milyon 220 bin lira olmak üzere iki kez idari para cezası kesilmişti.

Bilecik’te de Zeytindalı Hatıra Ormanı’na 20 kamyon tehlikeli atık döktüğü tespit edilen tesise 12 milyon lira ceza kesildi. Şirket yetkilisine de beş yıl hapis cezası verildi.

Bilecik Valiliği 2021’de Bozüyük-Vezirhan karayolundaki Zeytindalı Hatıra Ormanı ve çevresine 20 kamyon tehlikeli atık döküldüğünü tespit etti.

Valilik yapılan incelemelerden sonra uzman denetçilerin hazırladığı rapor doğrultusunda Bilecik Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusu yaptı. Savcılığın Bilecik Ağır Ceza Mahkemesi’nde açtığı kamu davası sonucunda tehlikeli atıkları çevreye uygunsuz olarak atan, kanun ve yönetmeliklere aykırı olarak bertaraf eden şirket yetkilisi beş yıl hapis cezası aldı.

Valilikten yapılan açıklamada “Tehlikeli atıkları kanun ve yönetmeliğe aykırı izinsiz olarak çevreye zarar verecek şekilde dökerek bertarafını gerçekleştiren ve çevreyi kirleten ilimizde faaliyette bulunan tesise 2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca 12 milyon 71 bin Türk Lirası para cezası uygulanmıştır” dendi.

Marmara Denizi komada, büyük bir çevre felaketi kapıda: Oksijen tükeniyor, 30 metrenin altına balık bile girmezMarmara Denizi komada, büyük bir çevre felaketi kapıda: Oksijen tükeniyor, 30 metrenin altına balık bile girmez

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.