Paylaşımı silinen Birinci’den Bakan Uraloğlu’na şikayet: Instagram’ın diz çökmesi tam olmamış

Eski AK Parti MKYK Üyesi Mücahit Birinci Türkiye'de sekiz gün erişime kapalı kalan Instagram'ın Hamas ile ilgili yapmış olduğu bir paylaşımını kaldırmasını Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na şikayet etti.

Gündem 12 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Mücahit Birinci ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2 Ağustos’ta Instagram’a erişim engeli getirdi. BTK’dan yapılan açıklamada sosyal medya platformunun “katalog suçlara uymadığı” gerekçesiyle erişime kapatıldığı belirtildi. Katalog suçlar arasında çocuğa karşı cinsel istismar, intihara sevk etme, Atatürk’e hakaret gibi maddeler var.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan “Kendilerine bildirilen suçlara karşı gereken adımları yerine getirmediler” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 5 Ağustos’ta Instagram’ın kapatılmasına dair “Türkiye’nin haklı talepleri karşılanır, hassasiyetlerine saygı gösterilirse mesele zaten kendiliğinden hal yoluna girecektir” açıklamasında bulundu:

“Filistinli şehitlerin fotoğraflarına bile tahammül edemeyip anında yasaklayan, bunu da özgürlük olarak pazarlayan bir dijital faşizmle karşı karşıyayız.”

Instagram neden kapandı, dün gece nasıl yeniden açıldı?Instagram neden kapandı, dün gece nasıl yeniden açıldı?

Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Instagram’ın 31 Temmuz’da öldürülen Hamas lideri İsmail Haniye’ye taziye mesajlarını kaldırdığını söylemiş, platformu kınamıştı. Platform ile bakanlık arasında süren görüşmeler sonunda “Katalog suçları ile ilgili gerekli ilerleme sağlanmıştır” dedi. Ulaştırma Bakanı, Instagram’ın sahibi olan Meta şirketi yetkililerinin önümüzdeki günlerde Türkiye’ye daha geniş katılımlı üst düzey bir ziyareti olacağını da bildirdi.

Uraloğlu aynı gün (10 Ağustos) yine X sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada Instagram’a getirilen erişim engelinin saat 21.30’da kaldırıldığını duyurdu.

AK Parti’li Mücahit Birinci X hesabından Instagram’ın geçen aylarda Hamas ile ilgili yapmış olduğu bir paylaşımını siteden kaldırdığını belirterek “Kanaatimce Instagram’ın diz çökmesi tam olmamış” dedi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nu etiketledi.

Birinci Bakan Uraloğlu’nu etiketlediği paylaşımında şunları kaydetti:

“Instagram az önce geçmiş aylarda katıldığımız bir TV kanalındaki Hamas ile ilgili değerlendirmelerimizi kaldırmış, bu noktada bir bilgilendirme geldi.

Instagram paylaşımı kaldırdı diye Hamas’ın meşru müdafaa halindeki siyasi bir hareket olduğu gerçeğini söylemekten vaz geçecek değiliz.

Veya Instagram’ın dayattığı durumu kabul edip ancak Türk mevzuatına göre suç olmayan beyan ve nitelemelerimizden vaz geçecek de değiliz.

Kanaatimce Instagram’ın diz çökmesi tam olmamış. Mecranın bu tavrı meri mevzuatımıza ve hukuka aykırıdır.”

AK Parti Instagram yasağında ısrarcı: Kanunlara uymak zorundalarAK Parti Instagram yasağında ısrarcı: Kanunlara uymak zorundalar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.