Reklamına tepki yağmıştı: O korku evi hakkında soruşturma başlatıldı

İzmir Alsancak'ta bir korku evinin dış cephesine astığı 'kesilmiş kadın kafası ve vücudu' maketleri büyük tepki topladı. Gelen şikayetler üzerine maketler kaldırılırken işletme sahipleri hakkında adli ve idari işlem başlatıldı.

Gündem 7 Ekim 2024
Fotoğraf: Shutterstock

İzmir Alsancak’ta bir korku evi sıra dışı reklamlarıyla kısa sürede büyük tepki topladı. Mahalle sakinlerinin ve ziyaretçilerin şaşkın bakışları altında binanın dış cephesine asılan ‘kesilmiş kadın kafası ve vücudu’ şeklindeki maketler şehirde rahatsızlık yarattı.

Durum sosyal medyada hızla yayılan bir paylaşımla daha da dikkat çekti. Özellikle X platformunda yapılan bir paylaşımda bu korkunç sahnelerin reklam amacıyla sergilendiği belirtilerek görüntülerin İzmir gibi bir şehirde nasıl kabul edilebildiği sorgulandı. Paylaşım kısa sürede binlerce kez görüntülendi, tepki çığ gibi büyüdü. Birçok kullanıcı bu tür ‘reklam’ anlayışının şiddeti, kadına kötü muameleyi meşrulaştırdığına dikkat çekti.

Hem Emniyet hem yerel yönetim harekete geçti

Tepkilerin hızla büyümesi üzerine İzmir Emniyet Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri olay yerine gitti. Binanın dışına asılan maket ve panolar hızla kaldırıldı. İşletme sahipleri hakkında hem adli hem de idari işlemler başlatıldı. Yerel yetkililer böyle bir olayın şehirde tekrar yaşanmaması için sıkı denetim yapılacağını belirtti.

Valilikten açıklama

İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada olaya ilişkin şöyle dendi:

“Konak ilçesi Alsancak semtinde faaliyet gösteren Oyun Evi (Korku Evi) adlı işletmenin reklam amaçlı astığı plastik mankenlerin rahatsızlık verdiği tespit edilmiştir. Ekiplerimiz olay yerine intikal etmiş ve gerekli denetimler yapılmıştır. Söz konusu materyaller bulundukları yerden kaldırılmış olup işletme sahipleri hakkında yasal işlemler başlatılmıştır.”

Bu olay birçok kişiye göre sadece bir reklam hatasından ibaret değil. Kadın figürlerinin bu şekilde kullanılması için toplumsal şiddet algısına dikkat çekildi. Özellikle kadına şiddetin her geçen gün daha fazla konuşulduğu bir dönemde bu tür görüntülerin şehir sokaklarında yer alması toplumsal bilinç açısından oldukça rahatsız edici bulundu.

Muhalefetten İstanbul Sözleşmesi çağrısı: Kadına şiddet neden bitmiyor?Muhalefetten İstanbul Sözleşmesi çağrısı: Kadına şiddet neden bitmiyor?

Türkiye ayakta ama kadına yönelik erkek şiddeti devam ediyorTürkiye ayakta ama kadına yönelik erkek şiddeti devam ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.