Restorandan kulübeye: Depremzede bir döner ustasının hayata tutunma hikayesi

Arsuz'da 39 yıllık dönerci Ali Uruç'un hayat birikimini koyup yaptırdığı beş katlı bina 6 Şubat depreminde ağır hasar alıp yıkıldı. Hem evini hem de restoranını kaybeden usta, konteynerde döner yapmaya devam ediyor.

Gündem 27 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Kaynak: Tadım Notları

O, Arsuz’un dönerci Ali Usta’sı. Kendisini bildi bileli çalışmış, 1985 yılında Hatay’ın Arsuz ilçesinin merkezinde açtığı döner dükkanını dişiyle tırnağıyla uğraşarak bugünlere kadar getirmiş bir usta. Lezzetli dürümleri ile bölgede adını duyurmuş, işleri büyütme kararı almıştı. 2016 yılında tüm hayat birikimi ile beş katlı bir bina inşa ettirdi. Zemin katı büyükçe bir dükkan oldu, en üst katta ise ailesi ile beraber yaşıyordu Ali Usta. Neredeyse bir sene önce, 6 Şubat depreminde hem dükkanını, hem de evini kaybetti.

‘Bina gelir gider, eğer birine bir şey olsaydı acısını ömür boyu çekerdim’

57 yaşındaki Ali Uruç, o korkunç geceyi şöyle anlattı:

“Deprem sırasında binadaydım. İki-üç katın merdiveni çöktü, çekme kattan atlayarak dükkanın çatısının üzerine atladık, oradan da aşağıya indik. Kiracılarımızı ve ailemi sırayla çıkarttım, hiç kayıp vermeden hepimiz kurtulduk. Ama onlarca komşumu ve akrabamı kaybettim.”

Depremde ağır hasar alan bina, bir inşaat firması tarafından yıkıldı. Ali Uruç’un “Kendimi bildim bileli çalıştım. Bütün hayatımı ben o binaya koydum. Bir tek arabamı çıkartabildim” diye anlattığı binası böylelikle enkaza dönüştü. Binadan kayıpsız çıkmış olmanın en büyük tesellisi olduğunu söyleyen Uruç, “Eşime çocuklarıma bir şey olmadı. Bina gelir gider, o sorun değil, zaten ben çalışıp yaptırdım. Eğer birine bir şey olsaydı onun acısını ömür boyu çekerdim” diye konuştu.

Ali Usta’nın depremden önceki eski restoranında 20 kişi çalışıyordu. Kaynak: Tadım Notlar

‘Eskiden 20 kişilik restorandı, şimdi kulübe’

Depremin ardından ailesiyle çadırda yaşayan Uruç, henüz dört gün önce yaptırmayı bitirdiği iki odalı bir evde yaşıyor. Haziran ayından beri dükkanını tekrar açan Uruç, dönerini konteyner bir kulübede yapmaya devam ediyor. Eski dükkanını anlatan usta, “30 yıllık esnafım, eskiden restoranımda 20 kişi çalışırdı, şimdi ise küçücük bir kulübem var” dedi.

Dönerci Ali Usta, depremin ardından konteyner restoranda döner satıyor.

Yıkılan binasının tekrar inşa edildiğini belirten Uruç, “İnşaat bittikten sonra dükkanımın üzerine yalnızca iki daire yaptıracağım, eskisi gibi yüksek bir bina yapmayacağım, yaptıramam da zaten” diye belirtti.

Depremin ardından müşterilerinde önemli bir azalma olduğunu da söyleyen usta, “Eskisi kadar satamıyoruz dönerimizi. Ama çok şükür Antakya’nın esnafı da Arsuz’a geldi. 30-40 tane dönerci olduk küçücük bir yerde” dedi.

Depremden sonra: Hiç evden çıkmadı. Sonra çıktı, bir daha da dönmediDepremden sonra: Hiç evden çıkmadı. Sonra çıktı, bir daha da dönmedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.