Roblox ümitli: Erişime açılmak için yetkililerle çalışıyoruz

Instagram'a getirilen erişim engelinin ardından oyun platformu olan Roblox'a da erişim engeli getirilmişti. Roblox'un yetkilileri konuya ilişkin ilk açıklamayı X hesapları üzerinden yaptı. Erişim engelinin ne zaman kalkacağı ise henüz bilinmiyor.

Bilim Teknoloji 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Türkiye’de 15 milyon kullanıcısı olan Roblox’a getirilen erişim engelinin ardından Roblox yetkililerinden ilk açıklama geldi. Roblox yetkililerinin yaptığı açıklamada, “Roblox’u en kısa süre içinde tekrar kullanılabilir hale getirebilmek için ilgili yetkililerle birlikte çalışıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Bilgi İletişim ve Teknoloji Kurumu (BTK), Instagram’ın ardından 7 Ağustos Çarşamba günü de Roblox oyununa erişim engeli getirdi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları bürosu, çocuk istismarına sebebiyet verebilecek içerikler barındırdığı iddia edilen Roblox’un yasaklanmasına karar verilmesini talep etti. Talep üzerine Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğince çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması nedeniyle oyun platformu Roblox’a erişim engeli getirildi.

Instagram ve Roblox'tan sonra sıra TikTok'ta mı?Instagram ve Roblox’tan sonra sıra TikTok’ta mı?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Çevrimiçi oyun platformu Roblox’un ülkemizde erişime kapatılması kararı, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucunda Adana 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı iledir. Karar UYAP’ta yayınlanması sonucunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından uygulanmıştır” denildi.

Bakan Tekin: ‘Dijital faşizme dur diyelim’

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Bakanlık olarak, çocuklarımızın dijital dünyada karşılaşabilecekleri tehlikelerden korunması ve dijital bağımlılığın önüne geçilmesi için çeşitli önlemler almaktayız” dedi.

Tekin’in yaptığı açıklamanın tam hali ise şu şekilde:

“Günümüz dijital çağında, çocuklarımızın güvenliği ve sağlıklı gelişimi her zamankinden daha büyük bir önem taşımaktadır. Okullarımızın, öğretmenlerimizin ve eğitim öğretim ortamlarımızın yanında bilhassa sosyal medya mecraları da evlatlarımızın gelişiminde etkilidir. Bakanlık olarak, çocuklarımızın dijital dünyada karşılaşabilecekleri tehlikelerden korunması ve dijital bağımlılığın önüne geçilmesi için çeşitli önlemler almaktayız. Son yıllarda, sosyal medya platformları ve çevrim içi oyunlar, çocuklarımızın zamanının büyük bir kısmını almaktadır. Bu platformlar, öğrencilerimizin sosyal, akademik ve psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek içeriklere ev sahipliği yapabilmektedir.

Özellikle Instagram ve Roblox gibi popüler platformlar, çocuklarımızın dijital bağımlılığa sürüklenmesine ve dijital faşizm olarak adlandırabileceğimiz kontrolsüz içeriklerle karşılaşmasına neden olabilmektedir. Hiç kuşku yok ki, dijital medya platformlarının evrensel hukuka, iç hukuka ve geleceğe dair sorumluluklarımıza saygı duyması elzemdir. Unutmayalım ki, evlatlarımızı sosyal medya araçlarının dijital faşizminden korumak hepimizin ortak sorumluluğudur. Dijital faşizme hep birlikte dur demeliyiz.”

Ne zaman açılacak?

Roblox, X (eski adıyla Twitter) hesabı üzerinden getirilen erişim engeliyle ilgili ilk açıklamasını yaptı.

Roblox’un paylaşımında, “Türkiye’de Roblox’a erişim engeli geldi. Roblox’u en kısa süre içinde tekrar kullanılabilir hale getirebilmek için ilgili yetkililerle birlikte çalışıyoruz. Türkiye’de her gün milyonlarca insanın platformumuzu kullandığını ve bunların arasında işlerini Roblox üzerine inşa eden canlı bir geliştirici topluluğunun da bulunduğunu biliyoruz. Topluluğumuzu güvende tutmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız ve küresel politika yapıcıların çocukları koruma konusundaki kararlılığını paylaşıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Roblox’un erişime ne zaman açılacağı konusunda kesin bir açıklama yapılmadı.

BTK bu kez de 985 farklı internet sitesine erişimi engellediBTK bu kez de 985 farklı internet sitesine erişimi engelledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.