Roblox’a sansürün nedeni yoksa bu oyun mu: ‘RTE: Vergiden Kaçış’

Oyun platformu Roblox'a getirilen erişim engelinin nedeni ortaya çıktı. Platformun kararın ardından 'RTE: Vergiden Kaçış' adlı oyunu yayından kaldırması bu nedeni gün yüzüne çıkardı. Aynı akıbeti yaşayan bir diğer oyun ise 'Atatürk'ten Kaçış' oldu.

Bilim Teknoloji 20 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Roblox 7 Ağustos'tan bu yana kapalı.

Çevrimiçi oyun platformu Roblox geçen günlerde sürpriz bir adımla Türkiye’de erişim engeline takılmıştı. 7 Ağustos’ta getirilen bu engel özellikle gençlerin yoğun ilgi gösterdiği platformu merak konusu haline getirmişti. İlk iddialar ve hatta resmi açıklamalar oyunun çocukların korunması anacıyla engellendiği yolundaydı. Ancak Roblox içinde kullanıcılar tarafından yaratılan bazı oyunların ardı ardına Roblox yönetimince kaldırılmaya başlaması, engellemenin asıl sebebi konusunda başka kuşkulara neden oldu. Kaldırılan oyunlardan biri ‘RTE: Vergiden Kaçış’ adını taşıyor. Bir başka oyun ‘Atatürk’ten Kaçış.’ Yine bir başka oyun ‘Adana City.’

Roblox, kendisi bir oyun değil daha çok bir metaverse platformu. Buradaki oyuncular, Roblox’un sağladığı kimi araçlarla isterlerse platformun içinde kendi oyunlarını yaratabiliyorlar.

‘RTE: Vergiden Kaçış’ adlı oyun adeta bir kara mizah örneği olarak tasarlanmıştı. Kullanıcılar oyunda çeşitli vergilerden kaçmaya çalışıyordu: ‘Saray vergisi’, ‘nefes alma vergisi’, ‘yürüme vergisi’, ‘makam aracı vergisi’, ‘yaşama vergisi’ ve ‘motorlu taşıtlar vergisi’ gibi birbirinden ilginç isimlerle adlandırılan bu vergiler oyuncuların üstünde bir yük gibi dolaşıyordu. Ancak dikkat çekici bir detay vardı; vergiler “Suriyeli” adlı karakterlere bulaşmıyordu.

Free Web Turkey sitesinden Ali Safa Korkut’un haberine göre Roblox platformu oyunu incelemeye aldı ve kısa sürede yayından kaldırdı. Gerekçe oldukça netti: Oyunun politikacılar hakkında olumsuz mesajlar verdiği ve kullanıcıları vergi kaçırmaya teşvik ettiği iddia ediliyordu. Bu da topluluk kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle platformin müdahalesini kaçınılmaz kıldı.

'RTE: Vergiden Kaçış' adlı Roblox oyunundan bir kare. / Fotoğraf: Roblox

‘RTE: Vergiden Kaçış’ adlı Roblox oyunundan bir kare. / Fotoğraf: Roblox

Oyunun geliştiricisi ve ‘banavergiver’ kullanıcı adını taşıyan hesap Roblox tarafından askıya alındı. Aynı akıbeti ‘Atatürk’ten Kaçış’ isimli bir başka oyunu geliştiren ‘sgtlego44478’ kullanıcı adlı hesap da yaşadı. Bu oyun da yayından kaldırıldı ve geliştiricinin hesabı askıya alındı.

Böyle yayından kaldırılan bir başka oyun ‘Adana City’ adını taşıyordu. Bu oyunun CHP taraftarlarınca tasarlandığı anlaşılıyordu.

Roblox nedir?

Roblox kullanıcıların kendi oyunlarını oluşturmasına ve diğer kullanıcılar tarafından oluşturulan oyunları oynamasına olanak tanıyan çevrimiçi bir oyun platformu ve oyun oluşturma sistemi. 2006 yılında David Baszucki ve Erik Cassel tarafından kurulan Roblox dünya çapında milyonlarca oyuncuya ulaştı, özellikle gençler arasında popüler hale geldi.

Platformun temel özelliği kullanıcıların Roblox Studio adlı araçla oyunlarını tasarlayıp programlayabilmesi. Bu oyunlar genellikle ‘obstacle course’ (engelli parkur), simülasyon, RPG (rol yapma oyunu) gibi farklı türlerde ve diğer kullanıcılar tarafından oynanabiliyor. Roblox’un sanal para birimi ‘Robux’ kullanıcıların oyun içi satın alma yapmasına olanak tanıyor.

Roblox’un başarısının bir diğer faktörü, topluluk ve sosyal etkileşim. Kullanıcılar oyunlar içinde sohbet edebiliyor, arkadaş olabiliyor ve grup oluşturabiliyor. Bu da Roblox’u sadece oyun platformu değil sosyal ağ haline de getiriyor.

Roblox’un geniş içerik yelpazesi ve kullanıcıların yaratıcılığını teşvik etmesi platformu benzersiz kılan özellikler. Ancak içerik denetimi ve topluluk kurallarına uyma konusunda platform zaman zaman tartışma odağı oluyor. Bazı kullanıcı içerikleri platformun kurallarını ihlal edip tartışma yaratıyor.

Roblox kuşağına dikkat edin; onlar için oyunun kuralı, oyunda kural olmaması! Roblox kuşağına dikkat edin; onlar için oyunun kuralı, oyunda kural olmaması! 

Roblox ümitli: Erişime açılmak için yetkililerle çalışıyoruzRoblox ümitli: Erişime açılmak için yetkililerle çalışıyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.