Saadet Partili müşahitlerin katli davasında iki sanığın cezası hafifletildi

2019 yerel seçimlerinde iki Saadet Partilinin öldürülmesinden sanık iki kişinin hapis cezası 25'er yıla indi. Yeniden yargılanan Ömer ve Abdulkadir Sülük'ün ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları 'kasten öldürmeye yardım'a dönüştürülüp hafifletildi.

Gündem 25 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

2019 yerel seçimlerinde Malatya’da oy kullanma işlemi sırasında Saadet Partili iki kişinin öldürülmesiyle ilgili davada Ömer ve Abdulkadir Sülük’e verilen müebbet hapis cezası, suç vasfında yanılgıya düşülerek yanlış maddeden hüküm kurulduğu gerekçesiyle Yargıtayca bozulmuştu. Yeniden yargılanan iki sanık 25’er yıla hapis cezasına çarptırıldı.

31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde Malatya-Pütürge’de sandık başında öldürülen Saadet Partisi müşahitleri Hasan ve İlyas Aktaş’ın katillerine verilen cezayla ilgili yeni gelişme yaşandı.

Pütürge’de seçim günü yanındaki yaşlı kişiyle birlikte oy  kabinine girmek isteyenlere sandık başında görevli Saadet Partisi üyesi İlyas Aktaş itiraz etmiş, tartışma çıkmıştı.

Tartışma müşahit olarak sandık başında bulunan Aktaş’ın babası Ali Aktaş ile amcasının oğlu Hasan Aktaş ve yaşlı kişinin yanındakilerin karışmasıyla kavgaya dönüşmüştü. Olayda yaşlı kişiyle kabine girmek isteyenlerin yakınları tarafından ateşlenen tabancadan çıkan kurşunlar Ali Aktaş ile oğlu İlyas ve yeğeni Hasan Aktaş’a isabet etmiş, İlyas ve Hasan Aktaş yaşamını yitirirken Ali Aktaş yaralanmıştı.

Hacı Sülük, kardeşi Ömer Sülük ve akrabaları Abdulkadir Sülük ile Ömer Sülük çıkarıldıkları mahkemece tutuklanıp Kahramanmaraş Elbistan Cezaevi’ne konmuştu.

Olayla ilgili açılan dava güvenlik gerekçesiyle Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. 23 Aralık 2019’daki karar duruşmasında Hacı Sülük, kardeşi Ömer Sülük ve akrabaları Abdulkadir Sülük ile Ömer Sülük ‘kasten öldürme’ suçundan ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Tutuksuz sanık C.K. ise ‘Yardım ve yataklık’ ile ‘Delilleri karartma’ suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası almıştı.

Yargıtay iki sanığın cezasını bozdu

Sanık avukatları karara itiraz edip dosyayı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme kararda eksiklik olmadığına hükmedip Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararı onadı. Sanık avukatları karara yeniden itiraz edip dosyayı bu kez de Yargıtay’a taşıdı.

Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi Hacı Sülük ve kardeşi Ömer Sülük hakkında verilen ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını sunulan delil ve belgeleri göz önünde bulundurarak onadı. Ömer Sülük ve Abdulkadir Sülük hakkında verilen kararı ise suç vasfında yanılgıya düşülerek yanlış maddeden hüküm kurulduğu gerekçesiyle bozdu, dosyayı Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. İki sanık yeniden hakim karşısına çıktı. Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanan Ömer ve Abdulkadir Sülük’e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ‘kasten öldürmeye yardım etme’ suçundan 25’er yıla düşürüldü.

Gelecek ve Saadet Partisi grubundan ittifak sinyali: Adaylara bakacağızGelecek ve Saadet Partisi grubundan ittifak sinyali: Adaylara bakacağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.