İzmir’in göbeğinde yol ortasında ölüm: Kamuoyu ayakta, facia ‘geliyorum’ demiş

İzmir'de dün iki kişi sağanaktan kaçarken sokaktaki elektrik akımına kapılıp öldü. Bu sokaktaki elektrik kablolarının faciaya davetiye çıkaracağı yıllardır konuşuluyor, hatta bu konu da gazetelerde haberler bile yapılmış ama kablolar güvene alınmamış

Gündem 13 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İki kişi elektrik akımına kapılıp sokak ortasında öldü.

İzmir’de önceki gün saat 18.00 sıralarında gök gürültülü sağanak başladı. Yağış nedeniyle kent merkezinde bazı cadde ve sokaklar suyla dolarken, araç sürücüleri ve yayalar zor anlar yaşadı.

Şehrin tam da merkezinde, Alsancak’ta sağanaktan korunmak için kaçmaya çalışan Özge Ceren Deniz caddeden karşıya geçmek isterken elektrik akımına kapıldı. Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi 5’inci sınıf öğrencisiydi.

Onu aynı sokaktaki ikinci el eşya satışı, amatör müzisyenlik yapan İnanç Öktemay gördü, tanışmıyorlardı ve sadece yardım etmek istemişti. Ama o da akıma kapıldı.

Çevredekilerin haber verilmesiyle olay yerine elektrik şirketi yetkilileri, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Alsancak Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedaviye alınan yaralılar Öktemay ve Deniz, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamadı.

İki kişinin öldüğü yer ve sokak ulaşıma kapatılırken, kolluk kuvvetleri nöbet tutarak girilmesine izin vermiyor. Savcılık inceleme gerçekleştirirken, bölgedeki mazgalların açılıp, elektrik kaçağın nedenini araştırılacağı bildirildi.

Herkes orada kaçak olduğunu biliyordu

Savcılık elbette araştıracak, bilirkişiler raporlar yazacak ama burada iki kişinin hayatını kaybetmesi aslında hiç de tesadüf değil. İzmir’in tam da göbeğinde, Alsancak vapur iskelesinin hemen karşısında yer alan Enver Dündar Başar Sokakta yaşanan olay, o sokak sakinlerinin yıllardır şikayetçi oldukları bir konu. Burada trafodan gelen elektrik kabloları, toprağın yeterince derininden geçeceğine sokak yüzeyine oldukça yakın ve defalarca burada elektrik kaçağı olduğuna dair ihbarlar yapılmış.

İki kişinin akıma kapılıp öldüğü yerin yakınında restoran işleten 52 yaşındaki Ahmet Güner “20 metrelik mesafede esnafım. Çok üzücü bir olay. İki kişinin hayatına mal oldu. Arka tarafta görünen nokta, senelerdir arızalı. Yani tekrar eden bir durum anladığım kadarıyla. Elektrik borularının kablolarının geçtiği bir nokta. Bundan birkaç ay önce, yine yağmurlu bir günde orada su birikintisinin içinde böyle fokur fokur elektrik kaçağından dolayı suyun kaynadığını gördüm. Gelip, müdahale de ettiler o anda ama anladığım kadarıyla sorun çözülmemiş. Allah ölenlerin ailelerine sabır versin” dedi.

Elektrik şirketi: Bizim bir yatırımımız yok

İzmir’de elektrik dağıtımını yapan ve kent içindeki yeraltı kablolarından da sorumlu olan GDZ Elektrik Dağıtım Şirketi de dün bir açıklama yapıp kendini savundu.

Açıklamada “İzmir’in Konak ilçesinde, kenti etkisi altına alan sağanak sırasında İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz isimli vatandaşlarımızın elektrik akımına kapılarak vefat ettiklerini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Dün akşam saatlerinde yaşanan acı kayıpların soruşturması adli makamlarca yürütülürken; biz de ilgili mercilerin olayı ivedilikle aydınlatmasına yardımcı olmak adına her türlü desteği sunmayı sürdürüyoruz. Yapılan ilk incelemelerde bölgede şirketimize ait herhangi bir havai yatırımımızın bulunmadığını, haberlere de yansıyan mazgalların sorumluluğunun şirketimizde olmadığını önemle belirtmek isteriz. Öte yandan, bölgeyle ilgili yatırımlarımıza ilişkin son 6 aydır herhangi bir şikayet kaydı da bulunmamaktadır” dendi.

Açıklamada ayrıca “Araştırmaların devamında bilirkişi raporunu takiben olayın aydınlatılacağına olan inancımızı belirtirken, tüm desteğimizle, en şeffaf şekilde ilgili mercilerin yanında olduğumuzu vurgulamak isteriz. Kaybından derin üzüntü duyduğumuz İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz’e Allah’tan rahmet; kederli ailelerine, yakınlarına ve tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Takipçisi olacağız

Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur, İzmir’de elektrik kaçağından yaşamını yitiren iki kişiden İnanç Öktemay’ın cenazesine katılmak için İzmir’e geldi. Öktemay’ın teyzesinin torunu olduğunu belirten Başkan Ertemur “Canım ciğerim. Elimde büyüyen yavrumuz. Acı bir olay. Acıdan ötesi olayın şekli. Ülkemizde ölümler bu kadar ucuz olmamalı. Bunların mutlaka sorumluları kimse bulunup, yargılanmalı diye düşünüyorum. Çünkü sokakta yürüyen iki genç akıma kapılıp ölebiliyorsa bu şehirde, özellikle İzmir’de bu düşündürücü bir olay. Üzgünüz tabii ki aile olarak. Ama şu anda yapılacak çok fazla bir şey yok. Şu anda acımızı paylaşıyoruz, acımızla beraberiz ama bu olayın arkasında devam edecek ve takipçisi olacağız. Kesinlikle bu olay unutturulamayacak. İki tane yavru. Aileler, perişan. Taziyemiz bittikten sonra hukuki boyutu ile mücadele edeceğiz. Başınız sağ olsun” dedi.

‘Kaza değil cinayet’

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, olayın affedilecek bir yanı olmadığını söyledi ve bunun kaza değil cinayet olduğunu belirtti. Sorumluların peşine düşeceklerini belirten Mutlu “Standartlara çok uymayan derinlikte yapılmış bir iş görüyor ilk etapta. 80 santim derinlikte olması gereken kablolar gördüğümüz kadarıyla 30 santimde. Üzerinde de yeterince bir izolasyon yok gibi görünüyor. Tabii ki konunun uzmanları raporlarını hazırlayıp sunduğunda gerçekten bu ihmali kimin yaptığını nasıl yaptığını ortaya çıkaracaklar” diye konuştu.

Gazetecilerin gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı sorusunu da cevaplayan Mutlu “Göreve geldiğimizde zaten toplantımızı yapmıştık elektrik dağıtım şirketiyle. Konak’ta birlikte neler yapılabilir, daha güvenli bir konak için daha fazla yatırım yapmalarını rica etmiştik. Biliyorsunuz, artık elektrik dağıtımı özelleşti. Ama bunlar kamusal hizmetler. İnsana dönük hizmetler. Burada kar amacı kesinlikle güdülmemeli. Bu yapılacak hizmet direkt kamu hizmeti. Onlarla da bu hafta tekrar bir araya geleceğiz ve Konak için hızlıca kent güvenliğini, insan güvenliğini öne çıkan yatırımların hızlandırılmasının takipçisi olacağız” dedi.

EMO: Kablolarda izolasyon hatası var

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi’nden yapılan incelemenin ardından açıklama yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle dendi:

“EMO İzmir Şubesi’nin oluşturduğu teknik heyetinin ilk tespitlerine göre, olayın gerçekleştiği sokakta trafo merkezlerinden dağıtım panosuna giden kablolarda izolasyon hatası olduğu belirlenmiştir. Bu izolasyon hatasından kaynaklı olarak suyla temas eden iki yurttaşımızın hayatını kaybettiği düşünülmektedir. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu (EPDK) acilen bölgedeki eksikleri tespit ederek, gidermek için göreve çağırıyoruz. Kasım 2023’de yaşanan taşkının ardından yaptığımız uyarılara rağmen önlem alınmaması nedeniyle yaşanan facianın bir daha yaşanması için tüm kamu kurumlarını göreve davet ederek, gerekli teknik desteği vermeye hazır olduğumuzu vurgularız.”

Beş sene önce gündeme gelmiş

Ege Telgraf gazetesinin beş sene önce bu soruna ilişkin ‘çözüm için illa biri mi ölmeli’ başlıklı haberiyle konuyu gündeme getirdiği ortaya çıktı.

İlgili haberin dikkat çeken kısmı şöyle: “Alsancak Vapur İskelesi’nin karşı sokağında bulunan Enver Dündar Başar Sokak’ta yer altından geçen elektrik kabloları ölüm tehlikesi saçıyor. Her gün çok sayıda insanın Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne ulaşmak için kullandığı Enver Dündar Başar Sokak’ta yerin altından geçen elektrik hattı dışarıya sızma yapıyor.

Bir buçuk metrelik bir alanda meydana gelen elektrik kaçağı nedeniyle, sokak taşları sürekli sıcak kalıyor. Elektrik kaçağından pek çok insan yürürken çarpılırken olası bir can kaybı yaşanmasından korkuluyor. Esnaf, uzun süredir burada elektrik kaçağının yaşandığını ve bir sokak köpeğinin bu nedenle can verdiğini söyleyerek yetkililerin ilgisizliğinden şikayet etti.”

Sağanaktan kaçmaya çalışan iki kişi elektrik akımına kapılarak öldüSağanaktan kaçmaya çalışan iki kişi elektrik akımına kapılarak öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.