Santa Maria saldırganlarına yeni operasyon: 17 gözaltı

Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırıyla bağlantılı olan terör örgütü IŞİD üyesi 17 şüpheli, MİT ve Emniyet tarafından İstanbul merkezli düzenlenen operasyonla yakalandı.

Gündem 3 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’nın yaptığı çalışmalar neticesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü ile koordineli sürdürülen çalışmalarda, Afganistan’daki IŞİD yapılanması olan Horasan Vilayeti’ne bağlı olarak Türkiye’ye yönelik faaliyet gösterdiği tespit edildi. Santa Maria İtalyan Kilisesi’ne gerçekleştirilen saldırının failleri ve söz konusu saldırı ile bağlantılı olduğu değerlendirilen şüphelilere operasyon yapıldı.

Şüphelilerin yakalanmasına yönelik düzenlenen İstanbul merkezli operasyonlarda 17 kişi yakalandı, çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.

MİT tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde, Aralık 2023’te IŞİD’in Türkiye’deki sinagog ve kiliselerin yanı sıra Irak Büyükelçiliği’ne yönelik eylem planlamaları engellenmiş, çok sayıda şahsın yakalanması ve örgüte ait dijital materyallerin ele geçirilmesi sağlanmıştı.

Öte yandan İstanbul, Sarıyer’de Santa Maria Kilisesi’nde bir kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıyla ilgili olarak tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen 34 şüpheliden 25’i tutuklandı.9 kişi de adli kontrol kararıyla serbest bırakılmıştı.

Şase numarasını silmek istediler

Saldırıyla ilgili yeni detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Sabah’tan Atakan Irmak’ın haberine göre aracı mercek altına alan güvenlik birimleri Plaka Tanımlama Sistemi (PTS) sorgulamasında aracın, 23 Ocak günü İstanbul Havalimanı civarında, bir gün sonra ise Fatih’te şüpheli Shamsullo Radzhabov tarafından kullanıldığını belirledi. Radzhabov, gözaltına alındığında verdiği ifadede aracı eylemden 1 gün önce eylemi gerçekleştiren iki şüpheliden biri olan “Hamza” kod Amirjon Kholikov’a “Abdurrahman” kod Alisher Rakhimov ve araba tamircisi Farrukh Soliev ile birlikte teslim ettiğini söyledi.

Şüpheli araç tamircisi Farrukh Soliev’in ise eylemde kullanılan Polonya plakalı aracın üzerindeki şase numaralarını silme amacıyla yaptığı yazışmalara rastlandı. Aynı yazışmalarda aracı eylemden sonra demir fiyatına vereceği yönünde de whatsapp görüşmeleri yaptığı belirlendi.

İki şüphelinin Sarıyer’deki kiliseyi 34 HYK 5.. plakalı bir araçla 20 ve 21 Ocak tarihlerinde keşfe çıktığı saptandı. Araç sahibi Ramazan Topuz da 30 Ocak’ta Başakşehir’de yakalandı. Aracı Olim Ghulomov isimli bir şahsa kiraladığını aktardı ve bu şüpheli de gözaltına alınanlar arasında yer aldı.

Eylem Kayseri de planlandılar

Saldırıyı gerçekleştiren 2 şüphelinin 5 yabancı uyruklu şüpheli şahısla 5 Ocak’ta İstanbul’dan 2 araçla Kayseri’ye gittikleri belirlendi. Şüphelilerin Kayseri’de “Abdullah” kod Amenullah Hacı isimi şüphelinin Kayseri Kocasinan İlçesi’ndeki evinde konakladıkları saptandı. Kayseri’yi mercek altına alan güvenlik birimleri, 7 Ocak tarihinde Kayseri Melikgazi’de bulunan bir otelde 2 saldırgan ve beraberindeki şüphelilerin 2 ayrı odada konakladıkları ortaya çıkarıldı. Güvenlik birimleri şüphelilerin Kayseri’de örgütsel toplantı yaptıkları ve eylem organizasyonunun burada yapıldığı ihtimali üzerinde duruyor.

Yakalanan isimler arasında yer alan Andrei Guzun isimli şüphelinin de “Türkiye’de bulunan IŞİD sorumlularından olan ve Türkiye’de eylem yapmak için kendisine bağlı unsurlara izin verdiği” şeklinde istihbarat notu olan “Adam Abu-Darrar Al-Shishani” kod Adam Khamirzaev isimli şahıs bulunuyordu.

İlk hedef ST. Antuan’dı

Aracı eylemcilere teslim eden şahıslar arasında yer alan Shamsullo Radzhabov’un ve 2 saldırganla aynı evde yakalanan bir diğer şüpheli Hazratumar Mahamatsoliev’in dijital materyallerinde yapılan ön incelemede İstanbul’a gelen milyonlarca turistin ziyaret ettiği İstiklal Caddesi’nde bulunan St. Antuan Kilisesi’nin konumuna ait resim çıktı. Soruşturma birimleri, ilk hedefin St. Antuan Kilisesi olabileceği ancak kilise güvenliğinin ve konumunun İtalyan Kilisesi’ne oranla daha yüksek düzeyde olması nedeniyle şüphelilerin saldırıyı İtalyan Kilisesi’nde yapmaya karar vermiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.
Nitekim İtalyan Kilisesi’ne yapılan saldırıdan sadece 3 gün sonra Vatikan’a bağlı İstiklal Caddesi’nde bulunan St. Antuan Katolik Kilisesi’ne, İstanbul Esenyurt’tan Shamsullo Radzhabov isimli bir kişi tarafından tehdit mektubu gönderildiği ortaya çıkmıştı.

 

Skandal: Kilise saldırısının planlayıcısı tanıdık çıktı, daha 47 gün önce tahliye edilmişSkandal: Kilise saldırısının planlayıcısı tanıdık çıktı, daha 47 gün önce tahliye edilmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.