Kara para aklama firarisi SBK, ABD’de bir restoranın ortağı olmuş

Kara para aklama suçlamasıyla Avusturya'da yakalanıp iade edildiği ABD'de tahliye edilen Sezgin Baran Korkmaz New York'un ünlü Türk kebapçısı Ali Baba’nın mutfağında yemek yaptı, "hayırsever" olarak sokakta evsizlere dağıttı.

Gündem 6 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Sosyal medyada paylaşılan videodan kareler.

Bir zamanlar Sezgin Baran Korkmaz’ın adını hergün medyada duyardık. Sonra araya uzun bir mecburi sessizlik girdi, ama dün sabah Korkmaz yeniden ortaya çıktı. ABD’de yargılaması devam eden Sezgin Baran Korkmaz, iddiaya göre New York’ta bir Türk lokantasına ortak olmuştu ve sokakta evsizlere yemek dağıtıyordu.

SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz hakkında ABD’de ‘dolandırıcılık ve yargıya müdahale’, Türkiye’de ise 132 milyon dolar kara para aklama suçlamasıyla yargılamalar sürüyor. Korkmaz eski iş ortakları Kingston kardeşler ve Lev Dermen’in ABD Hazinesi’ni dolandırarak elde ettiği yaklaşık 511 milyon doların 133 milyon dolarını aklamakla suçlanıyor.

Bu suçlamalar sebebiyle Korkmaz 2 Mayıs 2021 tarihinde Avusturya’da yakalanarak tutuklandı. Avusturya Adalet Bakanlığı 2022 yılının Temmuz ayında Korkmaz’ın ABD’ye iade edilmesine karar verdi. ABD ve Türkiye’nin iade taleplerini değerlendiren yetkililer suçun işlendiği yerin Utah eyaleti, aklandığı iddia edilen kara paranın da ABD Maliye Bakanlığı’na ait olması nedeniyle tercihini ABD’den yana kullandı.

Sezgin Baran Korkmaz ABD’de yargıç karşısına cezaevi kıyafetiyle çıkarıldıSezgin Baran Korkmaz ABD’de yargıç karşısına cezaevi kıyafetiyle çıkarıldı

Korkmaz ABD’ye iade edildikten sonra bir süre tutuklu kaldı, yargı önüne çıktı ve 1 Ağustos 2023’te tahliye edildi.

Sezgin Baran Korkmaz üç ay önce CNN Türk’ün canlı yayınına katılarak “Kaçmadım. Benden bir Reza Zarrab davası çıkmaz. İki ay sonra döneceğim” dedi ama bir ses çıkmadı. “Nerede acaba” sorusunun cevabı bir sosyal medya paylaşımıyla ortaya çıktı.

https://twitter.com/gercekgundem/status/1820348126076502051

New York’taki Ali Baba Mediterranean adlı restoranın sosyal medya hesabından yayınlanan videoda Korkmaz bir “hayırsever” olarak tanımlanıyor ve sokaktaki evsizlere yemek dağıttığı görülüyor.

Video Facebook’ta “Sayın Sezgin Baran Korkmaz Alibaba’nın mutfağında evsizlere yemek yaptı. Bu bir gönül işi, parayla satın alamazsın” notuyla paylaşıldı. Bazı haber sitelerinde Sezgin Baran Korkmaz’ın Ali Baba adlı lokantaya ortak da olduğu yazıldı.

‘Ben heykeli dikilecek adamım’

ABD’de yaşayan Sezgin Baran Korkmaz tahliye edildikten sonra ilk kez X sosyal medya platformunun sohbet odasında konuşmuştu. Burada “Ben kendi ülkemde heykeli dikilecek adamım. Ben o şımarık zenginlerden olmadım” diyen Sezgin Baran Korkmaz “Niye hedefe kondunuz” sorusuna şöyle yanıt vermişti:

“Beni hedefe bakan (Süleyman Soylu) koymadı. Beni hedefe koyan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ydu. 10 gün sonra her şeyi öğreneceksiniz. Benim kara para aklama dosyam var, ama ben kumar oynamadım. Türkiye’de kimsenin malına çökmedim. Muhalefet bana neden saldırdı? Bir düşünün.”

Sezgin Baran Korkmaz 3 suçtan 20'şer yıl hapis yatabilirSezgin Baran Korkmaz 3 suçtan 20’şer yıl hapis yatabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.