Sinan Ateş iddianamesi mahkemeye gönderildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 30 Aralık 2022’de silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş suikastına ilişkin soruşturmasını tamamladı.

Gündem 29 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Suikast sonucu öldürülen Sinan Ateş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin soruşturmayı 1 yıl 4 ay sonra tamamlayarak hazırladığı iddianameyi Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Sinan Ateş Ankara’nın Çukurambar semtinde 30 Aralık 2022 tarihinde tetikçi Eray Özyağcı tarafından beş kurşunla öldürülmüştü.

Dört savcının değiştiği soruşturmada bugüne kadar 22 şüpheli tutuklandı. Tutuklananlar arasında tetikçinin yanı sıra Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın Özel Kalem Müdürü ve Yardımcısı Emre Yüksel, eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş, MHP’li avukat Serdar Öktem, MHP İstanbul İl Yöneticisi Ufuk Köktürk, özel harekat polisleri Aşkın Mert Gelenbey ve Murat Can Çolak ile cinayet büro komiseri M.E.A. da var.

Soruşturma dosyası yeni yılda tamamen Başsavcıvekili Ahmet Altun’a devredildi. Soruşturmayı tamamlayan Altun hazırladığı iddianameyi Ayhan Bora Kaplan davasına da bakan Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Mahkemenin iddianameyi kabul etmesi için 15 günlük süresi bulunuyor.

Sinan Ateş cinayetiyle ilgili soruşturma sırasında dönemin MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un cinayetten hemen sonra eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş tarafından Face Time üzerinden arandığı öğrenilmişti.

Sinan Ateş cinayetini suikast çetesine rapor eden fotoğraf: ‘Görev tamam’ pozuSinan Ateş cinayetini suikast çetesine rapor eden fotoğraf: ‘Görev tamam’ pozu

Dosyadaki savcı karmaşası

Sinan Ateş cinayeti soruşturmasını ilk olarak o sırada nöbetçi olan Ankara Cumhuriyet Savcısı Ayhan Ay başlatmıştı. Bir süre sonra Ayhan Ay izne çıkarılmış, yerine Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Durdu Özer ve Cumhuriyet Savcısı Durmuş Ali Özcan görevlendirilmişti. Ay da üçüncü savcı olarak görünürde dosyada yer almıştı.

Temmuz 2023’te adli tatile girilmesi gerekçesiyle dosya, izne çıkan Durdu Özer ve diğer savcılardan alınarak Başsavcı Vekili Ahmet Altun’a devredildi. Adli tatilin sona ermesinin ardından Eylül 2023’te soruşturma tamamen Durdu Özer’den alındı ve yeniden ilk savcı Ayhan Ay’a verildi. Ahmet Altun da koordinatör başsavcı vekili sıfatını sürdürdü. Ayhan Ay’ın ikinci kez görev aldığı soruşturmada Sinan Ateş’in konum bilgilerini ve adresini Tolgahan Demirbaş’a verdiği iddia edilen Cinayet Büro’da görevli Komiser M.E.A. tutuklandı.

Ancak dosyada iki kez görevlendirilen Savcı Ayhan Ay, 2023 yılının son günlerinde sağlık raporu alarak izne çıktı. Savcı Ay’ın izne çıkmasının ardından dosya yeniden Başsavcı Vekili Ahmet Altun’a devredildi. Altun’un adı eylül ayında soruşturmaya ilk kez atandıktan sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter ile yaptığı görüşme nedeniyle gündeme gelmişti.

İki aylık rapor aldığı belirtilen Ayhan Ay’ın geçen hafta izninin bitmesi üzerine adliyede yeniden mesaiye başladığı öğrenildi. Ancak basına yansıyan bilgilere göre Sinan Ateş dosyası Ayhan Ay’a verilmedi. Ay’ın UYAP’tan dosyayı görme yetkisi de kaldırıldı. Yeni Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaköse’nin soruşturma için yeni savcı görevlendirip görevlendirmeyeceği şimdilik belli değil. Dosyada şu an tek yetkili Ahmet Altun.

Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş: Bence katili herkes biliyor; bu siyasi bir cinayetSinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş: Bence katili herkes biliyor; bu siyasi bir cinayet

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.