Milli Eğitim İlçe Müdürü’nden okullara tavsiye: LGS öncesi camilerde Kuran okunup dua edilecek, öğrenciler moral için gitsin

Ankara Mamak'ta müftülük önerdi, ilçe Milli Eğitim Müdürü de uygun bulup okullara yazı yolladı: 'Bugün sabah namazında camide LGS için Kuran okunacak, isteyen öğrenciler gelsin!' Milli Eğitim Müdürü öğrenci ve velilerin 'teşvik' edilmesini istedi.

Gündem 31 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Temsili fotoğraf.

Ankara’nın Mamak ilçesinde önümüzdeki hafta tam bu sabah Mamak Merkez Camiinde ilginç bir ‘eğitim faaliyeti’ yapılacak. Camide, önümüzdeki hafta pazar günü yapılacak ve ortaokul son sınıf öğrencilerinin katılacağı LGS sınavı için ‘moral vermesi’ amacıyla cumartesi günü sabah namazından sonra Kuranı kerim okunacak, tesbihat ve dua yapılacak.

Mamak Müftülüğü bu programı bir ‘eğitim faaliyeti’ olarak, ‘Ailecek Huzurda Kıyamdayız, Gençler İçin Duadayız’ programı çerçevesinde yapacak. Müftülük, böyle bir program yaptığını zaten ÇEDES adı verilen uygulama çerçevesinde işbirliği içinde olduğu ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirdi. Milli Eğitim Müdürü de programı uygun gördü ve Mamak’taki okullara bir yazı yazarak söz konusu programa öğrencilerin ve velilerin katılması için ‘teşvik edilmesini’ istedi.

“Çevreme duyarlıyım, değerlerime sahip çıkıyorum” projesinin kısa adı olan ÇEDES uygulaması Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ortaklığında gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında din görevlileri öğrencilere ‘değerler eğitimi’ veriyor ve aynı zamanda ‘değerler kulübü’ de kuruluyor. Yönetmeliğe göre bu noktada da gönüllülük esas alınıyor. Ancak eğitim sendikaları bu projeye tepkili çünkü öğretmenlerin zaten bu eğitimi verdiklerini belirtiyorlar.

‘Laik eğitimin hedef alındığını’ belirten bazı eğitimciler daha önce Karaman’da yaşanan edebiyat dersine vaiz girmesine de karşı çıkmıştı ve suç duyurusunda bulunmuştu. Eğitim İş Karaman’da bir basın açıklaması da yapmış “Karaman bu anlamda çorap söküğünün başlayacağı yerdir” demişti. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimize bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Nitekim Karaman’daki olay son olmadı ve Kocaeli’den Kars’a ÇEDES’in tepki çeken pek çok uygulaması gündem oldu. Son olarak Ankara’nın Mamak ilçesinde yine ÇEDES uygulaması olarak Kaymakamlık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne okullara bildirilmesi üzerine yazı gönderildi. Yazıda “Mamak Kaymakamlığı İlçe Müftülüğü’nün ÇEDES yıl sonu kültür şenlikleri kapsamında, 01.06.2024 Cumartesi günü LGS’ye girecek öğrencilere moral ve motivasyon açısından Mamak Merkez Camii’nde Sabah namazı, Kuran-ı Kerim Tilaveti, Namaz, Tesbihat ve Dua İle ‘Ailecek Huzurla Kıyamdayız, Gençler İçin Duadayız’ programı gerçekleştirileceğine ilişkin ilgili yazı ekte gönderilmiş olup öğrenci ve velilerin teşvik edilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim” ifadeleri yer aldı. Yazıda imzası olan kişi ise Mamak İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Fevzi Özdemir.

Okullara gönderilen yazı.

Bu bu yazı hakkında Eğitim İş de harekete geçti ve suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. 10Haber’e konuşan Eğitim İş Başkanı “Kaymakamın başka işi mi yokmuş?” diye sordu ve “Milli Eğitim Bakanlığı, tüm öğrencilerin laik ve bilimsel bir eğitim almasını ve din ve vicdan özgürlüklerinin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Öğrencilerin motivasyonu ve başarısı, dini ritüellere katılıma değil, nitelikli eğitime ve bilimsel temele dayalı müfredata bağlıdır. Eğitimde tarafsızlık esastır ve eğitim kurumları hiçbir dini inancı veya görüşü kayırmamalıdır” dedi. Uygulamanın ayrımcılığa neden olduğunu, bunu anayasanın da açıkça ihlali olduğun öne süren Özbay, bu şekilde talimat verildiğini ilk kez gördüklerini de belirtti. Daha önce STK’lar ve protokoller şeklinde yürütülen uygulamanın bu kez doğrudan Kaymakamlık ve MEB Müdürlüğü tarafından istendiğine dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in daha önce “Sizin tarikat, cemaat dediğiniz; bizim STK dediğimiz yapılarla toplasan 10 tane protokolümüz vardır” sözlerini de hatırlatan Özbay, bu söylemlerin birçok liyakatsız yöneticiler tarafından daha fazlasının yapılmasının önünü açtığını söyledi.

‘Müdüre pirinç hediye ediyoruz’

Eğitim İş Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Mehmet Tabak da sınavlarda uzman rehber öğretmenler ve okul psikolojik danışmanlarının görevlerini hatırlattı ve şunları söyledi:

“Öğrencilerimizin karşılaştığı sınav kaygısıyla baş etme ve sınav motivasyonunu sağlama, okullarımızda uzman rehber öğretmenler ve okul psikolojik danışmanları tarafından yürütülen bilimsel yaklaşımları ve pedagojik bilgiyi içeren önemli konulardır. Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü sınav kaygısı ve sınav motivasyonu konularını, ilgili yazısıyla alanında uzman meslektaşlarımızın kontrolünden çıkarmıştır. Sınava girecek öğrencilerimizin, sınav öncesi olumsuz deneyimler yaşama olasılığını, Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü siyasi şov ve gericiliğe katkı uğruna arttırmıştır.

ÇEDES protokolü hukuksuzdur: Anayasamıza, yasalara ve yönetmeliklere açıkça aykırıdır. Laik ve bilimsel eğitimle taban tabana zıttır. ÇEDES protokolünde ‘’gönüllülük’’ etiketi bulunmasına rağmen Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü okullara gönderdiği yazıyla, otoritesini kullanarak Laiklik Karşıtı Dayatmada bulunmaktadır. Eğitim-İş Ankara 2 No’lu Şube olarak, Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görev yapan idarecilerimizi uyarıyoruz. Okullardaki eğitim faaliyetinin yasal çerçevede yürütülmesi sizlerin sorumluluk alanınızdır. Koltuğunuza değil, onun arkasında asılı olan Başöğretmen’in resmine bakın ve kararlarınızı ona göre tebliğ edin. Aksi durumda Cumhuriyet ve Laiklik karşıtı tüm eylemlerinizin karşısında olmaya devam edeceğiz. Eğitim-İş Ankara 2 No’lu Şube olarak, Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürü, sayın Elif Özbek’e bilimsel, laik ve kamusal eğitim çerçevesinde içsel motivasyonun artması için kendisine bir tutam pirinç ve bir tutam şeker hediye ediyoruz.”

ÇEDES’e eğitimciler tepkili: MEB çıksın ‘öğretmenlerimiz bu işi beceremiyor’ desin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.