Sokak köpekleri yasasında çerçeve netleşiyor, yazarlardan ise itiraz var

Sokak köpekleri yasasında uygulamanın nasıl olacağına ilişkin AK Parti’den ilk açıklama geldi. AK Parti Grup Başkanı Güler “Uyutma bütün köpekler için değil kuduz riski taşıyan ve saldırgan köpekler için” dedi. Taslağa itirazlar da sürüyor.

Çevre 30 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Sokak köpekleriyle ilgili tartışma sürüyor

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler sokak köpeklerinin uyutulmasını da içerdiği iddia edilen yasa değişikliğiyle ilgili konuştu. Güler Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın alanlarıyla ilgili çalışmalarını tamamladığını, AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu’nun da farklı kesimlerle görüşmesinin ardından öneriye son şeklinin verileceğini anlattı.

Düzenlemede tartışma yaratan iğne ile öldürme uygulamasının tüm köpekler için değil kuduz riski taşıyan, saldırgan olan ve gözetim altında düzelmeyen köpekler için olduğunu söyledi. Habertürk’ten Nagehan Alçı’ya konuşan Güler “Çok yanlış bilinen bir medya kışkırtması söz konusu. Deniyor ki sokak köpekleri toplanacak ve toplu itlaflarda bulunulacak. Bunu söyleyen insanlar toplumu yanlış bilgilendiriyorlar. Saldırganlık riski taşıyan, kuduz riski taşıyan, barınakta kalma imkanı olmayan köpekler toplanacak” dedi.

AK Parti’nin tepesi köpek yasasında net, yöntemde kararsızAK Parti’nin tepesi köpek yasasında net, yöntemde kararsız

Toplanan köpeklerle ilgili 30 gün süre olacağını, aksi takdirde “uyutulacağını” söyleyen Güler “Sorunu toplumun tüm kesimleri ile konuşuyoruz. Grup başkanvekilimiz Bahadır Yenişehirlioğlu toplumun bu konuda bilgisi olan duyarlı akademisyenleri, gazetecileri, sanatçıları arıyor ve dinliyor. Elimizde henüz bir metin yok. Biz henüz sorunun tespiti ve çözüm yollarını araştırıyoruz. Dünya örneklerini inceliyoruz” dedi.

158 yazar ve sanatçıdan taslağa itiraz

Öte yandan 158 yazar ve sanatçıdan da yasa taslağına karşı açıklama geldi. Aralarında Ahmet Ümit, Ayşe Kulin, Burhan Sönmez, Haydar Ergülen, Murathan Mungan, Orhan Pamuk ve Zülfü Livaneli gibi isimlerin de olduğu imzacılar “Toplayamazsın hapsedemezsin, öldüremezsin” başlıklı bir açıklama yaptı.

Açıklamada “Sokak hayvanlarının yanındayız. Onlar yoksa eksiğiz. Diğer canlılara yönelik şiddetin aldığı son biçim, sahiplenilmeyen sokak hayvanlarını katletmek için çıkartılması düşünülen yasa. Bu katliam girişimi, toplumun içinde kavrulduğu şiddet sarmalından ayrı düşünülmemeli. Devletin görevi, kentlerin, mahallelerin bizimle aynı haklara sahip sakinleri olan sokak hayvanlarını öldürmek ya da zulüm görecekleri barınaklara hapsetmek değil, özgür biçimde şiddetten korunarak yaşamalarını sağlamak olmalı. Sanatçılar ve yazarlar olarak ‘toplayamazsın hapsedemezsin, öldüremezsin’ diyen sese sesimizi katıyoruz, Sokak hayvanlarının yaşam haklarını korumak; sağlıklı, mutlu, özgür yaşamalarını sağlamak için yaratılacak her türlü kamusal çözümün parçası olmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Dünyada birbirimizi tamamlıyoruz. Onlar yoksa eksiğiz.”

Hayvanseverlerden sokak köpekleri için bakanlığa 257 bin imzaHayvanseverlerden sokak köpekleri için bakanlığa 257 bin imza

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.