Kiralık katiller çetesi, katillerini Telegram’daki grubundan buluyormuş

"Daltonlar" suç örgütü, diğer suç örgütlerine kiralık katil temin eden, onlar adına cinayet işleyen bir çete. Peki bu çete parası karşılığı cinayet işlemeye hazır elemanları nereden buluyor? Çete, katil bulmak için özel bir Telegram grubu kurmuş.

Gündem 5 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Bir suç örgütü düşünün, ücretini veren herkese ‘taşeron’ olarak hizmet sunsun, cinayetten yaralamaya, silahla tehditten iş yeri kurşunlamaya, hatta bombalı saldırıya kadar her şeyi yapsın. Bazı cinayetleri filmlerde gördüğümüz türden motosikletli suikastçılara işletsin, bazı saldırılarda ülkenin öteki ucundan gelen tetikçileri kullansın…

İşte ‘Daltonlar’ adı verilen çete böyle bir çete. Peki ama bu çete diğer suç örgütleri ve parayı veren kişiler için düzenlediği saldırılar ve işlediği cinayetlerde bunca elemanı nereden buluyor? Türk polisi işte bu sırrı çözmeye çok yakın olabilir. Çete, Telegram adlı mesajlaşma uygulamasında tam da bu iş için haberleşme grupları kurmuş, tetikçilerini bu gruplardan temin ediyormuş.

Motosikletli silahlı ve son dönemlerde el bombalı saldırılarla gündeme gelen, silahlı yaralama, cinayet, yağma ve tehdit başta olmak üzere çok sayıda suça karışan “Daltonlar” suç örgütüne dair yeni bilgiler geliyor. Daltonların saldırıları düzenleyecek tetikçileri “Telegram” adlı iletişim uygulamasında oluşturdukları gruplardan kiraladığı belirtildi.

Barış Boyun çetesine eleman toplamak için sosyal medyayı aktif kullanan “Daltonlar” grubu kanlı eylemler yapan bir örgüttü. Daltonlar motosikletli suikastçiler kullanıyor, sokak ortasında infazlar yapıyordu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya geçenlerde İstanbul’un yedi ilçesinde düzenlenen ‘Mahzen-37’ operasyonlarında Beratcan Gökdemir’in yönettiği ve ‘Daltonlar’ olarak bilinen organize suç örgütü üyesi 14 şüphelinin yakalandığını açıkladı.

Son olarak İstanbul’da bir işyerine, Kırıkkale’de de bir otele silahlı saldırı düzenleyen şüpheliler polis ekiplerince tespit edildi. Daltonlar suç örgütüne üye olduğu söylenen şüpheliler evlerine düzenlenen operasyonlarla yakalandı.

Daltonlara yapılan operasyonlar suç örgütü lideri Barış Boyun’un İtalya’da yakalanmasının ardından hız kazanmıştı.

Uluslararası suç örgütü “Ölüm Çetesi” ve “Daltonlar Çetesi”nin patronlarından Barış Boyun Türkiye’de aranırken yasadışı yollardan yurtdışına kaçmıştı, kırmızı bültenle tüm dünyada aranıyordu. Boyun 2022 yılının Ekim ayında ilk kez İtalya’da ortaya çıktı. Kırmızı bültenle aranan organize suç örgütü elebaşı Barış Boyun İtalya’nın Viterbo şehrinde İtalyan ve Türk polisinden oluşan bir ekibin düzenlediği operasyonla yakalandı.

Barış Boyun Daltonlar çetesi ile aralarında Sırp Skaljari Suç Örgütü’nün lideri Jovan Vukotiç’in de olduğu birçok isme suikast düzenleten kişiydi. Barış Boyun’a bağlı çete mensupları yurtdışında da birçok kanlı eylem gerçekleştirmişti.

Üstelik Boyun’un İtalya’da yakalandığı sırada Sarallar’a ait Çorlu’daki alüminyum fabrikasına bombalı saldırı düzenlemeye hazırlandığı ortaya çıkmıştı.

Barış Boyun'un ardından 'Daltonlar'a art arda operasyonBarış Boyun’un ardından ‘Daltonlar’a art arda operasyon

‘Daltonlar’ın şifreleri çözülüyor

Geçenlerde Daltonlar Suç Örgütü’ne düzenlenen operasyonda motosikletli silahlı saldırılara karışan altı çete üyesi uzun namlulu silahlarla yakalanmış, örgüt yöneticisi “Can Dalton” kod adlı Berat Can G. de geçen haftalarda Rusya’da gözaltına alınmıştı.

Can Dalton’un yakalanması ve iadesiyle ilgili Rusya resmi makamları ile Interpol Başkanlığı ve KOM Başkanlığı tarafından resmi yazışmalara başlandı.

Silahlı yaralama, cinayet, yağma ve tehdit başta olmak üzere çok sayıda suça karışan ve suçları para karşılığında işledikleri iddia edilen “Daltonlar” çetesinin üyelerinin yöntemleri de deşifre edildi.

Sabah’tan Emir Somer’in aktardıklarına göre “Telegram” adlı iletişim uygulaması üstünden gruplar oluşturan çete üyeleri iddialara göre silahlı saldırı düzenleyecek tetikçileri bu iletişim gruplarından kiralıyor.

Gruplara katılan kişilere saldırı yapacakları kişiler veya adresler aktarılıyor ve para karşılığında tutulan “Tetikçiler” suç örgütüne katılıyor. “Daltonlar” suç örgütüne katılan kişilerin farklı illerden geldiği, suça meyilli gençlerin çeteyi tercih ettiği tespit edildi.

El bombalı saldırılar

“Daltonlar” suç örgütünün üyeleri son olarak İstanbul’da bir iş yerine ve Kırklareli’ndeki bir otele motosikletli silahlı saldırı düzenlemiş, saldırıya karışan altı çete üyesi İstanbul ve Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü polisleri tarafından uzun namlulu silahlarla yakalanmıştı.

“Daltonlar” suç örgütünün üyeleri İstanbul’un Kağıthane İlçesi’nde haraç almayı hedefledikleri iki yediemin otoparkına 8 Nisan ve 10 Nisan’da el bombası atmış, sekiz araç hasar görmüştü.

Çetenin üyeleri Başakşehir İlçesi’ndeki Gölet Parkı’nın içinde bulunan, haraç almak istedikleri bir gece kulübüne de gözdağı vermek hedefiyle gece el bombası atmış ve kapalı olan mekanda maddi hasar oluşmuştu. Motosikletle mekana gelen iki saldırgan kaçmıştı.

Nusret’e silahlı saldırıdan Daltonlar çetesi çıktıNusret’e silahlı saldırıdan Daltonlar çetesi çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.