Minik Narin’den ümit kesiliyor, soruşturma artık suç soruşturması, gözler amcanın üzerinde

Diyarbakır'da 11 gün önce kaybolan yaşındaki Narin'in bulunma ümidi azaldı. Artık savcılık suç, olası cinayet soruşturması yapıyor. Aracında Narin'in DNA'sı bulunan amca S.G. için ilave gözaltı süresi alındı. S.G. bütün mesajlarını silmiş.

Gündem 1 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Tam 13 gün oldu, bütün Türkiye Diyarbakır’ın bağlar ilçesinin kırsal bir mahallesinde kaybolan 8 yaşındaki minik bir kızla, Narin’le yatıp kalkıyor.

Narin, 21 Ağustos günü eski bir köy olan kırsal mahallesi Tavşantepe’deki Kuran kursuna gitti, öğleden sonra da eve dönmek için arkadaşlarıyla yürümeye başladı. Son olarak bir güvenlik kamerası onu ve dört arkadaşını saat 15.15’te görüntüledi. Tam o noktada Narin Güran kestirmeden eve gitmek için toprak patikaya girdi. Aslında o patikanın öteki ucunda, kabaca 80 metre ötede bir güvenlik kamerası daha vardı ama o kamera Narin’i hiç görüntülemedi.

Yani 8 yaşındaki minik Narin, o 80 metrelik patikada adeta yer yarılmış içine girmişti.

Ailesi akşam saatlerinde Narin hala eve dönmeyince şüphelendi, hemen jandarmaya başvurdular. Jandarma da olayı ciddiye aldı, hemen o saatlerde arama çalışmaları başladı. Bütün köy de katıldı aramaya ama Narin yoktu.

Ertesi sabahtan itibaren aramanın çapı genişledi, AFAD ekipleri de katıldı, hatta her ihtimale karşı köyün yakınından geçen sulama kanalının su seviyesi düşürüldü, Narin orada bile arandı.

Narin’in kaybolması ulusal çapta kamuoyu tarafından yakından takip edilmeye başlandıkça yetkililerin konuya olan hassasiyeti de arttı. Diyarbakır Jandarma Komutanı bizzat giderek köyde karargah kurdu, arama çalışmalarını yönetti.

Ancak günler geçtikçe Narin’den ümitler de azalıyordu. Nitekim bugün Narin’in kayboluşunun artık 13. günü ve Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı artık Narin konusunu bir suç soruşturması olarak ele alıyor.

Screenshot

Böyle durumlarda yapılan ilk şey aileye bakmak. Nitekim Narin’in ağabeyi ilk şüpheli olarak ortaya çıktı. Zaten Jandarma olayda toplam 8 şüpheli olduğunu söylemişti. Ağabey gözaltına alındı, iki gün sorgulandı, kolundaki ısırık izinden DNA örneği alındı ve sonra salıverildi.

Ardından savcı, bütün aile fertlerinin çapraz sorguya alınması talimatı verdi. Narin’in annesi babası, amcası, kuzenleri herkes sorguya alındı. Bu sorgular sonrasında amca S. G. için savcılık gözaltı kararı verdi.

S.G.’nin otomobilinde de DNA taraması yapıldı ve Narin’e ait DNA örneklerine rastlandı. Ama bu örneklerin ne zaman o otomobile bulaştığını saptamak mümkün olmadı. Bu arada zaten gizli olan ve içinde küçük bir çocuk geçtiği için son derece hassas yürütülen soruşturmayla ilgili haberlere yayın yasağı geldi. Aslında bu çeşit soruşturmalarda ‘soruşturmanın gizliliği’ni ihlal etmek zaten suç ama yayın yasağı bu suçun yüksek sesle bir daha hatırlatılması anlamına geliyor.

Yine de soruşturmaya dair bilgi kırıntıları da gelmeye devam ediyor. Ayrıca aile fertleri de sürekli gazetecilere demeç veriyor zaten. Örneğin anne Yüksek Güran, oğlu gözaltındayken gazetecilere şunu anlatmıştı:

“Oğlum askere gidiyor. Misafir gelecek. Dama çıktım, yatağımı serdim. Baktım Enes ahırın yanında, ben onu görmüyorum ama sesi geliyor; ‘dün gece köpek benim hindimi yemiş’. Enes’i çağırdım. İki arkadaşı da oradaydı. Bizden şüphelenirler diye söylememiştim. O gün askere gidecek olan oğlum ve iki arkadaşı bizim arka bahçede tütün içip bir köpeğe zarar veriyorlardı. ‘Yapmayın, günahtır’ dedim.”

Baba Arif Güran, herkesin ifadeye çağrılıp çapraz sorguya alındığını anlatan isimdi. Şunları söylemişti:

“Muhtarı da ifade için çağırırlar, beni de annesini de çağırırlar. Bu karalama niye? Hepimizin niyeti kızımın bulunmasıdır. Oğlum suçluysa, ben suçluysam bu devletin bileceği bir şey. Biz bekliyoruz. Oğlum için de öyle dediler. Diş Narin’in çıkmış dediler, yalandır. Bugün valilik ne açıklama yaparsa doğrudur. Sosyal medyada başka yerde ne haber çıkarsa yalandır, iftira atıyorlar. Anne ifadeye gitmedi, rahatsızdı, hastaneye gitti.”

Amca tüm arama kayıtlarını silmiş

Sorguya alınanlardan biri, Narin’in amcası S.G. aynı zamanda Tavşantepe muhtarıydı. Savcılık, çapraz sorguların ardından onun için gözaltı talimatı verdi, dün de mahkemeden ilave gözaltı süresi aldı. Soruşturmadan sızan bilgilere bakılacak olursa amca S.G.’nin sadece aracında Narin’in DNA izlerine rastlanmamıştı, telefonunda da şüpheli bir durum vardı. İddiaya göre amca telefonundaki tüm mesaj ve arama kayıtlarını da silmişti. Amca için gözaltı süresinin uzatılması ne anlama geliyor henüz bilmiyoruz.

Elbise ve bez parçası bulundu

Bu arada arazide arama çalışmaları komandoların desteğiyle sürüyor. Arazide bulunan elbise ve bez parçası gibi ürünler delil olarak alınarak incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

Ayrıca ekili mısır, buğday biçili tarlaların olduğu bölgede iz arama köpekleri ve iş makineleriyle çalışma başlatıldı.

Sayılarla ‘Narin’ soruşturması

Narin’in kaybolduğu saatlerde yoldan geçtiği tespit edilen yaklaşık 150 araç sorgulandı.

Mahalledeki evler ve köye giriş yapan araçlarda arama yapıldı. Bugüne kadar toplam 12 bin 565 araç arandı, 130 kişinin ifadesine başvuruldu, 32 bin 952 kişi kontrol edildi, yedi iz takip köpeğiyle 11 bin dönümden fazla alanda arama yapıldı.

Şivan Perwer’den Narin için ağıt: Sensizliğe dayanamıyorumŞivan Perwer’den Narin için ağıt: Sensizliğe dayanamıyorum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.