İstanbul’un siyaseten tartışmalı kavşağında sıradan trafik kazası bir anda faciaya döndü: İki ölü, dört yaralı

Bağcılar'da TEM Otoyolu'nda gerçekleşen zincirleme kazada iki kişi hayatını kaybederken dört kişi yaralandı. Kazanın meydana geldiği mevki yakın geçmişte bir siyasi polemiğin konusuydu.

Gündem 15 Eylül 2024
Fotoğraf: AA

2022 yılında yalnızca TEM Otoyolu’nda 350’den fazla kaza meydana geldi. Bu kazalarda 45 kişi hayatını kaybetti, 700’den fazla kişi yaralandı. 2023 ve 2024’te de artan trafik hacmiyle birlikte bu sayılar yükselmeye devam ediyor. TEM’de kazaların büyük bir kısmı aşırı hız, dikkatsizlik ve şerit ihlalleri nedeniyle meydana gelirken zincirleme kazalar da bu güzergahta sık rastlanan bir durum.

Haberimize konu olan trafik kazası ise yüksek hızıyla Türkiye’nin en tartışmalı kavşak komplekslerinden birinde meydana geldi. Tartışmasına haberi sonunda değineceğiz, önce güncel haberi anlatalım.

Bir zincirleme kaza olayı da TEM Otoyolu’nda İSTOÇ mevkisinde meydana geldi ve zincirleme trafik kazasında altı araç birbirine girdi. Henüz bilinmeyen bir nedenle Ankara yönünde ilerleyen üç aracın dahil olduğu maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Kazadan sonra sürücüler tutanak tutarken aynı yönde gelen üç araç daha hem kaza yapan araçlara, hem de sürücülere çarptı.

Olay yerinde bir kişi hayatını kaybetti, beş kişi yaralanarak çevredeki hastanelere sevk edildi.

Ağır yaralılardan biri hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kazanın ardından otoyolun Ankara yönünde üç şerit trafiğe kapatıldı. Araçları kaldırma çalışmaları saatler sürdü. Trafik bir süre tek şeritten sağlandı, trafik sıkıştı.

Tartışma neydi, anlamı ne?

Kazanın meydana geldiği mevki İstanbul’un dolayısıyla Türkiye’nin en yoğun trafik noktalarından biri olan Mahmutbey Kavşağı düzenlemesinin içinde kalan bölge. Günde 238 bin aracın geçtiği Mahmutbey Kavşağı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün hacim haritasında günlük 129 bine yakın araç geçişiyle trafik sıkışıklığının başkenti İstanbul’un ilk beş yoğun kavşağı içinde. İşlevi o kadar kritik ki yerel seçimlerde kavşağın kaderi seçim propaganda malzemeleri arasına girmişti.

31 Mart seçimlerinde AK Parti adayı Murat Kurum’un “Rakibimiz, İstanbul’a karşı olan ilgisizliktir, rakibimiz ihmalkarlıktır. Rakibimiz Mahmutbey’deki trafik çilesini çözmeyen iradedir” demesi CHP adayı Ekrem İmamoğlu cephesinin sert karşılık vermesine neden olmuştu.  İstanbul Belediyesi’nden verilen resmi karşılığın özü karayolları yetki alanındaki kavşakta çalışma yapılmak üzere defaaten yetki istendiği, Karayolları’nın ise kendilerine projeyi kendilerinin yürüttüğüydü.

Editörün notu: İstanbul’un o kavşağında sürekli araç kullanan 10Haber editörünün defalarca o hızlı ve yoğun trafik akışı olan mevkide durmak ya da yavaşlamak zorunda kalmanın kabusuna birinci elden tanık olması, o kavşakta yapılması gereken düzenlemenin kritikliği açısından okurlara birinci elden görüş verebilme anlamı taşıyor. Yapılacak her türlü düzenleme, trafik yoğunluğunun yanı sıra güvenlik düzenlemesi anlamına geliyor.

Mahmutbey mevkiinde yapılacak düzenleme ihtiyacının siyasete kurban edilmemesi gereken bir halk güvenliği sorunu olduğunu kayda geçirmek gerekiyor.

Haberle ilgili bir başka kaderin cilvesi ise siyasetin kurumların yetki karmaşası arasında Adana kanallarında hayatını kaybeden çocuklarla ilgili başka bir haberimizle aynı güne denk gelmesi.

Ulaştırma Bakanı: Sorumluluğumuzdaki TEM kapandı, inkar etmiyoruzUlaştırma Bakanı: Sorumluluğumuzdaki TEM kapandı, inkar etmiyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.