Tütün rüşveti dava dosyasına üst düzey polislerin adı girdi

Samsun’da iki yıl önce sigara kaçakçılarına yönelik yapılan operasyonda 7 milyon adet makaron ele geçirildi. Operasyon, Karadeniz bölgesi için rekor olma özelliği taşıyordu. Ajanslara servis edilen fotoğrafın arkasından, kaçakçılarının ve emniyet yöneticilerinin olduğu olay örgüsü ortaya çıktı.

Gündem 30 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Samsun’da Kaçakçılık ve Organize Suçlar Bürosu polisleri, tütün kaçakçılığına dair aldığı ihbarın ardından bir depoya operasyon düzenledi. Operasyonda 7 milyon adet kaçak sigara üretiminde kullanılan makaron ele geçirildi.

Operasyonun yapıldığı depo, Samsun KOM polislerinin yabancı olduğu bir yer değildi. Şüpheliler hakkında daha önce de defalarca sigara kaçakçılığından işlem yapılmıştı.

Şubat 2021’de yapılan operasyonda yakalanan kaçak ürünler, o tarihte Karadeniz’de rekor miktardaydı.

Fakat bu operasyon, polis memuruna rüşvet verildiği iddiasıyla başlayan soruşturmanın ardından farklı bir hal aldı. Ajanslara servis edilen fotoğrafın arkasından, sigara kaçakçılarının ve emniyet yöneticilerinin olduğu bir olay örgüsü ortaya çıktı.

‘Marlacı A.’ ve üst düzey emniyet personeli

Rüşvet iddiasıyla Samsun’da görevli bir polis memuruna açılan soruşturma dosyasında ifade veren kaçakçılık şüphelisi Ü.Z. ve E.M., rüşvet iddiasıyla iç soruşturmada görevden ihraç edilen polis memuru aleyhine yalan ifade vererek ‘kumpas’ kurduklarını söyledi.

‘Marlacı A.’ olarak tanınan A.D. aracılığıyla Ankara’da görevli emniyette üst düzey yönetici A.O.A ile görüştüğünü söyleyen İ.Y, Samsun’daki polis memurunun rüşvet istediğini A.O.A’ya anlattı. 

Bunun üzerine A.O.A., başka bir üst düzey emniyet personeli T.D’yi arayarak konu hakkında bilgi verdi.

Yürütülen soruşturma kapsamında ifadesi alınan Marlacı A., Samsun’daki arkadaşlarının ‘sorunları’ üzerine emniyetteki üst düzey görevliler A.O.A ve T.D’ye konu hakkında bilgi verdiğini doğruladı. 

Emniyet personeli T.D’nin kendisine geri dönüş yaptığını anlatan Marlacı A., “Samsun’a bilgi verdiğini, polis memuru hakkında gerekli tahkikatın yapılacağını söyledi” dedi. 

Üst düzey emniyet personeli A.O.A. ise soruşturma kapsamında verdiği ifadede, Marlacı A.’yı tanıdığını, birkaç kere yüz yüze görüştüklerini söylerken Samsun’daki olay hakkında kendisinden yardım istediğini belirtti.

Memur ihraç edildi, polis müdürlerine soruşturma izni yok

Hakkında yapılan iç soruşturmanın ardından polis memuru, görevinden ihraç edildi. Fakat, rüşvet aldığına dair yapılan adli yargılamada beraat etti. 

İçişleri Bakanlığı’nın sürdürdüğü soruşturma sürecinde kaçakçılık şüphelileri Ü.Z ve E.M verdikleri ifadeleri değiştirdi. 

E.M, ifadesinde, “Bu iftiranın asıl sebebi İ.Y, Ankara’dan birkaç müdür ve tütüncü ile Samsun’da tepsi sigara yapıp piyasaya sürecekti. Polis memurunu da engel olarak görüyorlardı” dedi.

Ü.Z. ise değiştirdiği ifadesinde, “İ.Y’yle Ankara’ya gittik. Orada yanımıza Marlacı A. geldi. Orada polis memurunu görevden aldırmayı konuştular. Ardından Atatürk Orman Çiftliği yakınlarında bir yere gittik. Orada T.D isimli üst düzey emniyet personeli vardı. Hatta ‘Enver Paşa’ dedikleri bir komutan da vardı. Ben arabada bekledim. İ.Y arabaya geldiğinde, ‘Olum nasıl bir yere geldik, herkes burada’ dedi” diye belirtti.

10 Haber’in edindiği bilgiye göre üst düzey emniyet yöneticileri A.O.A ve T.D. hakkında herhangi bir soruşturma yapılmadı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.