Ülkenin dört bir yanında ruhsatsız silahlar çıkıyor: Dört günde 966 şüpheli, 852 tüfek ve tabanca

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 63 ilde ruhsatsız silah taşıyan şüphelilere ve silah kaçakçılarına yönelik 'Mercek-14' operasyonlarında 852 silah ele geçirildiğini, 966 şüpheli hakkında işlem yapıldığını açıkladı.

Gündem 24 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Türkiye’deki ruhsatsız silah sayısı resmi olarak bilinmiyor. Bağımsız araştırma kuruluşu Small Arms Survey’e (SAS) göre 2017’de Türkiye’deki ruhsatsız silah sayısı 10 milyon 749 bindi.

Emniyet’in Temmuz 2022 tarihli açıklamasına göre de 627 bin 765 taşıma ruhsatlı silah var.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya hemen her sabah operasyon paylaşımları  yapıyor. Kolluk güçleri “Mercek” operasyonlarında da silah kaçakçılarını ve kaçak silahları hedef alıyor ama genelde ruhsatsız silah taşıyanlar cezaevine girmeden serbest bırakılıyor. Çünkü yasalarda suçun cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bu da para cezasına çevrilebiliyor.

Ruhsatsız silah taşıma suçunda cezaların caydırıcı olacak şekilde yeniden düzenlenmesiyle ilgili torba yasa hazırlığı var. Hapis cezasının iki ile beş yıla çıkarılması planlanıyor.

Etiler’deki Nusret’ten Kadıköy’deki alacak kavgasına: İstanbul’da silahlar konuştuEtiler’deki Nusret’ten Kadıköy’deki alacak kavgasına: İstanbul’da silahlar konuştu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan süren operasyonlara ilişkin dün de yeni bir açıklama geldi. Bakan Yerlikaya’nın sosyal medyadan yaptığı açıklama şöyle:

“63 ilde Ruhsatsız Silah Taşıyan Şahıslara ve Silah Kaçakçılarına yönelik 4 gündür devam eden “MERCEK-14” operasyonlarında;

– 644 Ruhsatsız Tabanca,

– 56 Kurusıkıdan Çevrilmiş Tabanca,

– 12 Uzun Namlulu Tüfek,

– 140 Ruhsatsız Av Tüfeği olmak üzere toplam:

– 852 Silah ele geçirildi.

966 Şüpheli hakkında işlem yapıldı.

Aziz Milletimizin Bilmesini İsterim ki;

Ruhsatsız silah temin edenlerle de silah kaçakçılarıyla da mücadelemiz sizlerin duası ve desteğiyle kararlılıkla devam edecek.

İl Jandarma Komutanlıklarımız ve İl Emniyet Müdürlüklerimiz tarafından son 4 günde İstanbul, Adana, İzmir, Antalya, Ordu, Bursa, Ankara, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Mersin, Aksaray, Sakarya, Samsun, Denizli, Konya, Manisa, Tekirdağ, Batman, Bingöl, Hatay, Çorum, Kahramanmaraş, Rize, Aydın, Balıkesir, Malatya, Muğla, Eskişehir, Giresun, Mardin, Elazığ, Erzurum, Şırnak, Tunceli, Çanakkale, Kocaeli, Muş, Yalova, Yozgat, Çankırı, Düzce, Kayseri, Adıyaman, Afyonkarahisar, Bartın, Burdur, Edirne, Erzincan, Karabük, Kilis, Kütahya, Osmaniye, Siirt, Sivas, Tokat, Uşak, Van, Ağrı, Amasya, Bitlis, Nevşehir ve Trabzon’da evlerde, iş yerlerinde, halka açık alanlarda ve yol aramalarında ruhsatsız 852 silah yakalandı.

İlk 5 şehirlerimizde yakalanan ruhsatsız silahlar ile gözaltına alınan şüpheliler ise şöyle;

İstanbul’da 162 tabanca,

1 uzun namlulu tüfek ele geçirildi. 151 şüpheli gözaltına alındı.

Adana’da 54 tabanca,

1 uzun namlulu tüfek ele geçirildi. 57 şüpheli gözaltına alındı.

İzmir’de 37 tabanca,

6 av tüfeği ele geçirildi. 50 şüpheli gözaltına alındı.

Antalya’da 33 tabanca, 2 uzun namlulu tüfek ele geçirildi. 22 şüpheli gözaltına alındı.

Ordu’da 33 tabanca, 41 av tüfeği ele geçirildi. 91 şüpheli şahıs gözaltına alındı.

Operasyonları koordine eden Valilerimizi, Kaymakamlarımızı, operasyonları gerçekleştiren Kahraman Jandarmamızı ve Kahraman Emniyetimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle.”

Beş ay önce 629 silah yakalanmıştı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaklaşık beş ay önce ruhsatsız silah taşıma ve silah kaçakçılığı suçlarına yönelik 66 ilde ‘Mercek’ operasyonlarında 715 şüphelinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Üç gün süren operasyonlarda 526 ruhsatsız tabanca, 35 kurusıkı tabanca, 10 uzun namlulu tüfek, 58 ruhsatsız av tüfeği toplamda 632 silah ele geçirilmişti.

Sokak ortasında silahlı saldırı: Yürüyüşünü beğenmediğim için vurdumSokak ortasında silahlı saldırı: Yürüyüşünü beğenmediğim için vurdum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.