Uyuşturucu operasyonunda vurulan polis Candan Kardeşler dosyasında sanık oldu

Kağıthane'deki uyuşturucu operasyonunda ağır yaralanan polis Ahmet Yasin Çevik, Candan Kardeşler dosyasında sanık oldu. İddianamede Çevik'in örgüt liderinin sağ kolu olduğu belirtildi. Örgütün lideri de zaten polislikten atılma bir isim.

Gündem 16 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Kamuoyunda Candan Kardeşler dosyası olarak bilinen dolandırıcılık ve tefecilik iddianamesinde önemli bir detay ortaya çıktı. İddianamede polislikten ihraç edilen Onur Apaydın çete lideri olarak yer aldı. Onur Apaydın’a yardım edenlerden biri de dosyadaki ifadelere göre polis Ahmet Yasin Çevik’ti. Dosyada sanık olarak yer alan Ahmet Yasin Çevik’in adı 25 Ağustos 2023 tarihinde Kağıthane’de çıkan bir çatışmada da geçmişti.

25 Ağustos 2023’te “uyuşturucu madde imal ve ticareti” ihbarı üzerine Hakan Telli ve Ahmet Yasin Çevik Kağıthane’deki bir adrese gitti. Burada çıkan çatışmada Hakan Telli şehit oldu, Ahmet Yasin Çevik ağır yaralandı. İmalathanenin Acanur adlı çeteye ait olduğu polisin sonraki operasyonunda ortaya çıktı.

Acanur çetesi adını Barış Boyun’un liderliğini yaptığı Daltonlar çetesi ile girdiği kanlı hesaplaşmayla duyurdu. Uyuşturucu parası nedeniyle anlaşmazlığa düştüğü iddia edilen iki çete arasında silahlar konuştu. 2023 yılının ocak ayında Acanur çetesi lideri Halil Ay’a Haliç Köprüsü’nde Daltonlar saldırı düzenledi. Saldırıda araçta bulunan Cumali Aslan öldü. Halil Ay saldırıdan sonra Fransa’ya kaçtı. Daltonlar Halil Ay’ın peşini bırakmadı ve 6 Ağustos 2023’te Halil Ay Fransa’da öldürüldü. Ay’ın intikamı için de Acanur çetesi Daltonlar üyesi altı kişiyi Yunanistan’da öldürdü.

İşte bu Ahmet Yasin Çevik hakkında Candan Kardeşler iddianamesinde de detaylı bilgiler yer aldı. Çetenin lideri olduğu iddia edilen Onur Apaydın’ın “devrem” dediği Ahmet Yasin Çevik ifadelere göre suç örgütünde Apaydın’ın sağ koluydu.

‘Para çantalarını getirdi’

Dosyada müşteki olarak yer alan Sinan Damgacı Ahmet Yasin Çevik ile ilgili şunları söyledi:
“Bu şahsın grup içindeki lakabı kriminaldi. 1.70 boylarında zayıf, esmer, kirli sakallıydı, doğu şivesi ile konuşurdu ancak belirgin bir şivesi yoktu. Onur Apaydın bu şahsa ‘devrem’ diye hitap ediyordu. Onun haricinde davet edildiğim bazı toplantılarda Ahmet’in içi dolu para çantası getirdiğini 1-2 kez gördüm. Onur bu şahsın getirdiği para çantası içinden para dağıtımı yapıyordu. Yapmış olduğumuz görüşmelerde bu şahsın şubede çalıştığına dair bilgiye sahip olamadım ancak Ahmet bir muhabbet esnasında bize katıldığı bir uyuşturucu operasyonunun görüntülerini izletmişti, görüntülerde Ahmet de vardı ancak üstünde polis yeleği vardı. Bize katıldığı operasyona dair magazinsel bilgiler vermişti.”

‘Örgütten ayrılmak isteyeni darp etti’

Ahmet Yasin Çevik’in örgütte muhasebeci olarak yer alan Ahmet Faruk Mercan’ı darp ettiği de öne sürüldü. Dosyada şüpheli olarak yer alan Hacı İsrafil Sağlam ifadesinde ” Örgütün muhasebecisi Ahmet Faruk Mercan 2023 yılı başında örgütten ayrılmak istiyordu. Ancak bu örgüte giriş vardır çıkış yoktur, Ahmet Faruk tehdit edildi. 2023 yılı ocak ayında Tepsi isimli restoranın bodrum katına götürüldü. Bodrum katında Hacı Erol Tutmuş, polis Ahmet ve beraberindeki meçhul şahıslar tarafından darp edildi. Eline yakın mesafede ateş edildi. Bu şekilde cezalandırıldı ve örgütten çıkışı engellendi” dedi.

‘Apaydın’ın korumalığını yapıyordu’

Etkin pişmanlıktan yararlanan örgütün muhasebecisi Ahmet Faruk Mercan ise Ahmet Yasin Çevik’in Onur Apaydın’ın koruması olduğunu belirterek “Ahmet isimli polis memuru Onur’un korumasıdır. Onur yakalamalı olduğu dönemde gündüzleri dışarı çıkmazdı. Bir işi olduğu zaman gece yanında mutlaka Ahmet’le çıkardı. Ahmet sürekli Onur’un yanındaydı. Bu şekilde yol uygulamalarından rahat şekilde geçiyordu” dedi.

‘Polis Ahmet kokain hazırladı’

Ahmet Faruk Mercan ifadesinde Ahmet Yasin Çevik’in kokain hazırladığını da öne sürerek şöyle konuştu: “34 FBH plaka rakam numarasını hatırlamadığım bir motosiklet Refik Ersin’e ait kliniğe bir paket getirmişti. Bu paketin içinde kokain vardı. Paket geldikten yarım saat sonra polis Ahmet paketten uyuşturucu madde çıkarıp tabakta hazırlamasını yaptı. Tabağı ısıttığını hatırlıyorum. Maddeyi içilecek hale getirdi. Sonrasında klinikte kokain kullanıldı.”

Bahar Candan’a 44 yıl istendi

21 kişinin sanık olduğu iddianamede sazan sarmalı yöntemiyle 200 kişinin dolandırıldığı yer aldı. Örgütün “gizli kasası ve muhasebecisi” olarak yer alan Bahar Candan hakkında suç örgütü üyesi olmak ve dolandırıcılık suçlamasıyla 44 yıl, Nihal Candan hakkında ise 24 yıl hapis cezası talep edildi. Dosyada örgütün liderinin ise Onur Apaydın olduğu yazıldı.

‘İşte Benim Stilim’den ‘sazan sarmalı’na: Candan Kardeşlere somut suçlamalar‘İşte Benim Stilim’den ‘sazan sarmalı’na: Candan Kardeşlere somut suçlamalar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.