Vedat Milor çiğ köftecileri kızdırdı: Kısırda ısrar ediyor

Gastronomi Yazarı Vedat Milor, etsiz çiğ köfteyi kısıra benzetince her sokaktan ses yükseldi. Çiğ köfteciler Milor'u kendi yaptıkları çiğ köfteyi yemeye davet etti ve kısır benzetmesini de şiddetle reddetti.

Gündem 16 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Ünlü gastronomi yazar Vedat Milor, sosyal medya hesabından yaptığı yorumlarla Türkiye’nin siyaset ağırlıklı gündemine kısa molalar verdiriyor. Yemek zevklerinin çeşitliliği ise bu tartışmalara herkesin  kolayca adapte olmasını sağlıyor. Son tartışma ise ülkenin hemen her sokağında açılan çiğ köftecileri ilgilendirdiği için batıdan doğuya herkesi gündemin içine çekti.

Daha önce sık sık etli yapılan çiğ köfte sağlık sorunlarına yol açabileceği, zamanında tüketilmediğinde de bozulabileceği endişesiyle yasaklandı. Artık tüm çiğ köfteler etsiz yoğruluyor. Milor da böyle yapılan çiğ köftelerin kısırdan farksız olduğunu söyledi ancak karşıtları şiddetle bu fikri reddetti. Milor’a göre çiğ köfte dünyanın en güzel soğuk mezelerinden biri, ayrıca et de yoğururken biberle pişiriliyor. Bakanlık yasakladığı için bunun yapılamadığını söyleyen Milor, “Ondan sonra da ‘Yok başkalarıymış, yok bizi tanıtmıyorlarmış, şuymuş, buymuş’ Bizim en büyük düşmanımız kendimiz. İçten vuruluyorsun, hançerleniyorsun. Bunu yasaklamak…Tamam anlıyorum, bakteri ama taze olması lazım. Zaten her yemekte bakteri olabilir. Bunu yasaklamak bence çılgınca bir şey” dedi.

Çiğ Köfte Üreticiler Derneği (ÇİĞ-DER) Genel Sekreteri Mehmet Kamar ise Milor’un bu açıklamasına şaşırdı ve çiğ köfteyi nerede yediğini sordu. Çünkü Kamar’a göre de etli çiğ köfte sağlığa zararlı ve sadece özel günlerde yapılıp tüketilmeli. Kendi şubelerinde etsiz çiğ köfte sattıklarını söyleyen Kamar bunun ticari olduğunu da sözlerine ekledi. Öte yandan çiğ köftede et olmasa da 12 bitki ve baharatla birlikte ceviz, fındık, fıstık olduğunu söyleyen Kamar, bu yaptıklarının sağlık açısından da lezzet açısından da daha iyi olduğunu savunuyor.

Kamar’ın Milor’a en çok tepki gösterdiği nokta ise çiğ köfteyi kısıra benzetmesi. “Adıyaman çiğ köftesini kısırla bağlayabilmeniz için uçurum gibi fark var arada” diyen Kamar, bu ayrımı sıradan bir vatandaşın dahi yapabileceğini söyledi. Eti alıp hemen tüketmekte bir sorun olmayacağını sözlerine ekleyen Kamar, “Dünyadaki fast food zincirlerinin zincirini kırdık. Öz Anadolu’nun, öz yiyeceği, öz fast food’u çiğ köfteyi tüm halkımıza sunduk. Artık çiğ köfte bir kültür haline geldi. Sadece Anadolu’nun değil, 7 bölgenin yiyeceği haline geldi. Kısır da güzel bir yiyecek ama emin olun çiğ köfteyle kıyaslanamaz” dedi.

Bir başka çiğ köfteci Yaşar Erol da Kamar gibi kısır benzetmesine tepkili. Çünkü Yaşar Erol’a göre kısır ve çiğ köfte arasında ‘dağlar kadar’ fark var: “Kısır sadece bulgurla, salçadan karışım olur. Bizim çiğ köfte, isim olarak etsiz çiğ köfte. 32 çeşit baharat karışımı var. Kısır farklı, bu farklı. Hiç kısıra benzer bir hali var mı? Yok.”

Diğer bir çiğ köfteci olan Mehmet Kanza da diğer ustalar gibi ‘kısır’ benzetmesine öfke duyuyor. Öyle ki Milor’un hiç çiğ köfte yemediğini söyleyerek kendi çiğ köfte lezzetini tatması için davet ediyor.

Çiğ köfte yemeyi seven Onur Akay ise ustalar kadar tepkili değil çünkü Milor’un ‘kısır’ benzetmesinin aslında çiğ köftenin orijinaline atıfta bulunmakla alakalı olduğunu söylüyor. “Gerçek çiğ köfte etli olur. Vedat Bey onu kastetmiştir. Bunlar da çiğ köfte tadını veriyor mu, veriyor. Daha çok çiğ köftenin içindeki baharatlardan kaynaklı bir tat veriyor” diyen Onur Akay, etli ve etsiz çiğ köftenin tadının arasında da fark olduğunu sözlerine ekliyor.

Vedat Milor ise sosyal medyada kendisine yönelen tepkiye espriyle cevap veriyor. Hatta kendisine ‘haberlere konusunuz’ diyen bir sosyal medya kullanıcısına da gülümseten yanıt verdi. O paylaşım şöyle:

1- Kimlerle aram kötü: Çiğ köfte görünümlü kısırcılar, midye dolmacılar, danadan Adana kebap yapanlar…

2-Kimlerle aram iyi: Adana kebabı zırhla çekenler, yemeklere çaktırmadan kuyruk yağı ya da ilik koyanlar.

10 bin adımda Kuzguncuk: İstanbullu istilasındaki Boğaz semti10 bin adımda Kuzguncuk: İstanbullu istilasındaki Boğaz semti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.