Bir vize faciası daha: Yarışmaya davet edildi, Belçikalı şirket sponsor oldu ama ‘iltica riskin var’ dendi, vize alamadı

Pet kuaförü olan Erkin Yiğit Türkiye'de alanının önde gelen isimlerinden. Belçika'da düzenlenecek 'pet grooming' yarışmasına davet edildi, Belçikalı bir firma sponsoru bile oldu, ancak mülteci olma riski görüldüğü için vize verilmedi.

Gündem 14 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Erkin Yiğit

Vize mağduriyetlerinin ardı arkası kesilmiyor. Geçenlerde Erasmus+ stajında her şeyi hazır olduğu halde vizesinde sorun çıktığı için stajını başlatamayan Eren Işık Avcı’nın hikayesini anlatmıştık. Bugün bahsedeceğimiz hikaye de bir o kadar ilginç. 

Erkin Yiğit pet kuaförü. Yaklaşık 10 yıldır bu mesleği yapıyor. Yiğit aynı zamanda bir eğitmen. Pet kuaförlüğünün inceliklerini öğrenmek isteyenlere eğitim veren Yiğit Türkiye’deki “pet grooming” (evcil hayvanların bakımı, temizliği ve görünümünün iyileştirilmesi için yapılan işlemler bütünü) alanında oldukça tanınmış bir isim. Türkiye’de 2022 yılında düzenlenen pet kuaförlük yarışmasında üçüncülük elde eden Yiğit 2023 yılında da birincilikle ödüllendirildi. Ancak yaşadığı vize sorunu yurtdışında gerçekleştirmek istediği projelerin ve alanında gelişme fırsatının önüne set koyuyor.

Mülteci olma riski görüldüğü için vizeden ret yedi

“Artık Türkiye’de yapabileceklerim bitti. Başka bir şey yapmam gerek. Bunu da ancak Türkiye dışına açılarak yapabilirim” diyen Yiğit bu yıl Belçika’da düzenlenen dünyanın en büyük pet grooming yarışması “Groomania”ya katılacaktı. Yiğit bu yarışmaya katılmak için bir başvuru yapmadı. Yarışmayı yapan firmanın Türkiye distribütörü kendisini yarışmaya götürmek için teklif getirdi. Toplantılar yapıldı, tarih kesinleşti, davetiye yollandı. Yiğit’in yarışmaya katılmasının önündeki tek engel vizeydi.

Büyük bir hızla vize işlemlerine başlayan ve belge eksiği olmadan vize başvurusu yapan Yiğit uzun bekleme sürecinin ardından Belçika’dan ret cevabı aldı. Gerekçe olarak “Ülkeden çıkış yaptıktan sonra tekrar Türkiye’ye döneceğine inanmıyoruz” dendi şaşkınlık ve hayal kırıklığı içindeki Yiğit’e.

Türkiye şampiyonu Elizabeth (solda), Pet Groomer Erkin Yiğit (ortada) ve Büyük Genç Türkiye şampiyonu Rowena (sağda).

Erkin Yiğit’in başarıları derece yaptığı yarışmalarla sınırlı değil. Kısa bir süre önce yurtdışındaki bir marka ile sponsorluk görüşmesi yaptı. Olumlu sonuçlanan görüşmeler sonucunda Yiğit o markanın yüzü olarak Belçika’daki yarışmada ülkesini temsil edecek ve alanında yurtdışından sponsorluk alabilmiş ilk Türk olacaktı. Erkin’in eline geçen bu önemli fırsat vize sorunları nedeniyle şu an askıda.

Erkin şu anda sponsorluk aldığı firma aracılığıyla Belçikalı avukatlarla görüşüyor. Karara itiraz etmeyi planlayan Erkin’in 20 Eylül’de yapılacak yarışmaya katılıp katılamayacağı belli değil. “Yurtdışında ülkemi temsil edemiyorum” diyen Erkin’in vize işlemlerinin yetişeceği umudu yok çünkü.

‘Hayalimizin hayalini kurmak bile mümkün olmuyor’

Erkin yaşadığı hayal kırıklığını şu sözlerle ifade etti:

“Bizler büyürken bize hep hayallerimizin peşinden koşmamız söylendi. Büyük insanlar olmak için çabaladık. Yazık ki günümüzde hayallerimizin peşinden koşmak bir yana dursun, hayalimizin hayalini kurmak bile mümkün olmuyor. Dilerim ki mutlu günlere kavuşmamızın önü açılsın.”

Erkin ve Eren gibi nicelerinin yaşadığı bu sorunlar uluslararası alanda kariyer yapmak isteyen yetenekli bireylerin önündeki engelleri bir kez daha gözler önüne seriyor. Türk vatandaşlarının son dönemde yaşadıkları vize problemleri, yurtdışında mesleki gelişim ve deneyim kazanmak isteyen birçok kişinin hayallerinin önüne set koyuyor.

Ekonomi ve siyaset düzelmeden vize sorunu da çözülmezEkonomi ve siyaset düzelmeden vize sorunu da çözülmez

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.