Yıldız Teknik’te ağaç süsleme kavgası, yaşam tarzı mücadelesine dönüştü

İstanbul'daki Yıldız Teknik Üniversitesinde üç öğrenci bir çam ağacına yılbaşı süsü taktı. Başka öğrenciler süsleri söktü. Bunun üzerine ağaç süsleme üzerinden yaşam tarzı mücadelesi başladı. Yüzlerce öğrenci süslenmiş ağacın etrafında nöbette.

Gündem 12 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Yeni yıla sayılı günler kaldı. Birçok kişi evinde ya da bahçesinde yılbaşı ağacı süslüyor. Türkiye’ye geleneğin nereden geldiğinden bağımsız çoğu insan bunu yeni yılı kutlamak, karşılamak için yapıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde üç kız öğrenci de yeni yıl coşkusuna okullarının bahçesinde bir çam ağacına birkaç süs asarak katıldı. Davutpaşa Kampüsü’nde yaşananların ‘Yıldızlı Ağaç Olayı’ olarak Wikipedia’da başlık haline geleceğinden habersiz, süsledikleri ağacın önünde fotoğraf çektirip bunu “Siftah bizden gerisi YTÜ halkından” notuyla Twitter’da paylaştılar.

Ancak Twitter’da Erdem Özveren ismini kullanan ve AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen hesaptan süslerin kaldırıldığına ilişkin fotoğraflı bir paylaşım geldi. Özveren süslerin “dini ve milli hassasiyete sahip öğrenciler” tarafından kaldırıldığını yazdı.

Bu paylaşımın ardından YTÜ öğrencileri ağacı yeniden süsledi ve süslerin kaldırılmaması için nöbete başladı. Öğrenciler süslenmiş ağaçla birlikte nöbet tuttukları fotoğrafları paylaşmaya başladı ve olay #YıldızlıAğaç etiketi ile Twitter trendlerinde birinci sıraya çıktı.

Şarkıcı Emir Can İğrek de #yıldızlıağaç etiketiyle paylaşım yaptı.

Ağaç süslerini kaldıranlardan biri 8 aralık akşamı nöbet tutan öğrencilerin gönderisini etiketleyerek “Sökmek için yarın 14.45’te kampüsteyiz” paylaşımı yaptı. Bazı sosyal medya kullanıcıları da “Süsleri kaldıracağız” paylaşımına silahlı fotoğraf ve videolar ekleyerek tehditte bulundu.

Ağacı süsleyip başında bekleyen öğrenciler ise 9 aralık 14.45’te esprili bir paylaşımla nöbete devam ettiklerini duyurdu. Paylaşımda nöbet tutan bir öğrenci saatine bakıyordu.

Her biri milyonlarca kez görüntülenen bu paylaşımların ardından Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki öğrenci kulüpleri pazartesi günü saat 16.00’da ağacı süslemek ve süslerin kaldırılmasına tepki göstermek için buluşma çağrısı yapmaya başladı. Yapılan bir paylaşımda silah fotoğrafının yanındaki “Müslüman ülkede yılbaşı ağacı süslemenize izin verirsek bizim yüzümüze tükürsünler. Pazartesi günü orada olacağız” notu dikkat çekti.

Pazartesi günü yüzlerce öğrenci olaylara adını veren ağacın önünde bir araya geldi. Çevredeki ağaçları da süsleyen öğrenciler “Yıldız bizimdir bizim kalacak” sloganı attı. Ağaç süsleme olayı şimdilik sona ermiş gibi görünüyor. Ağaç ise 4 aralıktaki küçük bir süsten çok daha görkemli şekilde süslenmiş durumda.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.