Yoğun bakım hastasına cinsel saldırı için hastaneye para cezası verildi

Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi gören ve erkek hemşirenin cinsel saldırısına uğrayan 4'üncü evre akciğer kanseri hastası N.C.'nin yakınları hastaneye tazminat davası açmıştı. Mahkeme 600 bin TL tazminat ödenmesini hükmetti.

Gündem 18 Mart 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Akciğer kanseri olan N.C. 24 Nisan 2023’te EÜ Hastanesi’nde tedavi görmeye başladı. Durumu kötüleşen N.C.’nin 5 Mayıs’tan itibaren bilinci kapandı. İddiaya göre N.C. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Yoğun Bakım ünitesinde yatarken 17 Mayıs’ta hastane hemşiresi Emre Kale’nin cinsel saldırısına uğradı.

N.C.’nin yattığı odaya ilaç almak için giren hemşirelerden E.E. olayı görüp durumu üstlerine bildirdi. Yoğun bakım ünitesindeki güvenlik kameralarını izleyen güvenlik personeli cinsel saldırıyı kameradan tespit etti ve görüntülerle birlikte polise şikayette bulunuldu.

Hasta hayatını kaybetti

Polis şüpheli Kale’yi Bayraklı ilçesinde bir mekanda eşiyle yemek yerken gözaltına aldı. Emniyette güvenlik kayıtları izletilen şüpheli “Hastaya verdiğim ilaçlar kendi elektronik sisteminde bulunan ilaçlar, görüntülerin devamı için söyleyecek herhangi bir şeyim yok” dedi. Emniyetteki ifadelerin ardından Kale sevk edildiği mahkemede tutuklandı, N.C. de olaydan bir süre sonra hayatını kaybetti.

40.5 yıl hapis istendi

Kale hakkında iddianame hazırlandı ve ‘Kamu görevini kötüye kullanarak beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı cinsel saldırı’ ve ‘Uyuşturucu ve uyarıcı madde temin etme’ suçundan toplam 40,5 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianame İzmir 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

N.C.’nin yakınları geçen yıl mayıs ayında EÜ’ye olayla ilgili olarak iki milyon TL manevi tazminat davası açtı. Davanın görüldüğü İzmir 5’inci İdare Mahkemesi iki milyon TL yerine 600 bin TL manevi tazminatın faiziyle ödenmesine karar verdi. Bunun üzerine davacılar manevi tazminat miktarının düşük belirlendiği gerekçesiyle; davalı idare ise kusurunun bulunmadığı, manevi tazminata faiz işletilmemesi gerektiğini ileri sürülerek konuyu istinafa taşıdı. 6’ncı İdare Mahkemesi dosyayı gördü. İstinaf başvurunun reddine karar verdi.

Hakimlerden biri şerh koydu

Ancak hakimlerden biri karara karar şerh düştü ve gerekçesini şu sözlerle açıkladı:

“Davacıların 4’üncü evre akciğer kanser hastası olması nedeniyle nefes alması güç olan ve oksijen maskesi kullandırılan, olaydan bir hafta sonra vefat eden anneleri N.C.’nin sağlık hizmeti sürecindeki tedaviyi uygulayacak davalı idarenin çalışanı hemşire Emre Kale tarafından yoğun bakımdayken doktorlar tarafından yazılmayan uyuşturucu içerikli ilaç verilerek ve oksijen maskesini çıkartmak suretiyle 20 dakikaya yakın süre ağızdan nefes almayı engelleyici şekilde cinsel saldırıda bulunulduğu anlaşıldığından, olayın niteliği, oluşan hizmet kusurunun ve sonuçlarının ağırlığı, hastanın bu acıyı son günlerinde yaşaması, kızlarının annelerinin katlanmak zorunda kaldığı olay nedeniyle duyduğu acı, üzüntü, ruhsal travma, manevi boşluk göz önünde bulundurulduğunda idarenin kusurunun ağırlığını ortaya koyacak, hukuka aykırılığı özendirmeyecek, bir başka ifadeyle benzeri olayların bir daha yaşanmaması için caydırıcı, aynı zamanda cezalandırıcı ve her durumda zenginleşmeye yol açmayacak bir milyon TL manevi tazminat takdir edilmesi gerektiği düşüncesiyle kabul edilen manevi tazminat miktarı yönünden çoğunluk kararına katılmıyorum.”

Aile Danıştay’a taşıyor

Bunun üzerine aile avukatları Sezai Ağustos aracılığıyla konuyu Danıştay’a taşıdı. Ağustos “İzmir 5’inci İdare Mahkemesi 600 bin TL manevi tazminata hükmetti. Ancak hükmedilen tazminat düşük olduğundan karara itiraz etmiştik. Bölge İdare Mahkemesi de itirazımızı reddetti fakat hakimlerden biri de bizimle aynı düşüncede karara muhalefet etti. Bir daha bu tür bir çirkin bir eylemin olmaması için caydırıcılık unsuru ağır basan bir manevi tazminata hükmedilmesi gerekirdi. Kararın Danıştay’da bozulacağı kanaatindeyiz” dedi.

Eşi ölünce taciz etmeye başladı, kadın da onu parkta yakalayıp dövdüEşi ölünce taciz etmeye başladı, kadın da onu parkta yakalayıp dövdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.