Yeni Çıkanlar
Hepimiz Yıldız Tozuyuz –
Büyük Patlama’dan Dünkü Akşam Yemeğine Bedenimizdeki Atomların Hikâyesi
Dan Levitt
Çeviren: Sevkan Uzel
Metis Yayınları, 2025
astronomi, 400 sayfa.
Evrendeki tüm maddenin -çevremizdeki ve içimizdeki her şeyin- nihai bir doğum günü var: Büyük Patlama. Usta bir hikâye anlatıcısı Dan Levitt, akıcı bir dille kaleme aldığı kitabında, Büyük Patlama’dan başlayarak atomların yıldızlara, gezegenlere ve nihayetinde canlılığa nasıl dönüştüğünü anlatıyor.
Ama yaşamın hikâyesi olduğu kadar, onun sırlarını çözme yolunda önemli adımlar atmamızı sağlayan biliminsanlarının da hikâyesi bu; heyecanlı bir bilim tarihi anlatısı.
Göçebeler – Dünyamızı Şekillendiren Gezginler
Anthony Sattin
Çeviren: Nurettin Elhüseyni
Yapı Kredi Yayınları, 2025
tarih, 280 sayfa.
‘Göçebeler’ yerleşik toplumlar ile gezgin toplumlar arasındaki dönüştürücü ve çoğu kez kanlı ilişkinin binlerce yıllık tarihini inceliyor. Anthony Sattin bu iki farklı yaşam tarzının sıklıkla göz ardı edilmiş ve birbirinden ayrılmaz bağlantılarını açıklarken, insanlığın uygarlık macerasına benzersiz bir bakış sunuyor.
Bizi insan kılan tedirginlik/yerinde duramama halinin evrimsel biyolojisi ve psikolojisini araştıran Sattin’in bu kapsamlı çalışması, Kitabı Mukaddes öncesi dönemden günümüzdeki gerileyiş sürecine dek, göçebeliğin uygarlığımızı besleyen etkileyici gücünü anlatıyor.
‘Göçebeler’, Neolitik Devrim’den Roma İmparatorluğu’nun çöküşüne, Arap, Moğol ve Babür imparatorluklarından İpek Yolu’na ve modern kültüre uzanan sıra dışı bir tarih yolculuğu.
“Çekici hikâyeleri tarihin destansı ilerleyişiyle harmanlayan ve masalsı çağrışımlar uyandıran edebi bir yapıt…” Jerry Brotton
“Sınırlarla bölünmüş günümüz dünyasına ilişkin sarsıcı dersler sunan, güzellik ve büyüleyici ritimle dolu bir kitap.* The Times
“Sattin, müthiş bir hikâye anlatıcısı.” New York Times
Yanılıyor Olabilirim –
Kuzeyli Bir Keşişten Hayat Dersleri
Björn Natthiko Lindeblad, Caroline Bankler, Navid Modiri
Çeviren: Nazlı Berivan Ak
Doğan Kitap – Novus, 2025
kişisel gelişim, 176 sayfa.
İsveç’te yayınlanır yayınlanmaz kitap listelerini altüst eden, Storytel tarafından ‘En İyi Kurgudışı Ödülü’ne layık görülen ‘Yanılıyor Olabilirim’ başarıdan sadeliğe, belirsizlikten huzura uzanan bir yaşam hikâyesi.
İş dünyasında başarıyla parlayan bir kariyeri geride bırakıp Tayland ormanlarında bir keşiş olarak yaşamayı seçen Lindeblad, bu radikal kararıyla içsel dinginliğin izini sürüyor. Ancak hayat ona yeni zorluklar sunuyor: ALS teşhisi, hem fiziksel hem de zihinsel bir mücadeleyi beraberinde getiriyor.
Hayatın karmaşık doğasını anlamaya çalışan herkes için bir ayna görevi gören bu kitap, zihnimizin tuzaklarını ve bu tuzaklardan nasıl özgürleşebileceğimizi gösteriyor, kendi içimizdeki huzuru bulmanın yollarını sunuyor.
Okuru adeta bir arkadaş sohbeti gibi içine çeken ‘Yanılıyor Olabilirim’ sadece bir insanın hikâyesi değil; aynı zamanda hepimizin yaşadığı kaygıların, arayışların ve umutların bir yansıması.
“Okurken geri dönmek istediğim sayfaların köşelerini kıvırdım, bazı bölümleri kalemle işaretledim. Kitabın sonuna geldiğimde, neredeyse her sayfa kıvrılmış ve işaretlenmişti.” Telegraph
Benim Yüzümden
Tuğçe Isıyel
Everest Yayınları, 2025
anlatı, 80 sayfa.
‘Benim Yüzümden’ klinik psikolog ve yazar Tuğçe Isıyel’in ilk novellası. Bir ayrılık hikâyesinin aralanan perdesinden bizi çok gerilere götüren bir yapıt. Yazar, duyula duyula iç sese dönüşen dış seslere veriyor kulağını. Ana karakter üzerinden yaranın ne kadar derinde olduğuna bakarken buna okuru da şahit ediyor.
Deneme yazılarıyla tanınmış, Vedat Günyol Jüri Özel Ödülü (2023) sahibi psikoterapist Isıyel’in yıllara dayanan gözlemlerinden süzülmüş bir ‘duyguların izini sürme egzersizi’.
Uykuya Yatmak
Katya Berger, John Berger
Çeviren:Beril Eyüboğlu
Metis Yayınları, 2024
resim, 72 sayfa.
Bir oda düşünün. Bütün duvarları ve tavanı yağlıboya resimlerle dolu. Bu odada uyuyakalıyorsunuz, ertesi sabah aynı resimlere uyanıyorsunuz. Baba kız Berger’lar Mantegna’nın bu resimleriyle karşılaşmalarını aralarında konuşuyorlar. ‘Uykuya Yatmak’, 72 sayfalık tamamı renkli bir resim kitabı.
Mantua’da San Giorgio Kalesi’ndeki ‘Gelin Odası’nın duvar resimleri, baba ve kız, John ile Katya Berger arasında bir sohbet başlatır. Dünyanın uykuya yatmak için tasarlanmış bu en güzel odasında, onlarla birlikte bakarken, resimlerin bir yandan her şeyi açıkça gözler önüne serdiğine, diğer yandan pek çok şeyi gizlediğine şahit oluruz.
Haksız Avantaj
Robert T. Kiyosaki
Çeviren: Mehmet Gürsel
Alfa Yayınları, 2025
finans, 328 sayfa.
‘Zengin Baba Yoksul Baba’ kitabıyla dünya çapında ses getiren finansal eğitim koçu Robert Kiyosaki, ‘Haksız Avantaj’da hayatları boyunca finansal zorluklar yaşamayı kader olarak kabullenmekten vazgeçmeler için dünyanın dört bir yanındaki insanlara meydan okuyor.
Gerçek finansal eğitim, kendiniz ve aileniz için istediğiniz hayatı yaratmanın yoludur.
Kontrolünüz altında olan tek şeyi, kendinizi değiştirmeye teşvik eden Robert Kiyosaki’nin zaman içinde test edilmiş mesajlarına getirdiği yeni yaklaşım, eğitimi ölçülebilir sonuçlar veren uygulamalı bilgiye dönüştüren adımların altını çiziyor. Robert Kiyosaki, ‘Gerçek Zengin Baba’ tarzında, ‘Haksız Avantaj’ okuyucularını, iki bakış açısını takdir etmeye ve gerçek finansal eğitimin gücünün nasıl haksız avantaj olduğunu deneyimlemeye davet ediyor.
Kavuşmak Hayal Oldu –
Anneme Mektuplar
Nedim Gürsel
Doğan Kitap, 2025
512 sayfa.
Usta yazar Nedim Gürsel’in annesine yazdığı mektuplarda, yalnızca bir yazarın yetişme sürecine değil, 1960’lardan 80’lerin ortalarına kadar Türkiye’nin toplumsal tarihine de tanıklık edeceksiniz.
Darbeler, sürgünler, ölen arkadaşlar, gurbetteki oğlu için her Allah’ın günü Babıâli Yokuşu’nu tırmanan bir anne, yazar olma serüveninin her anını annesiyle paylaşan oğul, ikisini birleştiren ve ayıran şehirler, yün örgüsü kazaklarla paketlenen dergiler, kitaplar, Babıâli dedikoduları, Paris’in sökülen kaldırımları, grevler, sıkılan yumruklar ve aşklar…
Bu mektuplar posta kutunuza gelmişçesine “sizin” olan mektuplar…
Koyu Mavi Memleket Kumaşı
Sunay Akın
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2025
deneme, 208 sayfa.
Sunay Akın ‘Koyu Mavi Memleket Kumaşı’nda, Mustafa Kemal Atatürk‘ün Cumhuriyet’i neden ‘kültür’ üzerine kurduğunu gizli kahramanlarımızın öyküleri üzerinden anlatıyor. Sanatın, kültürün bağımsızlıkla eşdeğer tutulduğu bir mirası devraldığımızı hatırlatıyor bizlere.
Çanakkale Savaşı’nı cephede resimleyen ressamlarımız, Latmos Dağı’ndaki mağara resimleri, Gülcemal gemisinin burnuna çizilen köpükler, Yaşar Kemal ve Arif Dino’nun Paris Garı’ndaki bekleyişleri, Pendik’te bir evde ortaya çıkan Exupéry fotoğrafı, Mustafa Pilevneli’nin Kaşinozaki Feneri’nin yanındaki müzede sergilenen tablosu, Vedat Günyol’un elinden geçen Ferhan Şensoy’dan ilk, Sait Faik‘ten son bir öykü…
Sunay Akın bir kurşun asker misali balığın karnında başladığı serüvenlerini, her zaman evine geri dönerek bitiriyor.