Yeni Çıkanlar

İnsanın Mutluluk Arayışı –
İyi Yaşam Yolunda Yedi Ders
Bruce Hood
Çeviren: Gülcay Güney
Say Yayınları, 2024
208 sayfa.
Hepimiz daha mutlu olmak isteriz, ancak beynimiz çoğu zaman buna engel olur. Sürekli kendimizi başkalarıyla kıyaslar ve hayatımızdaki iyi şeyleri göremeyiz.
Dünyanın önde gelen mutluluk uzmanı psikolog Bruce Hood, ‘İnsanın Mutluluk Arayışı’nda mutluluğun anahtarının bağlantı kurmak olduğunu gösteriyor. Olumsuz düşünce kalıplarını kırmak ve gerçekten önemli olan şeylerle yeniden bağlantı kurmak için basit ama hayat değiştiren yedi ders sunuyor.
Nörobilim ve gelişim psikolojisi alanında onlarca yıldır yapılan çalışmalara dayanan bu kitapta Profesör Hood, baştan sona açık ve pratik çıkarımlarla, düşüncelerimizi yeniden düzenlemek ve yaşamlarımızı dönüştürmek için hepimizin bilimin bulgularından nasıl yararlanabileceğimizi gösteriyor.

Ruhun Yeniden Yazılışı –
Bellek Bilimleri ve Çoklu Kişilik
Ian Hacking
Çeviren: Elif Sena Ergin
Nova Kitap, 2024
psikoloji, 440 sayfa.
Çoklu kişilikten mustarip olmak nasıl bir şeydir? Tanı konulan hastaların çoğunun kadın olduğu düşünülürse, bu noktada cinsiyet neden önemlidir? Bir hastalığı tanımlamak, bu hastalıkla mücadele edenlerin davranışlarını nasıl etkiler?
Bu ve benzeri soruları yanıtlayan Ian Hacking, modern çoklu kişilik bozukluğunun gelişimini araştırmıştı. Hacking bu çalışmasında, 19. yüzyıl sonlarına doğru Fransa’da bellek hakkında yeni düşüncelerin ortaya çıkmasıyla birlikte teşhis edilen, önceki bir çoklu kişilik dalgasıyla ilgili büyüleyici bir dizi tarihsel kesiti ele alıyordu.
İlk olarak 1995 yılında yayımlanan  kitap, tarihsel ve çağdaş olguları güçlü bir analizle birleştirerek bilgi arkeolojisine katkı sunmaya bugün bile devam ediyor.
“Hacking’in değinmediği çok az şey var. Kitabı; tarih, bilim ve felsefi düşüncelerden günlük hayata dair düşüncelere, eşit bir yetkinlik ve zarafetle uzanıyor. Hacking şiirsel, neredeyse ağıtı andıran bir güzellikle yazıyor.” The Washington Times

Din
Thomas A. Tweed
Çeviren: Deniz Keskin
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2024
172 sayfa.
Dünyanın dört bir yanında milyarlarca insan bir inancı benimseyip yaşamlarını buna göre sürdürür. Din, insanların birçoğunun kim olduklarına ve kim olmak istediklerine dair tavırlarını şekillendirir. Ayrıca kimlerin özel bir nüfuza sahip olup olmayacağına, kimlerin iktidara gelip gelmeyeceğine etki edebilir. Hukuku ve ekonomiyi etki altına alabilir.Dinler milyarlarca insanın yaşama şekli üzerinde belirleyici bir rol oynar. Dolayısıyla günümüzde insan yaşamına dair bu önemli etkeni anlamak daha büyük bir önem arz etmektedir.
Yazar Thomas A. Tweed toplumdaki bu etkili ve kalıcı gücü incelerken eski insan toplulukları arasında dinin ilk işaretleriyle başlayıp modern bireylere ve günümüzün küresel eğilimlerine dek ilerliyor. Thomas A. Tweed, dünya çapında varlık gösteren din olgusunu ustalıkla incelerken, onun silahlı çatışmalardan iklim değişikliğine kadar çağdaş siyasi ve çevresel sorunları hem şiddetlendiren hem de yatıştıran rolünü ele alıyor. Yazar, dinin tarihi rolü ve günümüz dünyasındaki karmaşık işlevi hakkında tarafsız, özlü bir genel bakış sunuyor.

 

Görüyoruz Duyuyoruz – Yazılar
Sabiha Sertel
Hazırlayan: Tuncay Birkan
Metis Yayınları, 2024
336 sayfa.
Sabiha Sertel 1919’da başlayan ve 4 Aralık 1945’teki Tan Baskını’yla zorla sona erdirilen gazetecilik kariyeri boyunca, yurt içinde devletlu çevrelerle sermaye temsilcilerinin hem aleni hem de örtülü baskılarına maruz kalmış, hatta yurt dışında da bizzat Goebbels başta olmak üzere faşist yöneticilerin asabını bozmayı başarabilmiş cesur bir yazar. Günümüzde de bu yönüyle hâlâ saygıyla anılıyor ama bunca yankı yaratmış yazılarının çoğuna ulaşılamadığı için kamusal bir entelektüel olarak sergilediği olağanüstü performans hakkıyla değerlendirilebilmiş değil.
1929-1945 arasında yazdığı binlerce yazı arasından Tuncay Birkan’ın yaptığı bu seçki, okurlara Sertel’i daha yakından tanıma olanağı sunma umuduyla hazırlandı. Türk basınına hiç hoş karşılanmayan yepyeni bir âdet getirerek, hemen hiçbir örgütlenme hakkı tanınmayan kamu adına, hiçbir sosyal güvencesi olmayan işçi ve köylüler adına devletten tok bir dille hesap soran Sabiha Sertel’in yazdıklarının, örgütsüzlüğün zirveye ulaştığı, sosyal güvencelerimizin tek tek elimizden alındığı günümüzde özel bir güncellik kazandığı açık.
Bu yazıları okuyanlar, kalemi sahiden kuvvetli bir yazarla karşılaşacaklar.

Doğa, Kültür ve Eşitsizlik
Thomas Piketty
Çeviren: Fatih Dağ, Tuğşad Doğukan
Kronik Kitap, 2024
64 sayfa.
The Guardian’ın hazırladığı 2024’ün heyecan verici kitapları listesinin baş sırasında yer alan kitap, dünyanın en büyük ekonomik sorunlarından olan gelir ve servet dağılımındaki aşırı eşitsizliğin açık ve keskin bir incelemesini sunuyor. Bu kısa kitap eşitsizliğin dünya çapında milyonlarca insana nasıl zarar verdiğini ve eşitsizliğin neden bazı ülkelerde diğerlerinden çok daha kötü etkiler yarattığını gözler önüne seriyor.
Kitapları ve görüşleriyle çok ses getiren dünyaca ünlü ekonomist Thomas Piketty, eşitsizlik üzerine yıllarca süren dünya çapındaki araştırmaları sonucunda kitabın her bir sayfasında harika içgörüler barındıran çarpıcı bir argümanlar yelpazesi ortaya koyuyor.
Eşitsizlik sorununun nasıl çözüleceğiyle ilgilenen herkes için mükemmel bir başlangıç noktası.

 

Cumhuriyet Düşüncesi
Norberto Bobbio, Maurizio Virol
Çeviren: Mehmet Yetiş
İletişim Yayınları, 2024
142 sayfa.
Viroli ve Bobbio’nun 21. yüzyılın toplum hayatı ve politik sorunlarıyla bağ kurulup okunabilecek, eşine az rastlanan olgunlukta bir entelektüel diyalog. Aynı zamanda, aktüalitenin hızıyla yolunu yönünü kaybedenlere bir soluklanma, durup yeniden düşünme, etik ve politik sorunların köklerini keşfetme çağrısı. Cumhuriyetçi geleneğin temel varsayım¬larını ve önerilerini cumhuriyetçilik, yurtseverlik, yurttaşlık erdemi, haklar, ödevler, din, Tanrı, demagoglar, siyasi partiler etrafında gezinerek gündemleştiren canlı ve dinamik bir tartışma.

 

Posthuman – İnsanlığı Bekleyen Tehlikeler ve Çıkış Yolları
Arthur Kroker
Çeviren: Süreyya Şevval Akın
Ketebe Yayınları, 2024
304 sayfa.
Arthur Kroker, yüksek teknolojili kapitalist toplumların karanlık bir resmini çizdiği ‘Posthuman’da, ileri teknolojinin getirdiği insan sonrası çağ ile ilgili yeni bir düşünce biçimi ortaya koyuyor. İnsan sonrası döneme ilişkin önceki fikirlerin, yanlış yönlendirilmiş iyimserlikler olduğunu savunan Kroker, insan sonrası geleceği, teknolojinin insan eylemliliğine hükmettiği tam bir belirsizlik durumu olarak tanımlıyor.
Hümanist bir geleceğe dair içinde az da olsa umut kırıntıları besleyen Kroker, sözde insan sonrasına yaptığı bu yolculuğu, kapitalizmin pençesinde kaybolan sosyal ve etik değerlerin geri kazanılması için açık bir çağrı ile sonlandırıyor.