Yeni Çıkanlar

Küfrün Kısa Tarihi –
Tanrı’ya Karşı İşlenen Suçlar
David Nash
Çevirmen: Cemal Can Tarımcıoğlu
Fol Kitap, 2024
256 sayfa.
Tarih boyunca kutsal değerlere hakaret veya daha iyi bilinen adıyla küfür, en büyük günahlardan ve suçlardan biri sayılageldi.
Bu kitapta David Nash, Batı’da uygarlığın şafağından bu yana küfür eylemlerinin ve küfre karşı verilen mücadelenin kolay anlaşılır bir tarihini ortaya koyuyor. Aydınlanma idealleriyle bireyin düşünce ve ifade özgürlüğüne açılan alanın çağdaş dünyada küfür yasalarının yerini nefret suçu yasalarına bırakmasıyla yeniden tehdit altına girdiğini, inancın kimlik unsuru hâline gelmesiyle eski defterlerin nasıl yeni bir kılıkta açılabildiğini ve gerilimin neden yeniden arttığını gösteriyor.

İtaat Etme –
Kadınlık Üzerine Bir İnceleme
Manon Garcia
Çeviren: Ayşen Sarı
Minotor Kitap, 2024
200 sayfa.
En bağımsız, en feminist kadınlar bile erkeklerin fethedici bakışlarını üzerlerinde görmeyi sevdiklerini, kendilerini partnerlerinin kollarına bırakmayı arzuladıklarını şaşkınlıkla fark ederler. ‘İlk adımı’ erkeklerin atmasını bekleyip yine de cinsiyet eşitliği talep edebilir miyiz?
Manon Garcia kitabında, kadınların erkeklere teslimiyet hâlini inceliyor. Kadınların deneyimlerini biçimlendiren cinsiyetler hiyerarşisinin yapılanmasını ezber bozan bir tarzla irdeliyor. Yaşadığımız ‘kadınsı kafa karışıklıklarını’ felsefeyle ve bilhassa Simone de Beauvoir’ın felsefesiyle ele alıyor.

Kolay Yapay Zekâ (Ciltli)
Kolektif
Çevirmen: Batuhan Acar
Alfa Yayınları, 2024
160 sayfa.
Bazen daha azı aslında daha fazladır. Küçüklüğüyle ters orantılı olarak zekâ dolu bu kitap, ilk bilgisayar programlarından nesnelerin internetine, yapay zekânın içsel işleyişini kristal berraklığında gösteriyor.

Kutup Yazı
E. M. Forster
Çevirmen: Hasan Fehmi Nemli
İletişim Yayınları, 2024
roman, 115 sayfa.
‘Kutup Yazı’ 20. yüzyılın ilk yıllarında dünyaya farklı açılardan bakan iki karakterin çelişkilerle dolu hayatına odaklanıyor.
Eşi ve kayınvalidesiyle İtalya’ya gitmek üzere yola çıkan Martin, yolculuğun başında büyük bir ölüm tehlikesi atlatır: Basel Garı’nda trenin altında kalmaktan Clesant tarafından kurtarılır. Pek mühim olmayan bu kaza, birbirinin tam karşıtı bu iki karakterin hayatını derinden etkileyecek olayların başlangıcı olur.
E.M. Forster, bu tamamlanmamış kitabında dahi, mükemmel biçimde birbirine bağladığı fragmanlarıyla ne kadar usta bir yazar olduğunu gösteriyor.

Sedef Parmaklık
Ahmet Mert Yılmaz
Epsilon Yayınları, 2024
roman, 480 sayfa.
“Ege’nin lacivert suları savaşla çalkalanırken dalgalar iki kıyıyı da vurmuş, ‘yerli’ insanlar yerlerinden edilmişti.
Hep karşıdan baktıkları toprakları yurt edinmek zorunda bırakılanlardan biriydi İzzet de. Kucağında küçücük oğluyla başladığı yeni hayatını sil baştan inşa ederken pes etmeyecek, yılmayacak, çalışacaktı.
Bir gece vakti gizlice geçtiği karanlık sulardan, altmış yıl sonra yeniden geçti İzzet…”
Yakından şahit olduğu bir hayattan aldığı ilham ve neredeyse yüz yıllık tarihi detaylar ile kurguladığı bu hikâye, Ahmet Mert Yılmaz’ın ilk romanı.

Mahrem Macera
Cheıkh Hamidou Kane
Çevirmen: Adnan Tekşen
VakıfBank Kültür Yayınları, 2024
roman, 144 sayfa.
Afrika romanının klasiklerinden ‘Mahrem Macera’, medrese usulü bir öğrenimden sonra Fransa’da felsefe okuyan Senegalli yazar Cheich Hamidou Kane’ın başyapıtı. Yazarın yaşamından izler taşıyan roman, iki farklı kültür, iki zihniyet, iki eğitim sistemi arasında kalan Samba Diallo’nun ruh hâlini resmediyor. Eser, sömürgeciliğin Afrika’daki sonuçları ve farklı dünyalar arasındaki çatışma alanına işaret etmekle kalmıyor, aynı zamanda felsefi bir modernlik ve Batı eleştirisi içeriyor.

Sappho’nun Peşinde
Selby Wynn Schwartz
Çevirmen: Ayşenur Bilgen
Livera Yayınları, 2024
roman, 280 sayfa.
Selby Wynn Schwartz, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında yaşamları üzerinde kontrol sahibi olmak, özgürleşmek ve adalet için mücadele eden bir grup feminist sanatçı ve yazarın hayatlarını capcanlı fragmanlarla kâğıt üzerinde yeniden inşa ediyor.
Sarah Bernhard – Colette – Eleanora Duse – Lina Poletti – Josephine Baker – Virginia Woolf… Bu ışıltılı ve sert romanın sayfalarını paylaşan kadınlardan sadece birkaçı.
2022 yılında Booker Ödülü uzun listeye seçilen kitap, 2023 yılındaysa Orwell Politik Kurmaca Ödülü’nde kısa listeye kaldı.

İslâm Tıp Tarihi
Ahmet Ağırakça
Ketebe Yayınları, 2024
632 sayfa.
Kitapta başlangıcından XIII. yüzyıla kadarki süreci ele alınan İslâm tıbbı, İslâm medeniyeti içerisinde en hızlı gelişen sahalardan biri oldu. İslâm dünyasında en çok tanınan ilim adamları arasında tabiplerin olduğunu görmek bu sebeple şaşırtıcı değildir.
Müslümanların tıp ilmindeki başarıları yalnızca Ortaçağ’da değil, Avrupa aydınlanma çağından sonra 17. yüzyıla kadar etkisini sürdürür. Nitekim Batı dünyasının tıp ile ilgilenmeye çalıştığı dönemlerde, İslâm dünyası çoktan zirveye ulaşmıştı.
Başta İbn Sînâ, İbn Rüşd, Ebû Bekir er-Râzî ve İbnü’n-Nefîs gibi meşhur ve birçok ilke imza atan Müslüman tabiplerin tıp ve eczacılık çalışmaları olmak üzere İslâm tıp tarihinin yüzlerce yıllık serüvenini anlatan bu kitap, birinci el kaynaklara dayalı olarak yazılan Türkçedeki en kapsamlı eser olma hüviyetini de taşıyor.

Sanat ve Mimarlık
Derleyen: Celal Abdi Güzer
Fol Kitap, 2024
296 sayfa.
Prof. Celal Abdi Güzer’in derlediği bu eserde, Sanayi Devrimi’nden yapay zekâ tartışmalarına kadar uzanan bir zaman diliminde sanat ve mimarlığın dönüşümleri ele alınıyor. Her dönemde sanat ve mimarlığın hegemonya ve sermayeyle ilişkisini nasıl konumlandırdığı, ‘kurulmuş gerçeklik çağı’nda nasıl hayata karıştığı detaylı bir şekilde irdeleniyor.
Jale Erzen, Lale Özgenel, Ayşen Savaş, Kıymet Giray, Heval Yüksel, Nevzat Sayın, Oğuz Yalım, Murat Germen, Kerem Piker, Ekin Pınar, Nilüfer Kozikoğlu, Pınar Sönmez, Abdi Güzer’in yazılarınınzyer aldığı kitaptaki sadece sanat ve mimarlığın karmaşık ilişkisini değil, aynı zamanda gündelik hayata karıştıkça unutulan incelikleri de bulacaksınız.

 

Boğaziçi’nde Balık
Gündüz Vassaf
İletişim Yayınları, 2024
öykü, 197 sayfa.
Gündüz Vassaf, ustalıklı kalemiyle binlerce yıldır gelip geçen medeniyetleri, hükümdarları, devletleri, insanları seyreden Boğaz’ın balıklarını anlatıyor bu kez. Boğaziçi’nde Balık’taki kâh eğlenceli kâh hüzünlü, kâh şiirli kâh mitolojik öykülerde gerçek ve kurmaca iç içe geçip okuru hem zamaniçi hem zamandışı bir serüvene davet ediyor.
Resimler, çizimler eşliğinde Boğaz’ın enginliklerine ve derinliklerine düşsel bir yolculuk…

Şibumi (Özel Bez Ciltli)
Pat Perna, Jean-Baptiste Hostache
Çevirmen: Saadet Özen
Alfa Yayınları, 2024
grafik roman, 224 sayfa.
Amerikan edebiyatının başyapıtlarından kabul edilen gizemli yazar Trevanian’nin felsefi casus romanı, Pet Perna ve Jean-Baptiste Hostache ikilisi tarafından mükemmel şekilde grafik romana uyarlandı.
Nicholaï Hel zamanının en yetenekli suikastçısıdır. Aynı zamanda dünyanın en çok aranan insanı… Hel’in sırrı, nadir bir kişisel mükemmeliyet olan Şibumi’yi elde etme konusundaki kararlılığında yatar. Go oyununun incelikleriyle tanıştırıldığı savaş sonrası Japonya’da büyüyen Hel, Bask diyarındaki kalesinde inzivada yaşamaktadır. Ta ki bir gün, 1972 Münih Olimpiyatlarına karşı saldırılardan sorumlu Kara Eylül militanlarını yok etmekle görevlendirilen İsrail komandosunun genç bir üyesi olan Hannah Stern gelip Hel’den yardım ve koruma talep edene dek…
ABD’nin sert bir eleştirisi…

 

Buz Gezegeni Barbarları
Ruby Dixon
Çeviren: Güneş Çigay
DeX Kitap, 2024
304 sayfa.
‘Romantik bilimkurgunun zirvesi’ kabul edilen bir uluslararası çok satan.
Bir insanla bir uzaylının, Georgie ile Vektal’in sıra dışı aşkı…
“Mavi boynuzlu, büyük ve heybetli bir uzaylı bu; Vektal. Karşımda göğsü titriyor ve bunun benim onun eşi, onun seçilmiş kadını olmamdan kaynaklandığını söylüyor. Benim ve halkımın hayatta kalmasına yardım edecek gibi. Peki ya sonra?”

Ruhi Su ve Türkiye’de Müzik Kültürleri
Ulaş Özdemir, Belma Oğul, Evrim Hikmet Öğüt
Aras Yayıncılık, 2024
240 sayfa.
Ruhi Su’dan yola çıkarak Türkiye’de modernleşme, Musiki İnkılabı, protest müzik, popüler müzik, halk müziği, halk oyunları ve müzikolojiye dair pek çok tartışmayı gündeme getiren bu kitap, Ruhi Su anısına yazılmış yazılardan oluşan bir derlemenin ötesine geçerek, hem Ruhi Su’nun çalışmalarını hem de bu çalışmaların etkilerini eleştirel açıdan ele almakta, müzik araştırmalarına yönelik yeni yaklaşımlar sunuyor.

Darbeden Sonra Devrimci Yol 1980-1992
Ertuğrul Bilir
NotaBene Yayınları, 2024
yakın tarih, 576 sayfa.
Devrimci mücadelenin 1970’li yıllarına dair pek çok anı yayımlandı. Tüm bunlar döneme dair olgun değerlendirmeler yapılabilmesine olanak sağladı. 1980-85 yıllarına ilişkin ise az sayıda anı kitabı yayımlandı. 1985 sonrası ise büyük ölçüde karanlıkta kalmış durumda.
Ertuğrul Bilir, 1980’den sonra süren mücadelenin dökümünü ve değerlendirmesini yapmaya yöneliyor. 40’tan fazla kişiyle konuşarak, döneme ilişkin kitapları, dergileri, yayınları ve diğer birtakım belgeleri gözden geçirerek bütünün bilgi ve verilerini bir araya getiriyor. Az bilinen bir döneme ilişkin önemli bir kaynak özelliği taşıyor.

Cinsellik Seksten mi İbaret?
Darian Leader
Çevirmen: Ayça Göçmen
Encore Kitap, 2023
208 sayfa.
Ödüllü psikanalist Darian Leader’dan neden seks yaptığımıza dair keyifli ve düşündürücü bir çalışma.
“Sadece seksti.”
Tanıdık bir iddia… Ama bu gerçekten mümkün mü?
Ünlü psikanalist Darian Leader kendine özgü açık anlatımı, enerjisi ve zekasıyla “sadece seks” diye bir şeyin olmadığını savunuyor. Seks, her zaman çok daha fazlasıdır – fantezi, kaygı, suçluluk, intikam, şiddet, aşk…

Homo Imperfectus – Kusurlu İnsan:
Evrim Geçirmemize Rağmen Neden Hala Hastalanıyoruz?
María Martinón-Torres
Çeviren: Gaye Solano Amador, Ezgi Şayan
Beyaz Baykuş Yayınları, 2024
248 sayfa.
Hastalıklar, Homo Sapiens tarihinin büyük sessiz kahramanlarıdır. İnsanlığın biyolojik kusurlarının birçoğu, hayatta kalma stratejimizi eleveren anahtarlardır.
Kendisini insan evrimi araştırmalarına adamış, yüzlerce bilimsel makaleye imza atmış, sosyal bilimler alanında dünyaca haklı bir üne sahip Dr. María Martinón-Torres, bu kitapta bizleri biyolojimizin en karanlık köşelerini araştırmaya davet ediyor. Kusur olarak nitelendirdiğimiz şeylerin Homo Sapines’in uyum sağlamadaki başarısının kilit yönlerini sakladığını ortaya koyan Martinón-Torres, insanın evrimsel yolculuğuna bambaşka bir perspektifle bakmamızı sağlıyor.

Altın Adam
Mor Jokai
Çeviren: F. Zahir Törümküney
Yordam Kitap, 2024
544 sayfa.
Macar edebiyatının usta yazarı Jokai’nin herkesçe en sevilen ve en çok dile çevrilen eseri.
Tuna Nehri kıyısında küçük bir kasaba olan Komarom’lu bir gemi reisidir Mihaly Timar. Gemisinde tahıl yükünün yanı sıra iki misafiri, peşinde de bir Türk kadırgası vardır. Ve şimdilik haberi olmasa da bu kovalamaca Timar’ın hayatını sonsuza dek değiştirecektir.
‘Altın Adam’, tasvir ettiği yerlerle âdeta bir seyahat rehberi, 19. yüzyılda Türk, Sırp, Macar dünyalarına ve kapitalizmin işleyişine dair aktardıklarıyla bir tarihi belge, kent yaşamına has boğuculuğun karşısına koyduğu doğaya kaçış motifiyle bir modernizm eleştirisi, başkahramanının inişli çıkışlı aşk hayatıyla sürükleyici bir aşk öyküsüdür.

 

 

 

 

Umut Ağacı
Orhan Kemal Cengiz
SRC Kitap, 2024
roman, 226 sayfa.
Avukat, yazar ve insan hakları savunucusu Orhan Kemal Cengiz’den politik bir roman.
“Anlattığı konuyu çok iyi bilen bir yazarın kaleminden, babadan oğula miras kalan bir yıkıntının, Türkiye’nin acı, dokunaklı ama bir o kadar umutlu hikâyesi.” Alper Canıgüz
“Umut Ağacı bir politik roman. Bir polisiye tadında politik roman. Daha fazlasını söylemek istemiyorum. Çünkü okuyacaksınız. Yalnız şu kadarını söylememe izin veriniz. Ne varsa Cemil’lerde var…” Reha Çamuroğlu

Kendinden Kaçamayanın Öyküsü
Hans Fallada
Çeviren: Ahmet Arpad
Sel Yayınları, 2024
232 sayfa.
Hans Fallada’nın talihsizlikler, buhranlar, psikolojik sorunlarla örülü gençliğinin dip noktasından günümüze seslenen ve ölümünden yaklaşık 70 yıl sonra tesadüfen keşfedilen öyküleri ilk kez Türkçede.
Fallada alkol ve morfin bağımlılığının yarattığı ekonomik krizi aşmak adına zimmetine para geçirir. Bu suçtan yargılandığı sırada dava dosyasına o dönem kaleme alınmış beş öyküsünü ekleyen adli tıp uzmanı Ernst Ziemke ise Fallada’nın edebiyat tarihinde edineceği yeri her şeyden habersiz tümden değiştirir.
Başkaldıran ve toplumun dışına itilen ana karakterleri öykülerinin başköşesine yerleştiren Fallada, Weimar Almanyası’nda tabu sayılan psikolojik ve erotik güdülerin ortak yanlarını, kadın-erkek ilişkilerindeki netameli çelişkileri cesurca işliyor.

Müşâhedat
Ahmet Mithat Efendi
Ketebe Yayınları, 2024
roman, 552  sayfa.
‘Müşâhedat’, Ahmet Mithat Efendi’nin sadece natüralist bir roman yazmak için kaleme aldığı bir eser değil, bu natüralist romanın nasıl yazılacağına öncülük eden bir rehber niteliğindedir. Yazar, romanın başkahramanı olarak kendine de yer verir. Mithat, çalıştığı gazeteye gitmek için Beykoz’dan Eminönü’ne giden bir vapura biner. Biri yaşlı ikisi genç üç kadın ile karşılaşır, aralarında geçen bütün konuşmalara tanıklık eder. Duyduğu ilgi uyandırıcı konuşmalar arasında yazacağı romanın konusunu düşünür ve vapur iskeleye yaklaşınca onları takip ederek ulaştığı gizemli kadının hikâyesi romanın temel izleğini oluşturur.
Romanında Batılılaşma, kadın-erkek ilişkileri, Müslüman ve gayrimüslimlerin yaşantıları konularına ilişkin tespitlerini dönemin sosyal ve siyasal atmosferiyle harmanlayarak ele alan yazar, şehrin hareketli sokaklarının, entelektüel çevrelerinin, karakterlerinin özünü yakalayarak günlük yaşamın canlı bir resmini çiziyor.

Dâhilerin Yok Artık Dedirtecek Yönleri
Katie Spalding
Çevirmen: Umut Dinç
Mona Kitap, 2024
400 sayfa.
Bunca yıldır dâhi olarak bildiğimiz insanlar aslında şansları yaver giden normal insanlar mı? Katie Spalding bu kitabında güvercine âşık Tesla, iş güvenliğini hiçe sayan Marie Curie, salonu kafasına göre terk eden Mozart, paranoyak ajan Hemingway, kokain bağımlısı Freud ve aşk faresi Einstein gibi bir sürü büyük zekânın kirli çamaşırlarını ortaya döküyor.

Devrim –
Bir Entelektüel Tarih
Enzo Traverso
Çevirmen: Osman S. Binatlı
Ayrıntı Yayınları, 2024
tarih, 384 sayfa.
Bu kitap on dokuzuncu ve yirminci yüzyıl devrimlerinin tarihini, başka birçoğunun yanı sıra Marx’ın ‘tarihin lokomotiflerini’, Aleksandra Kollontay’ın cinsel açıdan özgürleşmiş bedenlerini, Lenin’in mumyalanmış bedenini, Auguste Blanqui’nin barikatlarını ve kızıl bayraklarını, Paris Komününün Vendôme Sütununu yıkışını da içeren bir ‘diyalektik imgeler’ takımyıldızı oluşturarak yeniden yorumluyor.
“Anıtsal bir başarı ve günümüz solu için bir mihenk taşı olmalı.” Neil Vallelly, Jacobin

 

Dokuz Kere Şaşkınlık
Alberto Ruy Sanchez Lacy
Çevirmen: Beyza Fırat Flores Gonzalez
Dublinesk Kitap (Epona), 2024
136 sayfa.
Çağdaş Meksika edebiyatının en önemli yazarlarından Alberto Ruy-Sanchez, Mogador Beşlisi‘nin ilk kitabında şaşırtıcı bir arzu haritası vererek yola çıkarıyor okuru. Surlarla çevrili şehir: Mogador. Gerçekten var mı yoksa yok mu? Bir kadın mı yoksa şehir mi? Erotik bir rüya mı? Arzunun ritüel dövmesi gibi deri üzerine yazılmış bir kitap. Her biri dokuz parçadan oluşan dokuz bölümde, Mogador’un derimizin içinde ve dışında kökeni, ışığın ve zamanın tuhaf davranışı hakkında efsaneler duyuyoruz. Mogador’un uyurgezerlerinin hikayeleri sizi bekliyor.

Öteki Hayvanlar
Derya Sönmez
Sel Yayınları, 2024
öykü, 96 sayfa.
Kalemini sessizlikten yana kullanan, fazlalıklardan arınmış diliyle boşlukları da anlatının bir parçası kılarak kısa öykülerinde zor konuları beceriyle işleyen Derya Sönmez, yine ilişkilerin ve insan ruhunun karanlığına bakıyor. Aradan ormanlar, dağlar, öteki hayvanlar görünüyor.
Derya Sönmez, beğeniyle karşılanan ilk kitabı ‘Sırça Kanatlar’la 2022 Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’ne layık görülmüştü.

Edebiyat Fabrikası 
ve Seçme Yazılar
Andrey Platonov
Çeviren: Erdem Erinç
Kolektif Kitap, 2024
232 sayfa.
Andrey Platonov’un yetkin kalemi yalnızca kurmaca eserlerde değil, denemeleri ve eleştiri yazılarında da hayat buluyor. Edebiyat Fabrikası’nda Platonov’un bu kurmacadışı metinleri, edebiyatın ve sanatın toplumsal dönüşümlerle nasıl etkilendiğini, yazarların bu değişimlere nasıl yanıt verdiğini ve edebiyatın insanların ve dönemin ruhunu nasıl şekillendirdiğini tartışıyor. Bu kitap, yazarın felsefi, siyasi ve edebi görüşlerini, toplumsal meselelere bakış açısını ve sanat anlayışını keşfetmek isteyen okurlara tatminkâr bir okuma sunuyor.

Samurayın Kızı
Etsu Inagaki Sugimoto
Çevirmen: Bülent Ayyıldız
Ketebe Yayınları, 2024
roman, 328 sayfa.
Etsu Inagaki Sugimoto, ‘Samurayın Kızı romanında, Japonya’nın feodal döneminin sonlarında dünyaya gelen cesur bir kız çocuğunun ruhunun derinliklerine iniyor. Etsu’nun özyaşamöyküsünü ele aldığı eser, Japon modernleşme sürecine ayna tutarken, kaybolan bir yaşam tarzının son temsillerini de dile getiriyor. Japon yazı sanatından mimariye, yemek kültüründen eğitime, kadın-erkek ilişkilerinden yaşlılara karşı tutuma kadar pek çok meseleyi ele alış biçimiyle yazar, âdeta bir dönemin kültür ansiklopedisini oluşturuyor.

İnsan Düşünüşünün Doğal Tarihi
Michael Tomasello
Çeviren: Orhan Düz
Yapı Kredi Yayınları, 2024
216 sayfa.
Tomasello, insan öncesi atalarımızın, günümüzün büyük maymunları gibi, sorunları düşünerek çözebilen sosyal varlıklar olduğunu savunuyor. Hayatta kalabilmek için insanların dünyayı çeşitli sosyal perspektiflerden görmeyi, sosyal olarak yinelenen çıkarımlar yapmayı ve grubun normatif standartları aracılığıyla kendi düşüncelerini denetlemeyi öğrenmesi gerekiyordu. Dil ve kültür bile öteden beri süregelen birlikte çalışma ihtiyacından doğdu.
Kitap, insanın toplumsallığı ile biliş arasındaki bağlantı hakkında bugüne değin yapılmış en ayrıntılı bilimsel analizi sunuyor.

Hormon Yönetimi
Davinia Taylor
Çevirmen: Dila Elmas
Mona Kitap, 2024
292 sayfa.
Hormonlarımız uykumuzdan yemek yeme şeklimize, strese verdiğimiz tepkiden ruh halimize kadar hayati vücut fonksiyonlarımızı düzenler. Girişimci ve biohacking öncüsü Davinia Taylor, Hormon Yönetimi kitabında tüm hormonlarımızı en doğru şekilde nasıl optimize edebileceğimizi bize anlatıyor.

 

Sirkadiyen Beslenme –
Biyolojik İç Saatine Göre Beslen
Dr. Ayşegül Çoruhlu
Kronik Kitap, 2024
168 sayfa.
“Ne kadar yediğin değil ne zaman yediğin önemli” diyor Çoruhlu.
Sağlıklı beslenmede ne yiyeceğimiz meselesine yeterince vurgu yapıldı. Oysa ne kadar yiyeceğimizden daha önemli olan, ‘Ne zaman yiyeceğiz? sorusu. Cevabı: Sirkadiyen ritme göre beslenmektir! Vücudumuzdaki tüm hücrelerde biyolojik saat reseptörleri vardır. Zira kilo almak da kilo vermek de gerçekten bir ‘zaman’ meselesidir Çoruhlu’ya göre.