10Haber jürisi seçti: Yılın en iyi albümleri

Her yılın sonunda bir gelenek haline gelen yılın albümlerini işin ehline sorduk. Müzik yazarları ve müzik profesyonelleri 2023'e damga vuran albümleri 10Haber için seçti. Listede efsaneler de var sürprizler de.

Kültür Sanat 31 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

“Ne yıldı ama?” diyeceğimiz bir seneyi geride bırakıyoruz. Gönül, bunu iyi manda söylemek istese de yaşanan felaketler, festival yasakklar ve sansürler hafızalarda canlı. Müziğin iyileştirici gücüne inananlar olarak yılın bu son gününde 2023’ün müzik dünyasındaki Z Raporu’nu çıkarıyoruz. 10Haber ailesi olarak yıl boyunca heyecanla yeni çıkan albümleri duyurmaya çalıştık. Bu kez sözü bir basın geleneği olduğu üzere müzik yazarları ve müzik profesyonellerine de uzatıyoruz. Yazar Cumhur Canbazoğlu, müzik eleştirmeni Naim Dilmener, 10Haber müzik yazarı İhsan Dindar, Borusan Sanat Müdürü Aydın Dorsay, İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer ve müzik eleştirmeni Yavuz Hakan Tok yılın en iyi albümlerini 10Haber okurları için seçti.

Nazan Öncel zirvede

Yılın en iyi albümlerini sorduğumuz jürinin oylarıyla Nazan Öncel’in ‘Kara Plak’ albümü, Mabel Matiz’in ‘Fatih’ albümünü az farkla geçti. Listede göze çarpan bir diğer isim alternatif topluluk Büyük Ev Ablukada oldu. Yılın son günlerine yetiştirdikleri ‘Defansif Dizayn’ dikkatlerden kaçmamayı başardı. Kapıkule’den dışarıya çıktığımızda ise hemen hemen herkesin birleştiği isim 18 yıl aranın ardından yeni albüm yayınlayan The Rolling Stones oldu. ‘Hackney Diamonds’un 2023’te yeri çok özel.

1. Nazan Öncel – Kara Plak

Nazan Öncel, beş yıllık bir aranın ardından ‘Kara Plak’ adlı yeni albümünü geçen ay yayınladı. 10 şarkıdan oluşan albüm, sanatçının kendi deyimiyle hayatını sadeleştirmeye yöneldiği bir dönemin ürünü. Albümde yer alan Esme’ adlı şarkıya klip de çeken müzisyen, 10Haber jürisinin puanlarıyla yılın albümü seçildi.

2. Mabel Matiz – Fatih

Mabel Matiz’in “en çıplak halim, en gür kahkaham, en aşık gözyaşım ve en geniş aile fotoğrafım” olarak nitelendirdiği yeni albümü ‘Fatih’ listemizde ikinci sırada. tam 25 şarkıdan oluşan albümün pek çok şarkısına klip çeken müzisyen son olarak ‘Müphem’i kliplendirdi.

3. Büyük Ev Ablukada – Defansif Dizayn

Türkiye’nin önde gelen alternatif topluluklarından Büyük Ev Ablukada’nın uzun süredir merakla beklenen albümü nihayet geçen haftalarda yayınlandı. Önümüzdeki aylar boyunca konserlerde sık sık tamamı dinleyiciyle buluşacak ‘Defansif Dizayn’ hem grubun hayranları hem de jürimiz tarafından beğenildi.

4. Mehmet Ali Sanlıkol – A Gentleman of İstanbul

66. Grammy Ödülleri’ne aday olan müzisyen Mehmet Ali Sanlısoy’u 10Haber jürisi de es geçmedi. Geleneksel Türk müziğini klasik müzik ve cazla buluşturan müzisyenin ‘A Gentleman of İstanbul’ adlı albümü yılın öne çıkan albümlerinden biri oldu. Albümde klasik, caz ve Klasik Türk Müziği formunda eserler dikkat çekiyor.

5. Pinhani – Hayali

Türkiye’nin en çok konser veren topluluklarından Pinhani, sonbahara girerken yeni albümleri ‘Hayali’yi yayınladı. 10 parçadan oluşan albümdeki iki şarkı İngilizce. Sosyal medyada en çok paylaşılan şarkılardan biri haline gelen ‘Bilir O Beni’, Spotify verilerine göre Türkiye genelinde en çok dinlenen şarkılardan biri oldu.

6. Emir Can İğrek – Parti İptal

2023 yazını Türkiye Ali Cabbar’ın hikâyesini dinleyerek geçirdi desek abartmış olmayız. Müzisyenin ikinci stüdyo albümü ‘Parti İptal’, 12 şarkıdan oluşuyor. Yine sosyal medyada bu yılın en çok karşılık bulan şarkılarından biri olan ‘Ali Cabbar’ Trakya ezgilerini barındırması sayesinde türkü formuna da yakın.

7. Evrim Demirel – Kadim / Makamsız Project

Çağdaş müzikle gelenekseli buluşturan Evrim Demirel ‘Kadim / Makamsız Project’ ile 2023’ün dikkat çeken işlerinden bir diğeri oldu. Kalan Müzik’ten çıkan albüm sadece Türkiye’de değil, uluslararası müzik camiasında da dikkat çekmeyi başardı.

8. Lara Di Lara – Eskisi Gibi Değil

Listede yer alan alternatif isimlerden Lara Di Lara, bu yıl üçüncü stüdyo albümü ‘Eskisi Gibi Değil’i yayınladı. Elektronik ve bir o kadar duygusal melodilerle dikkat çeken albüm 16 şarkıdan oluşuyor. Albümle aynı adlı taşıyan şarkı, sonbaharın ruhunu da yansıtıyor.

9. İncesaz – Ne Güzel Şey Yaşamak

Her biri kendi enstrümanında Türkiye’nin en saygın müzisyenlerinden oluşan İncesaz, 2023’ü albümle kapatan bir diğer topluluk oldu. Kalan Müzik’ten çıkan yeni albüm 10 şarkıdan oluşuyor. Yeni bestelerin yanı sıra albümde  ‘Geçmesin Günümüz’ gibi klasik bir eser de yer alıyor.

10. The Rolling Stones – Hackney Diamonds

Tam 18 yıl sonra sanki aradan yıllar geçmemişçesine dinamik bir albümle karşımıza çıkan rock efsanesi The Rolling Stones da listemizde. Sonbaharda yayınlanan albümde Lady Gaga ile bir düet de bulunuyor. Yıl sonu açıklanan verilere göre albüm, dünya genelinde bu yıl en çok satan ikinci plak olmayı da başardı. Albümün çıkış şarkısı ‘Angry’ büyük beğeni topladı.

Müzik Radarı sunar: Nostaljik yılbaşı şarkılarıMüzik Radarı sunar: Nostaljik yılbaşı şarkıları

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.