Altın Portakal büyük çöküşün kıyısından döndü: Sansürlenen belgesel sabaha karşı geri alındı

Altın Portakal Film Festivali'nde sansür krizi çözüldü. Jürilerden sonra, dün de 29 film festivalden çekilince festival tehlikeye girmişti. Sabaha karşı festival yönetimi 'Kanun Hükmü'nü programa geri aldı. Bakanlık ise desteğini çektiğini açıkladı. Filmlerin ve jürilerin geri dönmesi bekleniyor

Kültür Sanat 28 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Türk sinemasının en önemli üç yarışmalı festivalinden biri olan Antalya Altın portakal Film Festivali bu yıl tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşadı. Krizin sebebi, festival komitesinin ‘Kanun Hükmü’ adlı bir belgeseli, ‘Devam eden yargı sürecine müdahale olabilir’ gerekçesiyle yarışmadan ve gösterimden men etmesiydi.

Bu belgeselin festival programından çıkarılmasına sinema sektörünün tepkisi çok büyük oldu. Önce festivalde görev yapacak çeşitli jürilerde yer alan çok sayıda isim, Kanun Hükmü geri gelmezse bu görevlerinden çekileceklerini açıkladı.

Jürilerin ardından bu kez festivale katılmaya hak kazanan filmler önce teker teker, ardından hızlanan biçimde toplu halde festivalden çekildi. Öyle ki, örneğin Ulusal kısa Metraj yarışmasında yer alacak 14 filmin tamamı, Ulusal Belgesel Yarışması’ndaki filmlerin 6’sı ve festivalin en önemli yarışması olan Ulusal Uzun Metraj Yarışmasından da 8 film çekildi. Uluslararası Yarışma’dan da bir film çekildiğini duyurdu. Yani geriye bir festival kalmamıştı; çünkü jüri de yoktu, yarışacak film de.

Kriz, bu sabaha karşı saatlerinde festival komitesinin geri adım atıp yasakladığı ‘Kanun Hükmü’ belgeselini programa geri almasıyla çözüldü. Sabaha karşı festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu ‘Kanun Hükmü’nün programa geri alındığını duyurdu. Bugün de jürilerin ve çekilen filmlerin festivale geri dönmesi bekleniyor. Böylece Antalya Film Festivali tam da film tadında bir gerilim ve ipten dönüş hikayesi yaşamış oldu.

Lakin sabaha karşı yapılan belgeselin geri alındığına dair açıklama sonrası festivalin destekçilerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı da karşı bir açıklama yaptı ve festivali desteklemeyeceklerini duyurdu:

“Türk sinemasının alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan ve 60’ıncısının düzenlenme süreci devam eden Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, belgesel yarışması bölümünde ‘Kanun Hükmü’ adlı belgesel yer almaktadır. Böylesi önemli bir festivalde, sanatın gücü kullanılarak mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür.

Bakanlığımız, Aziz milletimizin 15 Temmuz’da verdiği destansı mücadelesinin itibarsızlaştırılması, sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmayacaktır. Bu sebeple Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çekilmiş bulunuyoruz.”

Altın Portakal'da sansür krizi çıktı, jüriler işi bırakıyorAltın Portakal’da sansür krizi çıktı, jüriler işi bırakıyor

Ortak bildiri ile Ulusal Yarışma’dan yedi film çekildi

Ulusal Uzun Metraj Yarışması’ndan, ‘8X8’, ‘Aniden’, ‘Beraber’, ‘Bildiğin Gibi Değil’, ‘Son Hasat’, ‘Tereddüt Çizgisi’, ‘Yurt’ festivalden çekilen filmler. Yarışmada bu filmlerle birlikte Zeki Demirkubuz’un ‘Hayat’, İsmail Güneş’in ‘Kurban’, Miraç Atabey’in ‘Zamanımızın Kahramanı’ filmleri yer alıyordu. Bildiriyle çekilen bu filmlerin arasında Zeki Demirkubuz’un Hayat’ının olmaması, usta yönetmene sosyal medyada bazı sataşmaları beraberinde getirdi. Yönetmen bunun üzerine yine sosyal medyadan cevap verdi.

Zeki Demirkubuz çekildiğini Twitter’dan duyurdu

Demirkubuz  dün saat 15.30 itibariyle son filmi ‘Hayat’ı festivalden çektiğini ve bunu festival yönetimine bildirdiğini açıkladı. “Sadece bildiriye imza atmak istediğini” paylaştı.

Demirkubuz’un ardından Festivalin Uluslararası Uzun Metraj Yarışması’nda yer alan ‘Kara Kutu’nun yarışmadan çekildiğini de filmin yönetmeni Aslı Özge sosyal medyadan duyurdu. Özge de diğer sinemacılar gibi ‘Kanun Hükmü’nün programdan çıkarılmasının bir sansür olduğunu ve sansürün olduğu yerde sinemanın konuşulamayacağını anlattı açıklamasında.

Ulusal Belgesel Yarışması’ndan yer alan sekiz filmden yedisi, ‘Anlatsam Film Olur’, ‘Benim Adım Mutlu’, ‘Ege Güneşi’, ‘Felsefe’, ‘Mavi Kimlik’, ‘Sen Kimsin’ festivaldan çekildi. Böylece yarışmada sadece ‘Eclipse’ belgeseli kaldı. Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda yer alan 14 filmin tamamının yönetmen ve yapımcıları ise ” Sansür varsa festivalde yokuz” dedi.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Asli Özge (@asliozgeofficial)’in paylaştığı bir gönderi

10Haber’in iddiaları Meclis gündeminde

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin programdan çıkarılmasıyla ilgili 10Haber’in gündeme getirdiği iddialar da artık Meclis gündeminde. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması için yazılı soru önergesi verdi.

Yeneroğlu soru önergesinde, 10Haber’de yayımlanan iddiaları Ersoy’un yazılı olarak cevaplandırılmasını istiyor. Yazılı soru önergesinde Yeneroğlu Bakan Ersoy’a, ‘Bakanlığınızca belediye başkanı Muhittin Böcek de dahil yetkili bir kişiden, belgeselin festivalden ve yarışmadan çıkarılması talebinde bulunuldu mu?  Bu taleple birlikte kayyum ataması ya da başka kişiler üzerinden baskı kuruldu mu? İddia edildiği gibi festivalden belgeselin çıkarılması talep edildiyse bunun hukuki gerekçesi nedir? Bu filmin programdan çıkarılmasını ifade özgürlüğü ile bağdaştırıyor musunuz?” sorularını sordu.

10Haber olarak Yeneroğlu’na ulaştık. İyi bir 10Haber okuyucusu olduğunu söyleyen Yeneroğlu, haberi okuduktan sonra bu iddiaları muhatabına sormak istediğini, konunun önemli olduğunu söyledi.

Böcek’ten gece yarısı gelen yoruma açık açıklama

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yaklaşık bir haftadır süren sansür tartışmalarının odağında olan CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek sessizliğini gece yarısı bozdu. Dün gün içinde İçişleri Bakanlığı ile görüştüğü iddia edilen Böcek sosyal medyadan yaptığı açıklamada belediye başkanı olduğu dönemde hiçbir şekilde festivalin seçimlerine müdahil olmadığını, sadece ve sadece ev sahipliği yaptığı anlattı. Bu yaklaşımının ‘festivalinin bağımsızlığı ve özgür yapısı için kritik bir öneme sahip’ olduğunu söyledi.

Sonra da “Ulusal ve uluslararası faaliyetlerimizle; Antalya’mıza ve sinemaseverlere verdiğimiz sözü tutarak, çalıştığımız her alanda olduğu gibi sinema emekçilerinin gayretlerine daima destek olacağız. Cumhuriyetimizin 100. yılında Festivalimizin 60. yılını kutlarken Antalya Altın Portakal Film Festivali’ni daha da ileriye götürmek için aynı azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

Altın Portakal'daki sansürle ilgili iddia: Bakan, belediye başkanına 'Bu filmi çıkarın' dediAltın Portakal’daki sansürle ilgili iddia: Bakan, belediye başkanına ‘Bu filmi çıkarın’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.