ABD müzeleri yılbaşı tatilinde siber saldırıya uğradı

ABD müzeleri yılbaşı tatilinde siber saldırıya uğradı. Müzelerin kapalı olduğu dolayısıyla da çalışanların da tatil yaptığı bir dönemde gerçekleşen bu saldırıyla bilgisayar korsanları dijital koleksiyon ve arşivlere sızdı.

Kültür Sanat 9 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Siber saldırı sonrası müzelere ait bilgiler tehdit altında.

ABD müzelere yönelik siber saldırıyı konuşuyor. Aralık ayı sonunda yapılan bir siber saldırı ülkedeki birçok sanat kurumunu etkileyerek dijital koleksiyon ekranlarını geçici olarak görüntülenemez hale getirdi. Yazılım sağlayıcısı Gallery Systems’i hedef alan saldırı dünya çapında müzeler, akademik kurumlar ve şirketler tarafından yaygın olarak kullanılan koleksiyon ve arşiv yönetimi hizmetlerine erişimi devre dışı bıraktı. Kesinti bildiren müşteriler arasında New York Rubin Sanat Müzesi, Arkansas Crystal Bridges Amerikan Sanat Müzesi, Vassar College Frances Lehman Loeb Sanat Merkezi ve Boston Güzel Sanatlar Müzesi yer alıyor.

Korsanlar için soruşturma başlatıldı

New York Times’ta yer alan habere göre Gallery System yetkilisi “Bu sistemleri izole etmek için derhal adımlar attık ve önlem olarak sistemleri çevrimdışı duruma getirmek de dahil olmak üzere başka sistemlerin etkilenmesini önlemek için tedbirler uyguladık. Bir soruşturma başlattık ve yardımcı olmaları için üçüncü taraf siber güvenlik uzmanlarını görevlendirdik” dedi.

Şirketin yazılımındaki sorunlar ilk olarak 28 Aralık’ta şirket içinde fark edildi. Ancak ABD’deki müzelere yönelik saldırının boyutu ancak müze personeli kış tatilinden döndükten sonra net biçimde anlaşılabildi. Arşiv ve operasyon kayıtlarını yöneten çeşitli Gallery System programlarına erişemediklerini fark etti. Şirketin e-Museum aracında yaşanan geçici kesintiler nedeniyle müze ziyaretçileri de koleksiyon bilgilerine erişemedi. Olay hakkında açıklama yapan sanat suçları profesörü Erin Thompson şunları söyledi: “Müzelerdeki nesneler değerlidir, ancak onlar hakkındaki bilgiler gerçekten paha biçilemez. Çoğu zaman küratörler nesiller boyu bir eseri araştırmak ve belgelemek için çalışmışlardır. Eğer bu bilgiler kaybolursa dünya hakkındaki bilgilerimize vurulacak darbe çok büyük olacaktır.”

Bu tip saldırıların genellikle fidye talebi için gerçekleştirildiğini hatırlatan uzmanlar siber korsanların bu kez hangi motivasyonla hareket ettiğini henüz öğrenemedi. Şu ana kadar siber korsanlardan Gallery System’e herhangi bir talep ya da bilgi iletilmiş durumda değil. Siber saldırı sonrası olayın başkan müzelere de sıçramaması uzmanları rahatlatsa da güvenlik önlemleri tartışma konusu olmayı sürdürüyor.

Londra'da tarihi skandal: Binlerce yıllık eserleri hurdacıya göndermişlerLondra’da tarihi skandal: Binlerce yıllık eserleri hurdacıya göndermişler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.