2 bin 500 yıllık bronz sedir Manisa’ya dönüyor

Bir tarihi eser daha ait olduğu topraklarda. Türkiye'nin girişimleriyle 2 bin 500 yıllık bronz sedir Los Angeles'taki J. Getty Museum'dan Türkiye'ye iade edildi.

Arkeoloji 18 Eylül 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin son yıllarda ağırlık kazanan hukuk mücadelesi meyvelerini vermeye devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleriyle sadece bu yıl onlarca eserin Türkiye’ye iadesi sağlandı. Şimdi iade edilen bu eserlere bir yenisi eklendi. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararlı girişimleri ve uluslararası iş birliği sayesinde M.Ö. 530 yılına tarihlenen nadir bronz sedir J. Paul Getty Müzesi tarafından Türkiye’ye iade edildi.

Manisa’dan çalınmıştı

Söz konusu eser 1982 yılında J. Paul Getty Müzesi tarafından İsviçreli bir sanat tacirinden satın alınmıştı. Tacir sedirin 1920’lerden bu yana Avrupa’da koleksiyonlarda yer aldığına dair sahte kanıtlar sunmuştu. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ve J. Paul Getty Müzesi’nin yürüttüğü kapsamlı araştırma iddianın asılsız olduğunu ortaya koydu. Yapılan bilimsel çalışmalar bronz sedirin 1980’lerin başında Manisa yakınlarındaki bir mezardan kaçak kazılarla çıkarıldığını ve yasadışı yollarla ülke dışına kaçırıldığını kanıtladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Getty Müzesi’nin bilimsel iş birliği ile yürütülen incelemelerde sedirin üzerine yapışmış keten parçaları, Türk arkeologlar tarafından mezarda bulunan ahşap ve bronz levha parçaları ile mezarın tarihlendirilmesine yardımcı olan mermer ve seramik kalıntılarıyla birebir örtüştü. Böylece sedirin kökeni ve tarihi bağlamı net bir şekilde ortaya konmuş oldu.

İadesi gerçekleştirilen bronz sedir günümüzde oldukça nadir rastlanan bir mobilya türü olarak dikkat çekiyor. Tarihi resimlerde ve o döneme ait kap kacak üzerindeki tasvirlerde görülen bu tür sedirler antik dönemde günlük yaşamda dinlenme ve yemek yeme amacıyla kullanılıyordu. Dökme bronz ayak ve raylara sahip, demir bir iskelet üzerine inşa edilen sedir delikli bakır levhalardan oluşuyor. Tornalanmış ayakları, köşelerde çıkıntılı zıvanaları ve minderleri destekleyen kafesli yüzeyiyle o dönemde yaygın olarak ahşaptan üretilmiş sedirlerin bronzdan bir örneğini temsil ediyor.

Kültürel Mirasın Geri Kazanılmasında Büyük Adım

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı eserin iadesinin sadece bir kültürel varlığın geri kazanılması anlamına gelmediğini, kültürel miras kaçakçılığına karşı da önemli bir zafer olduğunu vurguladı. Yazgı “Anavatanından yasadışı yollarla çıkarılan her kültür varlığının iadesi kültürel miras kaçakçılarına güçlü bir mesaj gönderir. Bronz sedir yasa dışı bir şekilde evinden alınmış nadir bir arkeolojik eserdir. Türkiye ve Getty Müzesi arasında yeniden başlayan diyalog sayesinde artık ait olduğu yerde korunacak” dedi. Kültür varlıklarının iadesi konusunda Getty Müzesi ile farkı görüşlere sahip olunduğunu belirten Yazgı bu iadeyle birlikte her iki tarafın da birbirlerinin bakış açılarını anlamaya çok daha yakın olduğunu ve kültür varlığı kaçakçılığı ile mücadeleyi hedefleyerek gelecekte yakın işbirlikleri kurulabileceğini söyledi.

Getty Müzesi Maria Hummer-Tuttle ve Robert Tuttle Direktörü Timothy Potts ise bu iadenin, Türk ve Amerikalı akademisyenler arasında uzun süredir devam eden bir araştırmayı sonuçlandırdığına dikkat çekti. Potts, “Türk arkeologlarının çalışmaları, bu istisnai objenin arkeolojik ve tarihi bağlamının ortaya çıkarılmasına yardımcı oldu. Getty konservatörleri de malzeme ve üretim tekniğini analiz etti” diye ekledi. Potts Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ve Türkiye’de çalışan arkeolog, küratör ve diğer meslektaşlarıyla yapıcı ilişkiler kurmaya devam etmek istediklerini de söyledi.

İade edilen eser sayısı 36’ya çıktı

Bu iade ile birlikte 2024 yılında Türkiye’ye getirilen eser sayısı 36’ya ulaştı. 2018 yılından bu yana, sadece son altı yılda toplam 7 bin 840 eserin ülkemize iadesi sağlandı. 2002 yılından bu yana ise toplamda 12 bin 155 eser Türkiye’ye geri kazandırıldı. Bu başarılar Türkiye’nin kültürel mirasın korunmasındaki kararlılığını ve uluslararası alanda elde ettiği kazanımları bir kez daha gözler önüne seriyor.

Anadolu'dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfiAnadolu’dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfi

Tarih ve kültür eğitimi işe yaradı: 10 yaşındaki Onur Türkiye'nin en genç bağışçısıTarih ve kültür eğitimi işe yaradı: 10 yaşındaki Onur Türkiye’nin en genç bağışçısı

Arkeoloji dünyası şaşkın, Aydın'daki keşfi konuşuyorArkeoloji dünyası şaşkın, Aydın’daki keşfi konuşuyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.