Abu Dabi bu kez sanat atağında: Sotheby’s müzayede evine 1 milyar dolara ortak oldu

Birleşik Arap Emirliği sanata yatırım yapmaya devam ediyor. Yedi emirlikten en büyüğü konumundaki Abu Dabi, Sotheby's ile yaptığı anlaşmayla sanata 1 milyar dolarlık bir yatırım yapacak. Emirlik daha önce de Louvre Müzesi'ni Abu Dabi'de açmıştı.

Kültür Sanat 11 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Bundan altı yıl önce Abu Dabi’de Louvre Müzesi açıldığında tüm dünyada büyük ses getirmişti. Yerel motiflere sahip bu yenilikçi müze yapısı dünyanın dört bir yanından sanat eserlerine evsahipliği yapmaya başlamıştı. Ama en çok da adını aldığı Paris’in ikonik müzesinde. O tarihe kadar lüks yaşam ve emlak piyasasına yaptıkları yatırımla öne çıkan Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) bu hamlesi sonrasında sanat için yapacaklarının da habercisi niteliğindeydi. Aradan geçen yıllarda sadece BAE değil Katar ve Suudi Arabistan gibi Körfez’in diğer zenginleri de hem kurdukları müzeler hem de toplamaya başladıkları koleksiyonla basında sıklıkla yer aldı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin merkez eyaleti Abu Dabi, adından söz ettirecek bir hamle daha yaptı. Abu Dabi’nin varlık fonu ADQ, Cuma günü yaptığı açıklamada Sotheby’s ile New York müzayede evinin en büyük azınlık yatırımcısı olmak üzere yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırım anlaşması yaptığını duyurdu. Anlaşmaya göre Sotheby’s’in sahibi Fransız telekom patronu Patrick Drahi, Abu Dhabi’ye bu meblağın büyük bir kısmını temsil eden yeni hisseler ihraç ederken şirkete yaptığı açıklanmayan ek yatırımı da ekleyeceğini söyledi.

Paris’ten Hong Kong’a yeni yatırımlar

Bu yılın başlarında müzayede evi radikal bir yeni ücret yapısını duyurdu. Ayrıca Hong Kong’un merkezinde kısa süre önce açılan Maison, Paris’te Rue de Faubourg’da Ekim ayında açılacak yeni bir bina ve New York’ta 2025 yılında tamamlanması planlanan ikonik Breuer Binası gibi perakende odaklı yeni yerleri de duyurdu.

Sotheby’s CEO’su Charles Stewart yaptığı basın açıklamasında, “Ek sermaye ve yatırım uzmanlığı, stratejik girişimlerimizi hızlandırmamızı, sanat ve lüks piyasalarındaki mükemmellik taahhüdümüzü genişletmemizi ve dünyanın dört bir yanındaki müşterilerimize daha iyi hizmet vermek için yenilikler yapmaya devam etmemizi sağlayacak” dedi.

Sotheby’s Körfez’e de göz kırpıyor

ADQ, Birleşik Arap Emirlikleri, Abu Dabi merkezli önde gelen bir egemen varlık fonu. Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADDH) olarak 2018 yılında kuruldu ve 2020 yılında ADQ olarak yeniden markalaştı. Bu ortaklık, ADQ’nun kültür sektöründeki ilk girişimi. Ortadoğulu önemli bir oyuncu olan ADQ’nun katılımının, Sotheby’nin sanat ve lüks için en hızlı büyüyen pazarlardan biri olan bölgedeki varlığını daha da güçlendirmesi bekleniyor.

Jeff Koons, Yayoi Kusama ve Bansky: Hepsi Londra'nın yeni çağdaş sanat müzesi Moco'daJeff Koons, Yayoi Kusama ve Bansky: Hepsi Londra’nın yeni çağdaş sanat müzesi Moco’da

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.