Akbank Caz Festivali Günlüğü: Gitarın efsanesi Al Di Meola AKM’de

Gitarın yaşayan efsanesi Al Di Meola, 33. Akbank caz Festivali için İstanbul'a geliyor. Bu akşam Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) sahne alacak olan 69 yaşındaki Amerikalı müzisyen, Paco de Lucia ve John McLaughlin ile oluşturdukları gitar üçlüsüyle büyük beğeni toplayan çalışmalara imza atmıştı.

Kültür Sanat 25 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Akbank Caz Festivali bu akşam yaşayan bir efsaneyi ağırlıyor. Cumartesi akşamı başlayan festivalde bu akşam caz gitarın en önemli isimlerinden Al Di Meola’yı ağırlayacak. Festival programında yer aldığı duyurulduğu andan itibaren heyecanla beklenen konser Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Konserden yeni haberdar olan müzikseverlere kötü bir haberimiz var: Konserin biletleri tükenmiş durumda.

Türler arasında caz köprüsü kuran isim: Al Di Meola

Gitarıyla Latin, tango, flamenko, Orta Doğu müzikleri gibi farklı ülkelerden işitsel gelenekler ve caz arasında köprüler kurmaya henüz 19 yaşındayken dahil olduğu Return to Forever’da başlayan Amerikaklı müzisyen, bu yılki festivalin de yıldızlarından biri. Paco de Lucia ve John McLaughlin gibi iki gitar virtüözü ile birlikte oluşturdukları trio ile büyük bir hayran kitlesi edinen Al Di Meola, sonraki yıllarda solo çalışmalarıyla da adını efsane isimlerin arasına yazdırdı.

1974 yılında gitarın bir diğer efsane ismi Chick Corea tarafından keşfedilen Al Di Meola, kariyeri boyunca Paul Simon’dan Stanley Clarke’a, Luciano Pavarotti’den Stevie Wonder’a, Herbie Hancock’tan Frank Zappa’ya farklı müzikal estetiklerden pek çok isimle ortak projelere imza attı. 1970’lerde Astor Piazzolla ile de arkadaşlık kuran Amerikalı virtüöz, besteciden aldığı ilhamla Güney Amerika müziğine de ilgi duymaya başlamıştı. Bu arkadaşlık, müzisyenin kimliğinin oluşmasında da önemli bir kırılma noktası olur.

İstanbul’da dört yıl önce de quartet konser veren Al Di Meola, Akbank Caz Festivali kapsamında bu kez gitarda Peo Alfonsi ve davulda da Sergio Martinez ile AKM’de sahnede olacak.

33. Akbank Caz Festivali Mercan Dede'nin performansıyla başladı33. Akbank Caz Festivali Mercan Dede’nin performansıyla başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.