Altın Portakal günlüğü: ‘Mukadderat’ böyle kadınlar kazanacak!

61. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ödüller kadın hikayeleri anlatan filmlere gitti. 'Mukadderat' En İyi Film seçilirken 'Ayşe', 'Fidan', 'Gülizar' ödüllendirilen diğer filmler oldu.Sahneye çıkan neredeyse herkes ödüllerini kadınlara adadı.

13 Ekim 2024

61. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gösterildiği günden beri herkesin çok sevdiği bir filmdi ‘Mukadderat’. Yedi dakika ayakta alkışlandı. Alkışlayanlar arasında Ulusal Yarışma jüri başkanı Ferzan Özpetek de vardı. Kaygım Özpetek jürisinin bu durumu ıskalayabileceğiydi.

Jüri kararları subjektif olsa da tartışmaya açıktır ve kararların haklı mı haksız mı olduğuna zaman karar verir. Dün yazdım jüri başkanı olduğu yarışmalarda Özpetek seçimleriyle tartışma yaratan bir sinemacı. Ve verdiği kararlar da zaman sınavından geçemedi. Bunun için yazının başlığını ‘Bu sefer Ferzan Özpetek bizi şaşırtabilir!’ diye atmıştım.

En iyisi ‘Mukadderat’

Evet Özpetek jürisi kararlarıyla şaşırttı ve yarışma filmlerini izleyenlerin genel eğilimine uygun bir karar verdi. İlk gösteriminde alkışladığı ‘Mukadderat’ı ödüllendirip En İyi Film seçti. Jürinin ‘Mukadderat’ filmiyle birlikte sevdiği bir başka film anlaşılan ‘Ayşe’ olmuş. ‘Ayşe’ hem En İyi İlk Film Ödülü’nü aldı hem de yönetmeni Necmi Sancak da En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandı. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü jüri iki sevdiği filmin oyuncuları arasında paylaştırdı. ‘Mukadderat’taki performansıyla Nur Sürer ve ‘Ayşe’deki rolüyle Binnur Kaya birlikte bu ödüle değer görüldü.

Kadın oyuncu ödüleri jürinin en çok zorlanacağı bir kategoriydi. Çünkü seçenek çoktu. İki iddialı performansı öne çıkaran bir kararla bu zorluğun üstesinden gelen jüri En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü de ‘Evcilik’ filminin Duman’ı Nejat İşler’e verdi. Ki İşler bu kategorinin favorileri arasındaydı. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü ‘Fidan’daki performansıyla Ayça Bingöl’e gitti. Jüri ne düşündü bilinmez ama aynı filmdeki Göksel Kortay’ın şahane performası gözden kaçmış oldu. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü sonuna kadaR Osman Sonant’ın hakkıydı ve jüri de bu yönde bir karar vererek doğru bir seçim yaptığını gösterdi.

Yedi ilk filmin yarıştığı Ulusal Yarışma’da jüri ilk filmlerden ‘Gülizar’a Jüri Özel Ödülü, ‘Fidan’ En İyi Kurgu, ‘Balinanın Bilgisi’ En İyi Görüntü Yönetmeni verirken senaryo ve oyuncu performanslarıyla öne çıkan ‘Acı Kahve’ye hiç ödül çıkmaması ilginçti. Yine ‘Savrulan Zaman’ da seçkinin iyi filmlerinden olmasına rağmen hiç ödül alamadan festivali kapattı. Yarışmanın en kıdemli sinemacı Ümit Ünal ‘Evcilik’ ile En İyi Senaryo ödülünü aldı. Nejat İşler’in aldığı En İyi Erkek Oynucu Ödülü ile ‘Evcilik’ yarışmayı iki ödülle kapattı.

Kazanan kadınlar ve onların hikayesi

Filmlerin birçoğunda kadın meselesi öne çıkıyordu. Jüri de kadınların mücadelesinin öne çıktığı filmleri öne çıkararak bu duruma dikkat çekmek istemiş. Lakin sahneye çıkan birçok sinemacı hep ezilen, şiddet gören, öldürülen, emekleriyle yaşama tutunmaya çalışan kadınlara adanı ödüllerini. Binnur Kaya ve Nur Sürer İstanbul Sözleşmesi’ni hatırlattı. Kaya kadınların mücadelelerinde her şeyi yaptığını, yaptıklarının herkes tarafından bilindiği anlatıp bu işi çözmesi gerekenlerin çözüm için yapması gerekeni yapmalarını beklediklerini söyledi.

Haklı Binnur Kaya… Ki nasıl jüri kararları zaman testine tabi ise siyasetçilerin de kararlarını bundan muaf değil. İstanbul Sözleşmesi’nden çıktıktan sonra kadınlara yönelik şiddet ve öldürme artmış durumda. Yani zaman bu sözleşmeden çıkmanın bir hata olduğu gösteriyor. Siyasetçiler duyurulur!

Nur Sürer’den Yılmaz Güney’e selam

‘Bir Günün Hikayesi’, ‘Uçurtmayı Vurmasınlar’dan sonra üçüncü kez En İyi Kadın Oyuncu dalında Altın Portakal kazanan Nur Sürer bu ödülü, Hülya Koçyiğit (beş) ve Türkan Şoray’dan (dört) sonra en çok kazanan kadın oyuncu olarak tarihe geçti. Nur Sürer’in ödülünü Yılmaz Güney’e adaması ve konuşmasında onun son dönemde değersizleştirilmeye çalışıldığını söylemesi naçizane anlamlıydı. Ve tabii Yaşar Kemal’den aldığı emanetle “Elinizi kadınlardan, çocuklardan, hayvanlardan, ağaçlardan çekin” demesi de.

Tören notları:

🔴 Gelelim törene. Ferzan Özpetek’in basın toplantısından sonra bir kez daha Antalya’ya ilk gelişini ve ‘Hamam’la ödül almasını anlatması, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in 15 yaşında bir sinema makinesi alıp sinema gösterimleri yaptığını açılış törenden sonra kapanış töreninde yine söylemesi tekrar duygusu vermedi değil.

🔴 Açılış töreninde geçmişte sansürlenen birçok filmi çok sevdiğini söyleyen ama festival başlamadan birkaç gün önce de  ‘Kanun Hükmü’ belgeselini yasaklayan Antalya Valisi Hulusi Şahin törende yoktu.

🔴 Çekmediği film nedeniyle ceza alan Çiğdem Mater’i sinemacı dostları iki yıl önce olduğu gibi bu yıl da Antalya’da unutmadı. Ona sahneden selam gönderdiler.

🔴 Adana’nın canlı yayına fena ettiği kısa ve belgesel sinemacıların ödülleri Altın Portakal’da alışılageldiği Ulusal Yarışma’dan önce verildi. Halk TV töreni canlı yayınlıyordu. Onların ödül heyecanı da Türkiye gördü. Lakin Halk TV nedense tören yayını yarıda kesip siyaset tartışması programı yayınlamaya başladı. Bu sefer de uzun metrajcılar mağdur oldu!


61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ödülleri

Ulusal Yarışma

🔴 En İyi Film: Mukadderat (Nadim Güç)
🔴 En İyi Yönetmen: Necmi Sancak (Ayşe)
🔴 Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü: Ayşe (Necmi Sancak)
🔴 Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Gülizar (Belkıs Bayrak)
🔴 En İyi Senaryo: Ümit Ünal (Evcilik)
🔴 En İyi Kadın Oyuncu: Binnur Kaya (Ayşe) & Nur Sürer (Mukadderat)
🔴 En İyi Erkek Oyuncu: Nejat İşler (Evcilik)
🔴 En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Ayça Bingöl (Fidan)
🔴 En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Osman Sonant (Mukadderat)
🔴 En İyi Görüntü Yönetmeni: Murat Has (Balinanın Bilgisi)
🔴 En İyi Müzik: Serkan Polat, Özgür Alper, Pınar Bayrak (Balinanın Bilgisi)
🔴 En İyi Kurgu: Melike Kasaplar (Fidan)
🔴 En İyi Sanat Yönetmeni: Meral Aktan (Gülizar)
🔴 Film- Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Necmi Sancak (Ayşe)
🔴 Cahide Sonku Ödülü: Yağmur Ergül (Gülizar)


Uluslararası Yarışma

🔴 En İyi Film: Beni Sakın Bırakma (Don’t You Let Me Go)
🔴 En İyi Yönetmen: Vinko Tomicic (Köpek Hırsızı/ The Dog Thief
🔴 Jüri Özel Ödülü: Şahit (Yön: Nadir Saeivar)
🔴 En İyi Kadın Oyuncu: Vic Carmen Sonne (Şişli Kız/ The Girl Eith The Needle)
🔴 En İyi Erkek Oyuncu: Franklin Aro Huasco (Köpek Hırsızı/ The Dog Thief)


Ulusal Kısa Film Yarışması

🔴 En İyi Film: ”Neredeyse Kesinlikle Yanlış’ (Cansu Bayrak)
🔴 Jüri Özel Ödülü: ‘Mükemmel’ (Ece Dizdar)


Ulusal Belgesel Film Yarışması

🔴 En İyi Belgesel: (Kadranı Olmayan Saat)
🔴 Jüri Özel Ödülü: ‘Bedri Rahmi Eyüboğlu: Toprağın Sırrına Erenler (Ali Kemal Pasiner)


Öğrenci Filmleri Yarışması

🔴 En İyi Film: ‘Sistem’ (Maltepe Üniversitesi /Abdülhalim Erez)
🔴 Jüri Özel Ödülü: ‘Döngü’ (Kastamonu Üniversitesi / Ramazan Yakut)


Altın Portakal günlüğü: Bu sefer Ferzan Özpetek bizi şaşırtabilir!Altın Portakal günlüğü: Bu sefer Ferzan Özpetek bizi şaşırtabilir!

Altın Portakal günlüğü: Savulun burjuvalar sinemacılar geliyor!Altın Portakal günlüğü: Savulun burjuvalar sinemacılar geliyor!

Altın Portakal günlüğü: 47 yıl sonra o kadınlar bir arada, karşınızda Eroğlu Müzik OrkestrasıAltın Portakal günlüğü: 47 yıl sonra o kadınlar bir arada, karşınızda Eroğlu Müzik Orkestrası

Altın Portakal günlüğü: 'El alem'e inat çek bi selfie pampa kıskananlar çatlasın!Altın Portakal günlüğü: ‘El alem’e inat çek bi selfie pampa kıskananlar çatlasın!

Altın Portakal günlüğü: Antalya'nın 'Sultan'ı Nur Sürer!Altın Portakal günlüğü: Antalya’nın ‘Sultan’ı Nur Sürer!

Altın Portakal günlüğü: Sıradan insan hikayesinin hayat karşındaki muhteşem zaferiAltın Portakal günlüğü: Sıradan insan hikayesinin hayat karşındaki muhteşem zaferi

Altın Portakal günlüğü: Dün kötüydü, bugün daha kötü, çok korkuyorum yarın daha da kötü olacak diyeAltın Portakal günlüğü: Dün kötüydü, bugün daha kötü, çok korkuyorum yarın daha da kötü olacak diye

Altın Portakal günlüğü: Kriz sonrası yolculuk başlıyorAltın Portakal günlüğü: Kriz sonrası yolculuk başlıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.