Amy Winehouse’un günlüğü açıldı: Ben sınıfın delisiyim

Amy Winehouse'tan geriye unutması güç güzellikteki şarkılar, hafızalara kazınan bir ses ve tarz kaldı. Bu anılara yakın zamanda yayınlanan günlüklerinden gün yüzüne çıkan yeni bilgiler de eklendi. 'In Her Words' kitabı Winehouse'un hayalleri, hedefleri ve buhranlarına dair ipuçları taşıyor.

Kültür Sanat 29 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Amy Winehouse'un ilk gençlik yıllarında kaleme aldığı günlükleri yayınlandı.

27 yıllık ömrüne çok şey sığdıran biri Amy Winehouse. 24 Temmuz 2011’de hayatını kaybettiğinde milyonlar onun için gözyaşı dökerken o tarihten sonra doğup büyüyen ve ona hayran olan kuşaklar yetişiyor. İngiliz müzisyenin yakın zamanda günlüklerinden oluşan ‘In Her Words’ kısa sürede çoksatan kitaplardan biri oldu. Kitap, müzisyenin ilk geçlik yıllarında yaşadığı buhranları, bunalımları ve hayallerini gün yüzüne çıkarıyor. Üstelik bu kitap, sanatçının yine o notlarda yer alan ölümünden sonra yayınlanmasına dair vasiyeti doğrultusunda okurla buluştu. Ancak kitabın nihai halinin müzisyenin ailesinden onaylı biçimde yayınlanması belli bir seviyede sansürün gerçekleşmiş olabileceği şüphesini de uyandırıyor.

Amy Winehouse henüz 16 yaşında bir öğrenciyken kaleme aldığı bir hedefler listesi yer alıyor. Müzisyenin hedefleri arasında Miami, South Beach’te bir ev ve 300 çift ayakkabı sahibi olmak var. O yaşta bir genç için çok da sıradışı değil. Henüz 27 yaşındayken aramızdan ayrılan ünlü ismin günlüklerinde günün birinde çok ünlü olmayı istediğine dair notlar da yer alıyor. Missy Elliott ve Timbaland ile ortak prodüksiyonlara imza atmak hayallerin bir diğeri. Müzisyenin hayalleri ve hedefleri bununla sınırlı değil tabii. Çoğu zaman, ele avuca sığmaz biri olduğunun fazlasıyla farkında olan Winehouse günlüklerinde itiraflarda da bulunuyor: “Sınıfın delisi”,  “yüksek sesle konuşmayı ve insanlara laf atmayı sever… ben böyleyim.”

Amy Winehouse: Dışarı çık ve seviş

Bir okul raporunun sonunda başöğretmenin yorumları sadece “ne yazık!” dediği genç Amy Winehouse’un müzisyenden çok oyuncu olmayı istediğini biliyor muydunuz? Hem de Steve Buscemi ve Michael Madsen ile aynı projede. Kitaptaki duygusal bir bölüme gelecek olursak; Müzisyen kaleme aldığı günlüklerinde insanların gelecekte kendisini örnek almasını istiyor. Ölümünden 12 yıl sonra Winehouse, Lana Del Rey, Sam Smith, Lady Gaga ve Bruno Mars tarafından saygı duyulan, Adele’in “benim gibi sanatçıların önünü açtığı” dediği, 21. yüzyılın en etkili İngiliz pop sanatçısı olmaya devam ediyor. Dünyanın herhangi bir yerinde durmadan 2006 çıkışlı ‘Back to Black’ albümü çalıyor ve belli ki bu durum uzun bir süre daha devam edecek. Back to Black albümünün kayıtları sırasında, yapılacaklar listesi M&S’den yiyecek almak ve akşam yemeği için arkadaşlarla buluşmak gibi standart şeylerle başlıyor ve “dışarı çık ve seviş” ile sona eriyor.

İngilliz müzisyenin okul sonrası yıllarında da alışkanlık geliştiridği üzere yazmayı sürdürdüğü günlüklerinde eşi Blake Fielder-Civil’den hiç bahsetmemesi de gözlerden kaçmıyor. Bu evlilikten isim verilmeden talihsiz ilişki olarak bahsediliyor.

Spotify listesine baktığımızda Amy Winehouse’un hayatı boyunca seslendirdiği tüm şarkıların toplam süresi iki saati bulmuyor. Ömrü yetmediği için kim bilir nice besteleri dinlemekten mahrum kaldık. ‘Back to Black’ şarkısı Spotify’da şu ana kadar 800 milyon kez dinlenmiş durumda. İngiliz müzisyenin aynı platformda aylık dinleyici sayısı ise neredeyse 15 milyon.

Müzik Radarı Islandman'i uzay yolculuğunda yakaladıMüzik Radarı Islandman’i uzay yolculuğunda yakaladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.