Müzik Radarı Islandman’i uzay yolculuğunda yakaladı

Islandman ekim ayında Danimarka'da yayınlayacağı kısaçalarının eksik parçalarını tamalamaya devam ediyor. Önceki gün yayınladığı 'Simple Man' adlı teklisi kendi deyimiyle bu uzay yolculuuğunun ateşleyicilerinden biri. Müzik Radarı bu hafta, Tolga Böyük'ün bu büyük yolculuğunu mercek altına alıyor.

Kültür Sanat 28 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Islandman eylül itibarıyla yoğun bir konser takvimine giriyor.

Bundan beş yıl önce Taksim’den Gümüşsuyu yönünde aşağıya doğru inerken bir yandan da soracağım soruları son bir kez zihin süzgecimden geçiriyordum. Birazdan bir apartmanın en üst katında Tolga Böyük nam-ı diğer Islandman ile tanışacak üstüne de müziği üzerine Boğaz manzarasına karşı bir röportaj gerçekleştirecektim. Bu dönem aynı zamanda Batılı müzisyenlerin yavaş yavaş Türk müziğinin köklerini keşfetmeye de başladığı bir dönemdi. Tolga Böyük de tam bu köklerin en köküne Orta Asya’dan da öteye gidip Tuva’da ‘Searching for Sound’ belgeselini çekmişti. Yanında da Hey! Douglas nam-ı diğer VeYasin vardı. Bu özel belgeselin üzerinden yıllar geçti ancak Tolga Böyük, müzikal arayışına ara vermeden devam etti, onu olgunlaştırdı.

Islandman nam-ı diğer Tolga Böyük şu sıralar 6 Ekim’de Kopenhag merkezli plak şirketi Music For Dreams etiketiyle yayımlanacak ‘Popsicle Obstacle’ isimli kısaçaların hazırlıklarını sürdürüyor. En son Babylon Soundgarden kapsamında bu yaz dinleme fırsatı bulduğum Tolga Böyük, yeni yolculuğunun ipuçlarını da o sahnede vermişti. Anadolu ezgilerini saykodelik ve elektronik melodilerle harmanlayan müzisyen, bu yola baş koymuş yeni kuşaktan pek çok ismin de ilham kaynaklarından biri. Tıpkı üstat Baba Zula gibi…

Islandman ile müzikal bir uzay yolculuğu

‘Popsicle Obstacle’ kısaçalarının ilk habercisi olan ‘Sunshine’ı temmuz ayında yayınlayan Islandman, nihai yolculuğuna giden yolda da önceki gün ‘Simple Man’ şarkısını dinleyiciyle buluşturdu. Şarkı, artık bir hayli aşınası olduğumuz Tolga Böyük tarzını yansıtan unsurlar içermeye devam ediyor. Yüzlerce yılın birikimi çağdaş tınılarla bir arada. Üsteklik kendi deyimini bu, uzay tiyatrosunda bir yolculuk.

Elektronik altyapılar durmaksınız çalarken bize 1970’lerin Türkiyesi’ni hatırlatan elektro gitar rifleriyle bezeli ‘Simple Man’ kanımızın hemen kaynayacağı, melodisini de birkaç dinleyişten sonra mırıldanabileceğimiz güzellikte. Ekim ayında yayınlanacak kısaçalar için şimdilik her şey yolunda gibi gözüküyor. Yeşilliklere saplanmış bu lezzetli dondurma görseli bir önceki tekli olan ‘Sunshine’da da başka tonlarda kullanılmış epey bir iştah açmıştı. Bakalım Danimarka merkezli plak şirketinden çıkacak olan kısa çalar bir bütün olarak bize neler vaat edecek. En önemlisi Avrupa’da bu toprakların müziğine olan ilgiyi kamçılayabilecek mi? Zira şu sıralar yakalanan ivme Anadolu ezgilerinin git gide daha fazla şarkının altyapısında kullanacağına işaret.

3 Eylül’de İngiliz elektronik müzik üstadı Bonobo ile Parkorman’da sahne alacak olan Islandman, ekim ayında kısaçaları çıktıktan sonra da beş Avrupa ülkesini kapsayan bir turne için yaşlı kıtanın yolunu tutacak. Tolga Böyük’ün 2010 yılında temellerini attığı ve 13 yılı geride bırakan bu birleştirici müzikal projesinin bundan sonraki yolculuğunu da merakla takip edeceğiz. Uzayda yolunuz açık olsun.

Müzik Radarı Spotify’da

10Haber okurlarının bundan sonra haftanın yenilerini bulacağı oynatma listesini hayata geçirdik. Spotify’dan Müzik Radarı’nı takip etmeyi unutmayın. Bu haftaki listemizde Islandman’den Dua Lipa’ya, önceki gün yeni teklisini yayınlayan Nova Norda’ya, Edis ile Gülşen’in düetinden Yüzyüzeyken Konuşuruz’a, İstanbul’a yıllar sonra bu hafta konser vermek için gelecek olan Manu Chao’dan doğum günü için andığımız Tanju Okan’a kadar geniş bir yelpazede isimler yer alıyor. Kapanuşı ise bir süredir akıbeti tartışmalı bir hal alan ‘Atatürk’ projesinin tüm dünyada sinema filmi olarak gösterime girecek olması şerefine Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği türkülerden biriyle yapıyoruz.

Edis ve Ceza'ya Antalya'da 35 bin kişilik koroEdis ve Ceza’ya Antalya’da 35 bin kişilik koro

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.