Ankara’da Cermodern’de Karanlıkta Akan Bir Yıldız

Mustafa Kemal Atatürk'ün daha önce kamuoyuyla paylaşılmayan fotoğrafları ve kişisel eşyaları ile döneme ilişkin belgeleri içeren, İzmir'de görücüye çıkan Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk sergisi, Ankara Cermodern'de açıldı.

Kültür Sanat 1 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

29 Ekim 2023’te İzmir’deki Folkart Gallery’de açılan ‘Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk’ sergisi şimdi Ankara’da… Cermodern’de açılan sergide 457 parça eser bulunuyor.

Sergide Atatürk’ün yerli ve yabancı fotoğrafçılarca çekilmiş az bilinen yaklaşık 250 fotoğrafının yanı sıra Atatürk’ün kullandığı pek çok nesne ve eşyası da sergileniyor. Zübeyde Hanım’ın kendisine yazdığı mektuptan cumhuriyetin ilk heykeltraşlarından Kenan Ali Yontuç’un yaptığı Atatürk Maskı’na, kol düğmelerinden kravat iğnelerine, makam aracında kullanılan cumhurbaşkanlığı forsundan kurmaylık ve cumhurbaşkanlığı döneminde kullandığı kartvizitlere, emeklilik belgesinden sağlık raporlarına kadar çok sayıda kişisel obje ile belge yer alıyor. Sergi 18 Ağustos tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Sergideki fotoğraflar ilk kez gün yüzüne çıkıyor

Sergi direktörü Fahri Özdemir serginin yedi yıl önce hazırlıklarına başlandığını ve kapsamlı bir çalışma olduğunu anlattı. Serginin 457 eserden oluştuğunu söyleyen Özdemir “Yaklaşık 250 civarında fotoğraf var. Bu fotoğrafların da yüzde 80’i ilk defa görücüye çıkan fotoğraflar. Az bilinen fotoğrafları da sergiye koyduk. 1907’den başlayıp Atatürk’ün öldüğü 1938’e kadarki bütün süreci Atatürk ve cumhuriyetin kurulma süreci üzerinden izleyiciye sunuyoruz” dedi.

Sergide Atatürk’e ait çok sayıda özel eşyanın da bulunduğunu kaydeden Fahri Özdemir 100’ün üzerinde dönemsel belge, mektup, yazışma, telgraf ve sanat eserlerinin ziyaretçileri tarihsel bir yolculuğa çıkartacağını belirtti. Serginin önümüzdeki 29 Ekim’de İstanbul’da açılması planlanıyor.

Rus soprano Olga Peretyatko Türkiye’ye geliyorRus soprano Olga Peretyatko Türkiye’ye geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.