Antik dünyanın İstiklal Caddesi gün yüzüne çıkarılıyor

Aydın'da antik dönemde üretim ve ticaret kenti kimliğiyle tanınan Tralleis Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda şehrin en büyük caddesinin gün yüzüne çıkarılması için çalışma yapılıyor.

Kültür Sanat 25 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Antik çağın İstiklal Caddesi gün yüzüne çıkarılıyor. Aydın’daki Tralleis antik kentinde devam eden kazılarda sıra tarihi caddenin ortaya çıkarılmasına geldi. Şehir merkezine üç kilometre mesafedeki Tralleis Antik Kenti’ndeki kazılar Aydın Adnan Menderes Üniversitesinden (ADÜ) Prof. Dr. Murat Çekilmez başkanlığında yürütülüyor.

Prof. Dr. Murat Çekilmez 19. yüzyılda seyyahların araştırmalarında antik kentin sadece gymnasium kompleksiyle bilindiğini, sonraki çalışmalarda kentin tiyatrosu, tapınağı ve stadyumuyla çok daha büyük olduğunun belirlendiğini söyledi. Tralleis’in ızgara plan sistemiyle Roma döneminin en büyük antik kentlerinden olduğunu anlatan Çekilmez kentte nüfuzlu insanların yoğun olarak yaşadığını belirtti. Roma döneminde kentte 40 bini aşkın kişi yaşıyordu.

Cadde bir kilometre uzunluğunda

Kente Efes kapısı diye bilinen yerden girildiğini kaydeden Prof. Dr. Murat Çekilmez “Bu kapıdan girince üstünde durduğumuz caddeyi kullanıyorlar. Tamamen taş döşeli bir cadde ve caddenin her iki yanında granit sütunlar kullanılmış. Günümüzdeki İstanbul’un İstiklal Caddesi gibi ya da Aydın’ın bulvarı gibi şehrin en dinamik, en aktif hayatın geçtiği yerdi burası” dedi.

Antik yol, bir kilometre uzunluğunda.

Caddenin şu anda 100 metrelik kısmının açığa çıkarıldığının altını çizen Çekilmez “Önümüzdeki yıllarda bunun yaklaşık 200 metrelik kısmını daha açığa çıkarmaya çalışacağız. Aslında bu sütunlu caddenin bir kilometre uzunluğunda olduğunu düşünüyoruz. Kemer mahallesinden başlayıp askeri alanın içine kadar devam eden yaklaşık bir kilometre uzunluğunda, doğu-batı doğrultulu sütunlu caddeler bunlar” dedi.

Yamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyorYamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.