‘Dikey Otoyollar’ İstanbul Modern koleksiyonunda

Geçen ay düzenlenen Art Basel sanat fuarının satışlarıyla dikkat çeken bölümlerinden biri Unlimited idi. Bu bölümde sergilenen devasa bir heykel artık İstanbul'da. İstanbul Modern Bettina Pousttchi’nin görkemli eseri 'Dikenli Otoyolları'nı satın aldı

Kültür Sanat 1 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Bettina Pousttchi'nin altı metre yükseliğindeki 'Dikey Otoyollar'ı.

Art Basel dünyanın en prestijli sanat etkinliklerinden biri. Bu fuara her yıl dünyanın önde gelen galerileri katılıyor, birbirinden önemli sanatçıların eserleri yer alıyor. Fuarın birbirinden farklı bölümleri var. Bunlardan biri Unlimited. Bu bölümde galerilere dahi sığmayan devasa boyutta eserler yer alıyor.

Art Basel, Basel’deki 2024 edisyonunda resim, heykel, fotoğraf ve dijital sanat eserleri de dahil olmak üzere tüm ortamlarda en yüksek kalitede çalışmaları sergileyen 285 önde gelen uluslararası galeriyi bir araya getirdi. Fuarın ilgi gören Unlimited bölümü bu sene de yüksek meblağdaki satışlarıyla sanat piyasasını hareketlendirdi. Öne çıkan satışlardan biri de Berlin’den Buchmann Gallery tarafından temsil edilen sanatçı Bettina Pousttchi’nin ‘Vertical Highways/ Dikey Otoyollar’ isimli eseri oldu. Eser zeminden gökyüzüne uzanan ve yan yana konumlandırılan deforme olmuş kırmızı otoyol bariyerlerini tasvir ediyor.

‘Eser İstanbul’un ruhuna uygun’

İyi haber, altı metre yüksekliğindeki bu heykel İstanbul’a geliyor. The Art Newspaper’ın haberine göre İstanbul Modern sanatçı Pousttchi’nin şu ana kadarki en görkemli eserini satın aldı. Sanatçı eserin İstanbul’a gelmesinden memnun: “İstanbul Modern müthiş bir müze. İstanbul ise Doğu ile Batı’nın buluştuğu tarihi bir yer ki çalışmamın temel özelliklerinden biri bu.”

İstanbul Modern koleksiyonunda Pousttchi’ye yer verme kararını The Art Newspaper Türkiye’ye şöyle açıkladı: “Türkiye ve dünya sanatı arasındaki sürekliliği ve etkileşimi ortaya koyan, gündelik modern yaşamın özünü ve görsel kültürün disiplinlerarası doğasını yansıtan yapıtları koleksiyonumuza kazandırmayı sürdürüyoruz. Bu bağlamda koleksiyon edinimlerimizde günümüz sanatçılarının özgün, yaratıcı, yenilikçi dünyalarına ve üretimlerine de öncelik veriyoruz.”

İstanbul Modern ilklerin müzesi

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olma özelliği taşıyan İstanbul Modern aralarında Danimarka, Fransa, Hindistan, Çin ve Tayland gibi ülkelerden eserlerin yer aldığı listede kültür yapısı kategorisinin en iyisi seçildi. Galataport içinde 4 Mayıs 2023’te kapılarını ziyaretçilere açan müzenin koleksiyonunda 1945’ten günümüze sanat yapıtları sergileniyor. İtalyan mimar Renzo Piano’nun ilhamını İstanbul Boğazı’ndan alarak tasarladığı yeni müze binası yurtdışı basını tarafından da şehre gelenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yapılardan biri olarak gösteriliyor.

Olafur Eliasson sergisine akın var akın! Bir ayda 70 bin ziyaretçiOlafur Eliasson sergisine akın var akın! Bir ayda 70 bin ziyaretçi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.