Aspendos’tan müjde var: Zeus ve Afrodit heykelleri bulundu

Antalya'nın en gözde sembollerinden Aspendos Antik Kenti’nde küçük boyutlu Zeus ve Afrodit heykelleri bulundu. Geleceğe Miras Projesi kapsamında kazılarla antik kentin gizemlerinin çözülmesi amaçlanıyor.

Kültür Sanat 27 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Antalya’nın en gözde sembollerinden Aspendos Antik Kenti’nde bir süredir Geleceğe Miras Projesi kapsamında kazılar yapılıyor. Mart ayında duyurulan projeyle dört yıl sonra antik kentin yüzde 30’unda kazı, restorasyon ve onarım çalışmalarının tamamlanması planlanıyor.

Kazı çalışmaları antik dünyanın gizemlerini aydınlatmaya da devam ediyor. Kısa süre içinde bir de müjde geldi. Akropolis’teki İki Katlı Dükkânlar – Stoa Kompleksi’ndeki 14. Dükkân’da yürütülen kazılarda mekan içinde dükkan tezgahının hemen önünde ve arkasında, taban seviyesinde küçük boyutta Zeus ve Afrodit heykelleri bulundu.

Afrodit heykeli yarı giyinik ve ayakta betimlenmiş. Bir eliyle mantosunu tutuyor, sağ ayağının hemen bitişiğinde imparator zırhı görünümünde bir destek var. Detaylı işçiliğiyle dikkat çeken heykel antik dönem sanatının inceliklerini gözler önüne seriyor. Zeus heykeli ise büyük olasılıkla tahta oturmuş şekilde tasvir edilmiş. Ayrıca torsonun sol bölümü, arka kısmı ve alt bölümünde ikinci kullanımına ilişkin yontu izleriyle dikkat çekiyor.

2023’te 270 bin ziyaretçi ağırlayan Aspendos Antik Kenti’nde yapılan kazılarla antik kentin gizemlerinin çözülmesi amaçlanıyor.

10 bin kişilik Magarsus antik tiyatrosu gün yüzüne çıkarılıyor10 bin kişilik Magarsus antik tiyatrosu gün yüzüne çıkarılıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.