Başak Emre, Avrupa Film Akademisi’nin yönetim kuruluna seçildi

Başak Emre, Avrupa Film Akademisi Yönetim Kurulu'na seçildi. Avrupalı sinemacılardan oluşan akademidenin yönetiminde Türkiye'den görev yapacak tek isim olan Başak Emre, Gezici Festival ile Antalya Film Festivali'nin yönetiminde yer almıştı.

Kültür Sanat 6 Ocak 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Festival yöneticisi ve yapımcı Başak Emre, dünyanın en önemli sinema organizasyonlarından Avrupa Film Akademisi Yönetim Kurulu’nda. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin sanat yönetmenliğinin yanı sıra Gezici Festival’in de yöneticiliğini üstlenen Emre, akademiye Türkiye’den seçilen tek yönetim kurulu üyesi olma özelliği de taşıyor.

Başkanlığını Agnieszka Holland’ın üstlendiği yönetim kurulunda Emre dışında yapımcı Bettina Brokemper, yapımcı Danijel Hočevar, oyuncu Nina Hoss, yapımcı Denis İvanov, yapımcı Giorgos Karnavas, yapımcı Hanka Kasteličová, Tine Klint, Paz Lázaro Barquilla, Christophe Leparc, Maria Nevina Satta, Leontine Petit, Marija Razgutė, yönetmen Jim Sheridan, Mira Staleva ve Anne-Lajla Utsi yer alıyor.

Başka Emre, Türkiye’de çok sayıda festivale imza attı

1992-1995 yılları arasında Ankara Film Festivali’nin yürütme kurulunda görev alan Başak Emre, 2006-2016 yılları arasında Adana Altın Koza Film Festivali’nin dünya sineması koordinatörlüğünü ve 2019-2023 yılları arasında Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin sanat yönetmenliğini üstlendi. Emre, Gezici Festival’in 2000 yılından bu yana direktörlüğünü üstlenirken bugüne kadar 26 ülkedeki film festivalleri çerçevesinde çok sayıda Türk film haftasının koordinatörlüğünü üstlendi ve uluslararası festivallerin jürilerinde görev aldı.

2001 yılında Zeki Demirkubuz’un yönettiği ‘İtiraf’ filminin yapım koordinatörlüğünü de üstlenen Başak Emre, Ahmet Boyacıoğlu’nun yönettiği 2010 tarihli ‘Siyah Beyaz’ filminin yapımcılığını üstlendi. Bir başka Zeki Demirkubuz filmi olan 2012 yapımı ‘Yeraltı’ yürütücü yapımcılığının yanı sıra ‘Bulantı’ının yapımcısı ve ‘Kor’un yapım koordinatörüydü. Emre, 2018’de ‘Paranın Kokusu’ adlı uzun metrajlı filmin yapımcılığını üstlendi.

Temelleri 1988’de Berlin’de atılan Avrupa Film Akademisi, kıtadaki sinemacıları bir araya getiren girişim olarak öne çıkıyor. 1989 yılında Avrupa Film Topluluğu adıyla kurulan akademinin ilk başkanı ise efsane yönetmen ıngmar Bergman’dı. Merkezi Berlin’de bulunan akademinin 4 bin 225 üyesi bulunuyor. Ben Kingsley ve Jeanne Moreau akademinin onur üyeleri arasında.

Avrupa Film Akademisi'nden Güler Sabancı'ya büyük onurAvrupa Film Akademisi’nden Güler Sabancı’ya büyük onur

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.