Bahar: Babalık müessesesi

İzleyicinin favorileri arasına giren ‘Bahar’ın altıncı bölümünde Bahar, asistanlığa dönerek yüzleri güldürdü. Bölümde baba-çocuk ilişkilerinin ele alınışıyla ortak dertlerimize parmak basıldı.

Kültür Sanat 20 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Geçen hafta ev içi sorumluluğun ve hastanede uğradığı zorbalığın altında ezilip havlu atan Bahar (Demet Evgar), bu bölümde hastası Cihan’ın (Müfit Kayacan) desteğiyle göreve döndü. Aynı zamanda hastanenin bağışçısı olan Cihan düzenlediği basın açıklamasında Bahar’a teşekkür edince şer odakları (yani Bahar’ın eşi ve eşinin sevgilisi) bir kez daha hüsrana uğradı.

Babalar ve kızları

İflah olmaz sevgi kelebeği Bahar bu bölümde Rengin’le (Ecem Özkaya) buzları eritemese de ılıttı. Namus yüzünden kızını silen babasıyla Rengin’i yıllar sonra, beyamca ölüm döşeğindeyken Bahar barıştırdı. Yaralı şifacımız bu vesileyle kendi babasıyla ilişkisini hatırladı. Bahar üniversitedeyken hamile kalınca ona sırtını dönen babası, ikilimiz daha yüzleşemeden ölmüş. Sırtınızı el aleme, yüzünüzü kızınıza dönün babalar; dersi dinlemediğiniz için yanlış anlayıp tersini yapıyorsunuz sonra.

Babalar ve oğulları

Bu bölüm Aziz Uras ve babası Timur (Demirhan Demircioğlu, Mehmet Yılmaz Ak) ilk kez bir ebeveyn-çocuk zamanı geçirdi. Mesafeli babası tarafından hep eleştirilen Aziz Uras’ın üç saniyeliğine mutlu olmasına mı sevinelim, Timur’un da kendi babasından aynı muameleyi görüp döngüyü kıramadığını öğrendiğimize mi üzülelim? Timur için baş gösteren empati duygumuzu kapatmaya çalışıyoruz bir saniye, hay Allah…

Dizi yansıması

🔴 İzleyici Rengin ve kızı Parla (Sena Mia Kalıp) arasındaki ilişkiye de ayrı bir duygulandı.  Tam tersi olması gerekirken Parla’nın Rengin’e annelik, en olmadı mentorluk yaptığı bir ilişkileri var. Ebeveynle çocuk arasındaki dostane iletişim dengesi bozulup Parla’nın üzerine ebeveyn sorumluluğu yüklenmiş.

🔴 Şems-i Tebrîzî’ye atfedilen ve bir dönem sosyal medyada bolca paylaşılan bir sözü bu kez, annesinin “Hayatımız alt üst olacak” kaygılarını dindirmeye çalışan Parla’dan duyduk: “Nereden biliyorsun altının üstünden daha iyi olmadığını?”

🔴 Bu arada Rengin’in Timur’la ilişkisini bilip ona şantaj yapan ve topluca Rengin’in eşi sandığımız kişi meğer abisiymiş. Bölümü kaçıranlar bu önemli bilgiden mahrum kalmamalı. Rica ederiz.

🔴 Bir de eğlenceli bilgi gelsin: Hastanede Timur’un lakabı ejderha, rakibi Evren’inki de kaplan olmuştu. Tam tersi daha uygun olurmuş zira Evren eski Türkçede ejderha demekmiş. (Tarih Obası’ndan aldık haberi.) Bilgi yarışmasında çıkarsa payımızı vereceğinize güvenimiz tam.

🔴 Timur’un iç sesine tanık olurken Şükrü Erbaş dizeleriyle mesafeli babaları dinledik; en dokunaklı sahne dozumuzu aldık: “Babamdan yapılmış bir korkuydu dünya.”

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Bahar’ın istifa etmemesine sevinirken şunu gözden kaçırıyorduk: Zengin iş insanları hastane kadrolarına müdahale edebiliyor. Bahar’ın orada görev yapmaması halinde bağışlarını keseceğini ima ederek ufak bir tehditte bulunan Cihan Bey, kurgu işte diyemeyeceğimiz kadar gerçek ne yazık ki.

🔴 Dizinin uyarlandığı Kore yapımı ‘Dr. Cha’yı, ipucu almayacak kadar izledik ve şu kadarını söyleyebiliriz ki Demet Evgar gözden kaçamayacak kadar muhteşem bir detay. Dizinin atmosferini olumlu anlamda değiştirmiş, karaktere derinlik katmış. İki yapımın da mizah-dram dengesi benzer; fakat bizim versiyonu gönül rahatlığıyla övebiliriz! (Maşallah dediğimiz dizi üç gün sonra bozduğu için dilimizi ısıralım).

🔴 Babasıyla ilişkisi mesafeli olan izleyicilerin paylaşımları sayesinde bir toplum fotoğrafı çekmemizi sağladı bu bölüm. Favori bölümler arasına girmesinin sebebi, sağladığı bu özdeşlik. Gençler bilmeyebilir, üst nesillerde, babalarının yanında kendi çocuğunu bile sevemeyen erkekler diye bir gerçek varmış. Azıcık müsaade edin de erkekler de duygularını yaşasın yahu! Öbür türlüsü, Timur’un kızı Umay’ın (Alisa Sezen Sever) betimlediği ailelere sebep oluyor: “Babam yok, huzur var.”

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım:  MF Yapım
Yapımcı: Asena Bülbüloğlu
Yönetmen: Neslihan Yeşilyurt
Senaryo: Ayça Üzüm, Atasay Koç
Müzik: Aytekin Ataş
Oyuncular: Demet Evgar, Buğra Gülsoy, Mehmet Yılmaz Ak, Ecem Özkaya, Elit Andaç Çam, Demirhan Demircioğlu, Nil Sude Albayrak, Alisa Sezen Sever, Hasan Şahintürk, Sena Mia Kalıp, Sonat Tokuç, Devrim Kabacaoğlu, Ege Erkal, Uygar Özçelik, Füsun Demirel, Hatice Aslan, (konuk) Müfit Kayacan, Macit Koper, Yeşim Çelebi, Efe Halil Ürgen, Elif Tat, Pınar Güntürkün, Yusuf Atala, Oktay Oy.

 

Bahar: Kırk ceket giyenlerBahar: Kırk ceket giyenler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.